ЕУ тражи измјену закона о приступу информацијама

- Делегација Европске уније у БиХ од званичника у Босни и Херцеговини затражила је измјене закона о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, а који још није усвојен и тренутно је у парламентарној процедури.

Босна и Херцеговина 16.07.2023 | 07:54
ЕУ тражи измјену закона о приступу информацијама

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у другом читању о овом закону одлучиваће 24. јула, а Дом народа у првом читању дан касније, међутим ЕУ је спорно то што је предложено да жалбене процедуре по овом закону проводи Жалбено вијеће при Савјету министара БиХ јер, по њима, они не "испуњавају критеријуме независности и специјализације другостепеног тијела".

Тим поводом Јохан Затлер, шеф Делегације ЕУ, упутио је писмо Колегијуму Представничког дома и Дома народа тражећи да се закон о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ усклади са међународним стандардима.

У писму је подсјетио и да је овај закон од значаја за испуњавање кључног приоритета број 12 о гарантовању слободе изражавања, истовремено наглашавајући да је потребно да БиХ усвоји законе о слободи приступа информацијама на државном и ентитетском нивоу, међународно усклађене у цијелој земљи и усклађене са релевантним европским стандардима и правном стечевином ЕУ.

Он предлаже да се проблем ријеши кроз амандмане на закон који је већ у процедури, и то на начин да Институција омбудсмана БиХ за људска права умјесто Жалбеног вијећа Савјета министара БиХ поступа као другостепено тијело и њихове одлуке биле би обавезујуће.

"Друга опција, у складу са релевантним међународним стандардима, била би да се обезбиједи директан приступ судској заштити у хитном управном спору против рјешења надлежних институција. У том случају морао би се покренути управни спор пред Судом БиХ подношењем тужбе у року од 15 дана, а Суд би у хитном управном спору морао рјешавати што прије и донијети одлуку", написао је Затлер у свом писму.

Иначе, самим законом, који је већ усвојен у првом читању, предвиђене су казне и до 20.000 КМ за оне који га не поштују, а предвиђено је и успостављање централног портала јавних информација. По новом закону, институције БиХ биће у обавези да редовно објављују и ажурирају информације из свог дјелокруга рада и то у року од 15 дана од дана настанка информације.

Све институције БиХ биће у обавези да именују службеника за информисање и мораће водити евиденцију примљених и обрађених захтјева. Предвиђено је и да подносилац захтјева за неку информацију има право да тражи допуну уколико сматра да пружена информација није задовољавајућа, а онај ко посједује ту информацију у року од 15 дана мора одлучити о том захтјеву.

Када је ријеч о казнама, законом је предвиђено да ће службена особа која уништи, сакрије или на други начин учини недоступним документ који садржи у намјери да онемогући остваривање права на приступ информацијама бити кажњена са 1.000 до 10.000 КМ.

(Независне) Фото: Архива/Илустрација

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

боск

16.07.2023 08:55

где заврши уговор о продаји боске ко је одговарао и да ли ће икада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2023 12:00

Код рудоње.

Name

+

16.07.2023 10:08

Шта је и са уговорима ауто пута НЛ Приједор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

16.07.2023 10:50

А не занима их 29-годишња свеопшта пљачка?! Ах, да, и они су у том колу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За редакцију

16.07.2023 11:35

Јос нисам процитао одговор УН-а по питању високог представника. Је ли тајна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

16.07.2023 14:54

Ако је ти знас написи какав је одговор УН.