Министарство дало ове препоруке послодавцима

Министар рада и борачко- инвалидске заштите Данијел Егић поновио је данас апел свим послодавцима да, због топлотног таласа са температурама и до 40 степени Целзијуса, изврше прерасподјелу радног времена и тако заштите здравље својих радника.

Република Српска 13.07.2023 | 08:59
Министарство дало ове препоруке послодавцима

Апелујемо на послодавце у Републици Српској да због високих температура своје пословање прилагоде температурама како би заштитили здравље својих запослених.

С обзиром да у законодавству Републике Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у неповољним микроклиматским условима (као што је велика врућина), а није прописано ни при којим би микроклиматским условима послодавци требали да обуставе радове (јер постоји опасност по живот и здравље радника), Министарство позива и апелује на све послодавце Републике Српске да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника. 

Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности поврјеђивања радника.
 
Међународни стандард  ИСО 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високих тепература, а  једна од мјера  је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана.  Стога,  апелујемо  на послодавце да и они примјене овај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, те да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана,  уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника. 

У складу са горе поменутим стандардом у зависности од утврђеног топлотног индекса који је мјеродаван за услове рада на отвореном, у условима високих температура предвиђени су начини извођења радова и мјере рада за дате услове као и препоруке за послодавце и раднике везано за превенцију, које ће помоћи да се ризик од изложености високим температурама на радном мјесту сведу на најмању могућу мјеру.

Те мјере су: 

- организација посла, што обухвата прерасподјелу радног времена,

- ротација послова,

- избјегаваље рада у најтоплијем дијелу дана  од 11-16 часова,  

- увођење додатне радне снаге код екстремних услова,

- осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор,

- ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

(БН) Фото: Новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ма

13.07.2023 09:50

Какву препоруку срам вас било,у нормалним дрзавама донесу закон и полиција га спроводи,ако се ради на температури висој од законом дозвољене,затвара се градиисте,и казњава се послодавац..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

13.07.2023 10:13

Јел се ви из министарства и владе шпрдате са радницима? Који ће послодавац испоштовати ваше одлуке? Њих неитересује здравље радника, њима је битан само профит. Радници у РС су само робови, зато и одлазимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

13.07.2023 11:19

Тако је.

Name

Сандра

13.07.2023 10:35

Ево послушаће одмах...већ нема радника. Инспекцију шаљите другови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

13.07.2023 11:38

Крајње је вријеме да се сада, хитно, донесе закон којим ће бити регулисано радно вријеме у веома тешким временским условима, било да су то љетне температуре изнад 3О, односно 35° или зимске испод 0°. Ако је власти стало до својих градјана, то ће учинити, у противном ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

13.07.2023 13:30

Е мој министре... Ево послодавци се чешу и горе, а бога ми и доле, само да би испоштовали твоје препоруке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

13.07.2023 15:33

Препоруке да поштују послодавxи???? Па не поштују ни законе, а камоли препоруке. Има још робова, срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