Нови милиони Кинезима за добојску болницу

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске по други пут ће кинеској компанији „Цхина Синопхарм Интернатионал Цорпоратион“ изаћи у сусрет и продужити рок за завршетак болнице у Добоју.

Република Српска 14.07.2023 | 12:51
Нови милиони Кинезима за добојску болницу

Са Кинезима је накнадно договорена и изградња интензивне његе те бројни други радови који нису предвиђени основним уговором. То значи да ће изградња болнице, чија је уговорена цијена од око 103,5 милиона КМ већ била предмет бројних критика, сада премашити 120 милиона КМ.

Ријеч је о својеврсној компензацији, јер је према сазнањима ЦАПИТАЛ-а кинески партнер за изградњу болнице тражио још новца правдајући то инфлацијом.

Са друге стране, министарство је током градње више пута допуњавало листу радова који нису били предвиђени тендерском документацијом због чега ће цијели пројекат коштати око 20 одсто више него што је предвиђено.

Уговор са „Синопхармом“ и његовим партнером „Сханxи Цонструцтион Инвестмент Гроуп“ потписан је у марту 2019. године.

Рок за изградњу и опремање болнице био је 36 мјесеци по моделу кључ у руке.

Међутим, годину касније свијетом је завладала пандемија, а Украјина и Русија су ушле у оружани сукоб.

То је по оцјени надлежних у Републици Српској било довољно да се кинеским компанијама рок за завршетак болнице помјери до септембра ове године.

Објашњавајући да је кретање било ограничено, те да су цијене грађевинског материјала дивљале подстакнуте дешавањима у Украјини крајем прошле године потписан је анекс уговора.

Тада је саопштено, да за те догађаје није одговорна ни једна ни друга страна, а како се они нису могли предвидјети нити избјећи, уговорени су нови рокови.

До 30. септембра остало је два и по мјесеца, али већ сада је јасно да кинеске фирме неће испоштовати ни овај рок.

Шеранић: Због влаге се слабо суше подови
То је потврдио и ресорни министар који је у уторак обишао градилиште. Правдајући кинеске партнере рекао је да су их за вријеме градње задесиле све могуће недаће. Последње у низу оправдања је велика влага проузрокована обилним падавинама.

„Падавине су условиле слабије сушење пода. Имамо проблем и морамо чекати да се све осуши јер не можемо уносити опрему. У разговору са надзором сам обавијештен да су извођачи користили све по том питању што су могли“, казао је Шеранић.

Без обзира на помјерање рокова и одуговлачење са радовима, Шеранић је задовољан оним што је видио обилазећи незавршену болницу.

„Не треба да журимо већ да се посветимо квалитету радова. Ова болница се не прави за двије, три или пет година већ за више деценија“, казао је Шеранић.

Он је рекао и да очекује да ће болница бити завршена до краја године. Потврдио је и да се ради проширење пројекта који обухвата изградњу јединице интензивне његе из нехируршке области.

Ипак, колико ће то све коштати Шеранић није открио.

За ЦАПИТАЛ су у министарству финансија казали да је „Синопхарм“ због дешавања на глобалном свјетском тржишту тражио још новца јер је дошло до значајног повећања цијена материјала и опреме.

„Усљед тога извођач је затражио измјену, односно повећање уговорене вриједности али није удовољено његовом захтјеву. Међутим, министарство са искуством борбе са пандемијом у току реализације пројекта је процијенило да би у оквиру овог пројекта требало уврстити  и јединицу интезивне његе за нехируршке гране чије коштање није обухватио основни уговор, те је тај дио измјене пројекта, на захтјев наручиоца предмет преговора са извођачем“, казали су они.

На наша додатна питања о томе да ли је постигнут договор до објаве овог текста одговор нису доставили.

Такође, основни уговор потписан након окончања тендера нам нису хтјели доставити.

„Он је био јавно доступан у оквиру тендерске документације у поступку међународне јавне набавке која је спроведена“, казали су у овом министарству.

