Пореска управа и УИО плијене имовину „Екватора“

И Пореска управа Републике Српске и Управа за индиректно опорезивање БиХ покренуле су поступак принудне наплате и уписале хипотеку над имовином „Екватора“, фирме бањалучког тајкуна Ђорђе Ђоке Давидовића, потврђено је за ЦАПИТАЛ.

Република Српска 13.07.2023 | 15:45
Пореска управа и УИО плијене имовину „Екватора“

Из УИО БиХ су нам рекли да се „над дужником „Екватор“ због неизмирених обавеза по основу индиректних пореза проводи поступак принудне наплате.

„У циљу наплате дуга врши се пљенидба имовине којом дужник располаже. На некретнине у власништву дужника о којима УИО БиХ има сазнања, уписана је уговорна и законска хипотека“, наводи се у одговору УИО БиХ.

Портпарол Пореске управе РС Никола Салапура потврдио је за ЦАПИТАЛ да укупне доспјеле, а неизмирене обавезе пореског обвезника „Екватор“ закључно са крајем маја ове године износе 575.491 КМ, због чега је ПУРС покренула поступак принудне наплате.

„Такође, Пореска управа РС је крајем марта ове године послала је Републичкој управи за геодетске и имовинско правне послове Захтјев за укњижбу законске хипотеке на некретнинама пореског обвезника – дужника „Екватор“ на више ЗК уложака“, рекао је Салапура.

Давидовић: Никоме нећу остати дужан

С друге стране, Ђорђе Давидовић признаје да има дуг према Пореској управи РС и УИО БиХ, али категорично тврди да никоме неће остати дужан.

Он каже да је тачно да су те институције уписале хипотеку, али не на земљиште у бањалучком насељу Нови Борик, гдје „Екватор“ гради стамбено насеље у којем купци годинама чекају усељење у своје станове.

„'Екватор’ има друго земљиште у кругу Инцела и на те катастарске честице је уписана хипотека, а не на земљиште у насељу Нови Борик“, каже Давидовић за ЦАПИТАЛ.

Подсјећамо, преварени купци станова у овом насељу почетком априла ове године организовали су протесте испред компаније “Екватор”, о чему је ЦАПИТАЛ писао, зато што им је Давидовић прије неколико година узео новац за изградњу станова које није завршио.

„Једна од те двије зграде ће бити завршена до краја године. Сада је још једна фирма ушла са мном у изградњу и то ће сигурно бити завршено, а за другу зграду ћемо врло брзо добити све дозволе и почети са изградњом. Ја ћу измирити своја дуговања, јер цијела Европа зна под каквим ударом градоначелника Бањалуке сам био и како ме је стављао на билборде“, каже Давидовић, понављајући по ко зна који пут обећања о завршетку радова.

Када је ријеч о „удару“ који спомиње, он алудира на потез градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковић по чијем налогу су половином марта прошле године постављена два билборда на којима се налази лик Ђоке Давидовића и натпис „Отео од Града 2.000.000 КМ“.

Тај нескавидашњи потез градоначелника услиједио је након што је „Екватор“ са рачуна Града скинуо скоро два милиона марака, а Станивуковић је свој потез образложио тврдњама да је „Давидовић нелегално градио зграде у Бањалуци и да је граду дужан више стотина хиљада марака“, те да је „билборд опомена за њега, али и остале које убудуће покушају да оштете град“.

Милионе од Давидовића покушава наплатити и ИРБ

Поред ПУРС и УИО БиХ, принудним путем свој новац од Давидовића покушава да наплати и Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) која је покренула извршни поступак против „Екватора“ због милионског дуга.

Ријеч је о кредиту од 2,88 милиона КМ који је предузећу „Фабрика воде“, у власништву „Екватора“, ИРБ одобрила још 2014. године и то без финансијског посредника. Кредит је одобрен на 120 мјесеци, а ИРБ путем мјенице покушава да наплати укупно 3,3 милиона КМ.

Поред тог кредита, ИРБ РС од Давидовића принудно покушава да наплати и скоро седам милиона КМ кредита одобреног „Екватору“.

Иначе, питање је како “Екватор” уопште послује, јер подаци из пословних регистара показују да су рачуни предузећа блокирани још од јула 2020. године.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

+

13.07.2023 16:24

Рачун блокиран од 2.020. године, а он ради. Е таква је катастрофа са књигама и законитим радом, неких субјеката у РС. Мимоилазе законе, пошто, не важе закони исто за све. Јадна РС. Дајте да Јелена , Ценићка и Алекса, среде Билансу, ове Државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.07.2023 18:42

Како је ИРБ уз обезбјеђење само мјеницом одобрио толике паре лоповској фирми Екватор. Није ни чудо да је ИРБ врло близу ликвидацији као и Бобар банка.

Name

Ре

13.07.2023 20:20

Остао без финансијера Ковацевица и пара електропривреде...

Name

мрга

13.07.2023 16:27

Опет ове газде које раде на кредит? Па кад ће они нешто радити својим парама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђиђи миђи

13.07.2023 16:28

Лоповска посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

13.07.2023 16:39

Лопов је то, мој брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еквадор

13.07.2023 16:58

СТЕЧАЈ = Иначе, питање је како “Екватор” уопште послује, јер подаци из пословних регистара показују да су рачуни предузећа блокирани још од јула 2020. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

13.07.2023 19:17

Да нисам платио тв претплату одмах би уследила казна, види се да је закон за све исти?!

Name

+

13.07.2023 18:48

Значи 3 године, блокирани рачуни. А он ради, јер то Власт допушта. Заобилази законске процедуре. Ко ће утврдити, бар приближно, колика је нетачност у књигама РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

13.07.2023 18:49

Све заплијенити, измирити обавезе ако нешто остане пребацити на републички рачун а њега на улицу.Од обећања се не живи Ђоко,а после нас можеш повући за ђоку.

ОДГОВОРИТЕ