Упадом у стан новинара Журнала извршен је покушај застрашивања

"Удружење Умбрелла, које окупља 13 истраживачких независних медија, изражава дубоку забринутост због провале у стан једног од уредника магазина Журнала Елдина Карића и новинарке Жане Карић Гаук, те захтијева од полицијских органа и правосудних институција да одмах пронађу одговорне особе и санкционишу овакав вид пријетњи и угрожавања сигурности новинара/ки у БиХ", наводи се у саопштењу Удружења.

Босна и Херцеговина 15.07.2023 | 11:20
Упадом у стан новинара Журнала извршен је покушај застрашивања

У саопштењу се даље наводи:

"Да је овај разбојнички чин само покушај застрашивања, и то након безброј физичких напада, пријетњи, слапп тужби и наручених пореских инспекција којима је изложена редакција Журнала већ 14 година, колико и постоји, говори и чињеница да је стан темељито, врло професионално и прецизно испретуран, те да осим два лаптопа нису однијети остали предмети од вриједности. 

С обзиром да је од различитих политичких и економских центара моћи створена атмосфера некажњивости напада на новинаре/ке,  понижавања, омаловажавања, те да правосудне институције нису довољно ефиксане када се ради о процесуирању напада на новинаре/ке, истиче се у саопштењу, довољно говори о разрађеном системском механизму покушаја гушења слободних гласова, те нивоу медијских слобода и сигурности медијских дјелатника у Босни и Херцеговини. 

"Позивамо надлежне институције на ефикасно поступање у овом, али и свим другим случајевима угрожавања људских права новинара/ки, јер то јесте и може бити једина реална мјера спремности институција да се заштите медијски дјелатници, а тиме и право грађана на информисање у јавном интересу. Изостанак такве рекације ће додатно угрозити слободу медија, сигурност новинара/ки, те поткопати темељне вриједности демократије", стоји у саопштењу.

"Удружење Умбрелла, са својим чланицама, даје пуну подршку колеги/ци са Журнала, те позивају и остале медијске дјелатнике на солидарност, јер је јасно да само међусобна подршка и заједничка борба могу помоћи да слободно новинарство преброди тешка времена, која су пред нама, без тешких последица", закључује се у саопштењу Удружења Умбрелла.

(БН) Фото: Журнал

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мики

15.07.2023 12:34

Ако закон продје, а ви не скинете резим, ви сте стварно затуцана нација. Овдје у ФБиХ тако несто рецимо нема сансе да се донесе, ал хајд, ваљда знате ста је за вас добро, мозда и волите бити у тору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

15.07.2023 15:03

Зар се ово није десило негдје у Ф.БИХ ?

Name

Ненад

15.07.2023 17:11

@Мики Ми смо једна дрзава и ако се донесе закон у Републици Србској онда тај закон вази за цијелу БиХ.Само јос да нас Бог врати васег Алаха,а скоро се залио како му недостаје.Ако нас Бог само позове Нато има да вам врате Алаха и поставе у Сарајеву као и нама сто су поставили Бога.

Name

Зана Гак

15.07.2023 13:09

Једна ријетко жена којој се скида капа.!!

ОДГОВОРИТЕ