Додатни радови поскупљују пројекат
Како ЦАПИТАЛ сазнаје министарство је током градње више пута допунило листу радова, због чега се градња одужила, а због чега ће се се морати додатно платити извођачима.

Иако није било предвиђено техничком документацијом затражено је да се накнадно изгради постројење за прераду отпадних вода, резервоар за кисеоник, лифт за транспорт лешева, те систем паре у јединици за стерилизацију.

Са друге стране, министарство је одустало од градње хелиодрома који је био предвиђен и то у моменту када је његова градња већ почела.

Све ово ће према нашим изворима додатно поскупјети основни уговор. Ипак повећање би требало да остане у законским оквирима, односно до 20 одсто како би се избјегло расписивање новог тендера.

И једна и друга страна о свему што се дешава иза зидина новог објекта углавном ћуте.

У „Синопхарму“ су презадовољни односом министарства и владе, којима се захваљују на разумијевању.

Замјеник генералног директора пословне јединице „Синопфарма” за централну и источну Европу Јуан Џуангђун приликом посјете министра Шеранића о кашњењу и проблемима није изговорио ни једну реченицу, тврдећи да се све реализује у складу са планом.

Зато је долазак ове компаније у Добој, представио као велику ствар за привреднике.

„Током спровођења пројекта одабрали смо локалне подизвођаче радова створивши стотине радних мјеста за Републику Српску. Уз заједничке напоре кинеских и домаћих инжењерских тимова квалитет пројекта је на високом нивоу Пројекат је у завршној фази и радујемо се сљедећој години када ће локално становништво имати приступ првокласној здравственој заштити“, рекао је он.

Иначе, како је првобитно предвиђено, болница ће се простирати на 28.078 метара квадратних, од чега је нето површина објекта 25.390 метара квадратних.

Нова болница пројектована је да дугорочно опслужује око 330.000 становника из добојске регије Републике Српске, федералног Зеничко-добојског и Тузланског кантона.

Располагаће са укупно 468 кревета, те медицинским специјалистичким службама попут главног операционог блока са четири операционе сале, ургентног са операционом салом, дијагностичког центра са више од 22 разних радиолошких и других дијагностичких процедура, дневне амбулантне/поликлиничке услуге са око 20 специјалистичких консултација, као и терапијске онколошке дневне болнице.

Кинези изабрани иако су били скупљи
Занимљиво је и то како је „Синопхарм“ дошао до посла за градњу болнице.

Наиме, уговор је првобитно био додијељен њемачко – црногорском конзорцију „Линднер“, али су га Кинези, чија је понуда одбачена као неприхватљива, успјели срушити пред Канцеларијом за разматрање жалби (КРЖ) БиХ.

Они су у жалби навели да им Министарство здравља и социјалне заштите није дало да копирају и фотографишу понуду „Линднера“, већ да само изврше увид у исту, па је КРЖ оцијенио да је на тај начин отежан приступ доказима од значаја за припрему жалбе.

Такође, КРЖ је прихватио њихове жалбене наводе који се односе на испуњавање услова и попуњавање документације због чега су одбијени од министарства.

Понуда кинеског конзорција тако преко ноћи од неприхватљиве постаје најповољнија па министарство у поновљеном поступку мијења своју одлуку и уговор даје кинеском конзорцију иако је њихова понуда за 700.000 КМ скупља.

Болница се гради на плавном подручју

Тихомир Дејановић из Центра за хуману политику из Добоја оцјењује да пробијање рокова није толики проблем колико је земљиште на којем се гради болница.

„Грађанима Добоја је већи проблем што се болница не гради на одговарајућој локацији. Тренутна локација крај магистралног пута је била поплављена 2014. године. Требало је одабрати неку другу, али сада је за то касно“, каже Дејановић.

Сличног је става је и одборник ПДП-а у скупштини града Добој Оливера Недић. Она каже да је овај град регионални центар те да је неупитна потреба за једним оваквим објектом, али да је све остало што прати његову изградњу упитно.

„Све ми дјелује као гомила изговора која не прати потребе заједнице и грађана који све то скупо плаћају. Не долазим из грађевинске струке, али са неколико стручних људи са којима сам причала постављају питање шта ће бити у случају да се понове поплаве“, каже она.

