СНСД би поштовао закон, али тамо гдје нису власт 

У посљедње вријеме функционери СНСД-а често оптужују градоначелника Бањалуке да не поштује законске процедуре.. Из опозиције међутим питају: зашто СНСД, када већ тражи поштовање законских процедура, то не ради на републичком нивоу гдје представљају водећу странку у власти?

Република Српска 15.07.2023 | 18:28
СНСД би поштовао закон, али тамо гдје нису власт 

За кадрове СНСД-а, поштовање законских одредаба се различито тумачи у зависности од позиције, односно да ли су у власти и опозицији. Тако је предсједник бањалучке градске Скупштине Лубо Нинковић, кадар СНСД-а, недавно поручио да градоначелник Драшко Станивуковић 2 и по године није предлагао кандидате за вршиоце дужности начелника одјељења, чиме је, како је навео, радио нелегално.

"Ја нисам био у протекле 2 и по године одборник, али знам за информацију да ниједном није покушао да предложи вршиоце дужности начелника одјељења према градској скупштини и самим тим показао да није био вољан да сарађује са Скупштином Града односно да испоштује законске обавезе гдје је прописано да мора да има начелнике одјељења", рекао је Нинковић. 

Представници опозиције кажу да се функционери СНСД-а декларативно позивају на поштовање закона, међутим у Народној скупштини гдје су парламентарна већина и имају директну моћ да стриктно проводе законе, то не раде.

"Заиста је свима јасно да је на сцени примјена двоструких аршина. Поготово у Граду Бањалука када скупштинска већина инсистира на неким процедурама које немају никакав ефекат по буџет нити било какву штету по грађане, око тога праве велико питање док у Народној скупштини одређена јавна предузећа или установе које имају вишемилионски буџет не подносе извјештаје тој Народној скупштини", каже посланик ПДП-а Мирна Савић - Бањац. 

На нивоу Републике Српске тако имамо бројне ситуације гдје се свјесно избјегава поштовање закона, од директора јавних предузећа и институција који се у статусу вршиоца дужности налазе годинама до ненамјенског трошења новца и неподношења извјештаја парламенту о истим.

"То је политика и то је оно што грађани треба да оспоре и оно што би опозиција требало да ради мало боље јер то јесте њихов задатак да скреће пажњу на оно што власт не ради добро било да нису испоштовали конкурсне процедуре или да одуговлаче са именовањима", сматра политички аналитичар Ивана Марић. 

Законске процедуре, каже Марићева, требало би да се поштују на свим нивоима власти. Међутим у Републици Српској годинама имамо другачију праксу, гдје се закони доносе, а често их не поштују ни они који исте креирају.

(БН) 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ко цека доцека

15.07.2023 18:48

Пола це њих у затвор кад тад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

15.07.2023 19:27

Комплет екипа за Туњице.

Name

Ре

15.07.2023 20:04

Зивим за тај дан.

Name

Гиги

15.07.2023 20:31

А оно Пола ако се зарати,одеее

Name

Ре за Ре

15.07.2023 20:52

Када то будем цуо напицу се седам дана да незнам за себе..

Name

Ре

16.07.2023 05:51

Секта је иначе организована по принципу да ништа не поштује а да то тражи од оних који нису у секти. А од секте је још опасбија црвена секта.

Name

А &Б

16.07.2023 10:04

Ма какав затвор ко је јос одговарао тј.врана врани не васи оци.Ста би са Дјукановицем нпр.добили су новог предсједника који је обецавао да це сви у затвор кад се промијени власт и ста сад.

Name

Зоx

15.07.2023 19:29

Бурло, ко је убио Давид-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зипо

15.07.2023 20:50

Е немозе ти он сад то реци онда мора да открије и сауцеснике.

Name

Ре ко чека тај дочека

15.07.2023 20:48

Дај боже,из твојих уста у божије уши.И ја једва чекам да видим ову багру из снсдеа у затвору јер заслужују сви дугогодишњу робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злотвори

15.07.2023 20:50

А у Бијељини скупстина са снсд већином ишла дотле да су правили Опозив Градонацелника и изгубили катастрофално. Народ их пљунуо у лице а сада кад Градонацелник тражи да буду смијењени и распустени врх Власти се прави мутав. Зато ће Петровић имати још већу подршку градјана све док не распусте криминалну скупстину у БН. Скупстину која перманентно ради против Бијељине народ не признаје више низашта, јер су ту све сами лопови и лазови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

15.07.2023 21:25

Власт не поштује законе јер рс сматрају приватну територију и само харају и крчме фирме,имају полицију да хапси и судове да суде како нареде.

