Србачки риболовци "претплаћени" на сомове - капиталце

Чланови  Спортско-риболовног друштва “Бистро” из Српца у последње вријеме забиљежили су  велики успјех у  улову капиталних примјерака рибе, а нарочито су  били  “претплаћени” на  сомове капиталце. Највише сомова упецано је у Врбасу, низводно до ушћа ове ријеке у Саву,  али је и ријека Сава била  издашна када су у питању велике рибе  “грабљивице”.

Република Српска 13.07.2023 | 07:31
Србачки риболовци "претплаћени" на сомове - капиталце

Тако је 31. годишњи спортски риболовац Драган Тутњиловић имао срећу да прије бар дана улови сома  тешког 39,2 килограма.

Био је дуг  172 центиметра, а дошао је недалеко од ушћа на варалицу, каже Драган коме је требало 30 минута  да уз помоћ старијег колеге савлада грдосију. Ово му је био до сада највећи примјерак, а било их је у његовој десетогодишњој рибарској каријери двадесетак мањих од 1,5 до 12 килограма.

Рекорд за сада држи 26. годишњи  спортски риболовац Душко Векић из Гламочана који је, ктакодје, близу ушћа Врбаса у Саву уловио сома од 72 килограма. Умарање сома , уз помоћ чамца са колегом Гораном Пантелићем  трајало је три часа, а сом их је вукао  близу четити километра низводно. Занимљиво је да је блинкерисању Векић  недавно условио сома тешког 20 килограма у ријеци Врбас, код насеља Разбој, али је на иyненадјење присутних риболоваца рибу поново вратио у воду. 

За Небојшу Шарића, дугогодишњег спортског риболовца из Каоца, може се слободно рећи да је специјалиста за сомове. Тачан број уловљених није запамтио, али су неки од њих били тешки измедју 25 И 46 килограма. 

Има и оних риболоваца који не желе да се похвале  богатим уловом И пецарским знањем, као што су Драган Скробоња И Велимир Јовичић из Српца. Они се служе класичним рибарским штаповима, а за мамце користе, углавном, бијеле глисте, дурдубак И “водени цвијет”.

Нерадо откривају локавције на којима пецају, па им је  најчешћи одговор на питање гдје  су уловили рибу “Тамо, код криве врбе”!  Дакако, ријеч је о старијим И искусним рибарима који не откривају  омиљена рибарска мјеста, гдје  бацају крму за рибу.

(БН/ С. К.)  Фото:  Уступљене фотографије

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Прњавор

13.07.2023 14:27

Капиталце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

13.07.2023 19:10

Није написано које је сом од двојице на слици.

Name

Маре

13.07.2023 19:27

Види како се поноси, као баба ко ухвати на удицу софт мускарца, ха ха, како изгледа они су вец ухвацени, зато се и јадно доказују, а види се јима на фаци, гдје им је место, мислим ко га је ухватио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

13.07.2023 21:03

Нека дођу момци на билећко језеро.Ту су капиталци од 100 кг па на више

ОДГОВОРИТЕ