У овом дијелу БиХ најезда змија, улазе у куће

Становници Херцеговине су посљедњих дана у страху од змија чије се најезде откривају на бројним локалитетима, услијед наглих врућина које се задњих дана биљеже на југу наше земље, те чињенице да све чешће змије улазе у породичне куће и аутомобиле.

Босна и Херцеговина 15.07.2023 | 18:38
У овом дијелу БиХ најезда змија, улазе у куће

Екипе Професионалне ватрогасне јединице Мостар су у посљедњих мјесец дана интервенисале у више наврата како би уклонили змије из кућа и аутомобила. Они су прошле седмице у само једном дану змије хватали у породичним кућама у Благају и Ливчу.

Бројне интервенције

Истог дана су интервенисали и чапљински ватрогасци због уклањање змије испред пословног простора на Риви, док је десетак дана прије тога у средишту града убијено неколико змија, а потом је забиљежена најезда у близини породичне куће у околици Чапљине.

Припадници ДВД-а Столац су у задњих 10 дана имали три интервенције хватања змије у породичној кући, а колико је становника Херцеговине само водило борбу са змијама тешко је и замислити.

Они који нису имали среће зарадили су угризе те завршили у једној од болница, гдје су добили серум против змијског отрова и адекватну медицинску помоћ.

Како су навели из СКБ-а Мостар и Кантоналне болнице "Др Сафет Мујић", сви хоспитализовани пацијенти су угриз зарадили на периферним подручјима, руке или ноге. Наводе да су дошли с огромним црвеним отеклинама те да је лијечење трајало око десетак дана.

Из Мостарских болница наводе како имају довољне количине серума против змијског отрова, те поручују грађанима како је у случају угриза змије најважније пружити адекватну помоћ.

Савјети грађанима

Савјетују да се одмах позове Хитна медицинска помоћ и да се особа не помјера, те да се дио екстремитет имобилизира, а никако повезивати рану, јер би то могло довести до ампутације.

Уз уважавање препорука, остаје нада да ови савјети неће требати, али их је добро знати у случају блиског сусрета с поскоком, шарком или неком другом врстом змије која обитава у Херцеговини.

Ватрогасне екипе упозоравају све становнике да превентивно дјелују те чисте своја дворишта и не остављају отворена врата, како би били сигурни да их змија неће изненадити. Истичу да ће се тиме заштити од евентуалног угриза, а ватрогасне екипе поштедјети од посла којег је све више.

На крају треба подсјетити да у Херцеговини постоје отровнице чији угриз може бити опасан по живот те да су превенција и појачан опрез најбоља заштита свих становника.

(Клиx/фото: А. СТАНКОВИЋ/РИНГИЕР)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

као

15.07.2023 20:15

и сва остала жива бића и змије су жедне и траже воду. поставити у удаљеније дјелове дворишта посуде са водом , не само за змије него и птице и осталу ситну дивљач и нема страха од тога да ће улазити у кућу. Змије , у принципу , избјегавају људе и ми им нисмо важни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

15.07.2023 23:35

Свака цаст на коментару!! Серу говна по овим медијима, а нигдје праве информације и упутства за људе како да се понасају.