Name

Ре

16.07.2023 17:52

Само га и даље подржавај јер си од њега плаћен, а није те брига шта ће обичан народ кад у зиму килограм живе ваге свињетине буде 10 марака а килограм печенице за Божић буде 20 марака по килограму живе ваге, а све због тога што је овај човјек данима одуговлачио да прогласи ванредно стање и на вријеме спријечи катастрофу са свињским фондом!

Name

Истина

15.07.2023 21:29

Да су бар тако паметни да почну градити ,за себе,један савремене затвор и ту би могли нешто украсти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

15.07.2023 21:57

ПЕТРОВИЦ ЈЕ ПОКАЗАО ДА ЈЕ УЗ НАРОД,САДАСЊА СИТУАЦИЈА СА СВИЊСКОМ КУГОМ ПОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ ЈЕДИНИ ПОЛИТИЦАР КОЈИ СЕ БОРИ СА ПРОБЛЕМОМ СЕЉАКА,А СВИ ОСТАЛИ ПОЛИТИЦАРИ И ИЗ ВЛАСТИ И ОПИЗУЦИЈЕ СЕ СКЛОНИЛИ,КАО ДА ЦЕ КУГА ЊИХ НАПАСТИ,ПОБЈЕГЛИ У МИСЈУ РУПУ,ЗАСТО НЕ ИЗАДЈУ НА ТЕРЕН ДА ВИДЕ КОЈИ СУ ТО ПРОБЛЕМИ,СА КОЈИМ ОРОБЛЕМОМ СЕ БОРЕ ЉУДИ КОЈИ ИДУ НА ФАРМЕ И ГАЗДИНСТВА ДА АУТАНИЗИРАЈУ СВИЊЕ,СА КОЈИМ ОРОБЛЕМОМ ПРЕЗИВЉАВАЈУ КАД ИМ ОДВОЗЕ ПОСЉЕДЊЕ СВИЊЦЕ ИЗ СТАЛЕ.НЕКА ВАС ЈЕ СВЕ СРАМОТА,А СВИ ДИДЈЕТЕ ПРЕД ИЗБОРЕ ДА СЕ НАЗДЕТЕТЕ И НАПЈЕТЕ ИДА ДОБИЈЕТЕ ЛАЗИ.ЗАСЛУЗИЛИ СТЕ ДА ВАС ИСПЉУЈУ ГДЈЕ ГИД ВАС СРЕТНУ.ЉУБИСА СВАКА ТИ ЦАСТ,ПРОЦИ ЦЕ И ОВО А ОНДА РЕЦИ СВАКОМ СТА ЗАСЛУЗУЈЕ.

Name

Ре

15.07.2023 22:04

Па није то само у Бања Луци да нису именовани начелници одјељења, иста је ситуација и у Бијељини! Не могу савјетници градоначелника обављати послове в.д. начелника одјељења, јер савјетник обавља само административно-техничке послове за потребе градоначелника! Не може по закону обављати и стручне и управне послове! Тако да сутра могу бити упитне све одлуке и акти који су ти људи потписали, јер се ради о актима донесеним од стране ненадлежних органа! Наравно у то се градоначелник у Бијељини разумије ко Мара у криви ку.ац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Ре

16.07.2023 08:00

И Ти се разумијес ко Мара у крив. ….. Има Петровић савјетнике са завршеним државним Правним факултетом који знају мало више од тебе. Али “Комитет” који засиједа и доноси одлуке теби не смета. Смета ти цовјек који ради и не лазе народ и који је добио гласове народа да буде Градонацелник.

Name

Рок рок

15.07.2023 22:11

Кад видим оног Костадина Васића ко из цртаног филма Рокстени и Бибоп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2023 08:21

Нека полако тиха вода рони брег поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

16.07.2023 11:37

Тоје мафијаска странка а знасе које вода мафије

ОДГОВОРИТЕ