Недићева додаје да никада није до краја размотрена идеја да се изврши реконструкција постојеће болнице и тако искористи њен потенцијал.

„Требало је обезбиједити валидан и чврст став струке, али она се у Добоју не уважава јер струка овдје ријетко говори. Имам утисак да се углавном подилази крупном капиталу и његовим интересима“, закључила је она.

(Цапитал)   Фото:Срна

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

није него

14.07.2023 13:09

Послове је трбало добити неко грађевинско предузеће из Федерације,зато што пријатељи нешто значе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

14.07.2023 13:53

Сад поставите неког дебила са приватном дипломом квази факултета да то води. Има да будемо Хонг Конг.

Name

Борац

14.07.2023 16:13

Сераницу је влага у глави.

Name

Ре

14.07.2023 19:00

Кинези ни цацкалицу не направе да ваља

Name

Има

14.07.2023 13:20

Ли ста испод милијун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а

14.07.2023 14:46

где су пенали због пролонгирања рока завршетка радова

Name

Снежана

14.07.2023 13:59

И??? Шта онда??? За три дана нико се овога сјећати неће. Зато сте ту гдје сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Извјестај

14.07.2023 14:00

О једној марки. Просла неколико градова у једном дану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер без пензије

14.07.2023 14:14

ПРОЦУРИЛО ПИСМО ИЗ ОХР-а: Сцхмидт упозорио инвеститоре да не улажу новац у РС јер би могли остати без њега?! Покушај РС да по закону затражи државну имовину као своју је ништаван, упозорио је Сцхмидт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јб

14.07.2023 16:13

Смит

Name

Тале

14.07.2023 20:38

Па како то Смит,прица..па Додик казе да је Смит нелегалан лик и да његово се не пика ниста..Јаднисмо ми са Додиком ,,богами црна нам се капа кроји ,,мили моји додиковци..

Name

модрицанин

14.07.2023 14:40

Нису комунисти били луди кад су болницу направили на брду

ОДГОВОРИТЕ
Name

А&Б

14.07.2023 18:54

У праву си за комунисте а ови сад граде у рупи код прве поплаве нецес моц доц до болнице да не говоримо колико це били заливена.Она је низа пд нивоа ријеке.

Name

Хехе

14.07.2023 15:00

У Добоју је све лоповлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

14.07.2023 15:07

А онај наш међед ради само са милијардама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сергеј

14.07.2023 15:54

Треба платити затворску казну за директора јер је крао за вријеме пандемије. Признао, платио и даље директор. То само може код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

14.07.2023 16:22

Само градите, нема ста. А онда на НУБЛ и њему слицне да за 6 мјесеци одсколујете 200 доктора да ту раде. Кад имас сколоване људе, они могу оперисати и на ливади, у то сте се могли увјерити у рату. Боље да сте те милионе улозили у едукацију љекара и сестара, па би нас бар имао ко лијецити. Зидови и подови не лијеце. Ал нико то да схвати. Тј.схватају, ал треба опрати кесх преко градње болнице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пр

14.07.2023 16:27

Аустроугарска је за своје грађевине давала гаранције од 100 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ- Болница

14.07.2023 18:45

Ако је као БЛ-болница (ако је исти архиктекта) боље да је нису ни поцели правити. Није то болнице (у смислу објекта) ни видјело. Изгледа као ЈНА касарна, са малим прозорцицима, уским ходницима а посебно су тема лифтови. Лифтове правили за 6-7 људи . У БЛ 4 лифта од којих два не раде а стотине људи када јурну у псјету од 4-5 буде право лото доцекати га и уци у лифт. Нису те архиктекте ни видјели пројекат модерне болнице. ..о WЦ и да не прицам, врата и стеке изломљени, кљуцева нема, wц папира нема, поклопаца на wц сољама нема, папира за брисање руку нема...исарана врата разним бојама...Хаоссс Нисмо ми ни заста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

15.07.2023 16:03

А зашто би улагали кад трпите све?