Протекла седмица најтоплија у историји

- Протекла седмица била је најтоплија у историји, према прелиминарним подацима, саопштила је Светска метеоролошка организација (СМО).

Свијет 11.07.2023 | 10:43
Протекла седмица најтоплија у историји

Како се наводи, у рекордно топлом јуну забележене су температуре морске воде површине без преседана и рекордно мала количина леда на Антарктику.

Рекордне температуре на копну и у океану могу имати разорни утицај на екосистеме и животну средину, указује СМО. 

"До високих температура у јуну и почетком јула дошло на почетку развоја Ел Ниња, за који се очекује да ц́е додатно подићи температуре и на копну и у океанима и довести до екстремнијих температура и морских топлотних таласа", изјавио је Кристофер Хевит, директор климатског сервиса у СМО.

Додао је да се може очекивати да ц́е бити оборено још више рекорда како се Ел Нињо буде развијао и да ће се тај утицај осећати до 2024. године. 

"Ово је забрињавајуц́а вест за планету", истакао је он.

Омар Бадур из СМО каже да је, према подацима партнера те организације у различитим деловима света, прва недеља јула поставила нови рекорд у погледу дневних температура.

Извештај европске Службе за климатске промене Коперникус показао је да је јун ове године био нешто више од 0,5 степени изнад просека за период 1991-2020, обарајуц́и претходни рекорд из јуна 2019. године.

Рекордне температуре у јуну забележене су широм северозападне Европе, у деловима Канаде, Сједињених Држава, Мексика, Азије и источне Аустралије.

Јун је био хладнији него иначе на неколико места, укључујуц́и западну Аустралију, западне Сједињене Државе и западну Русију.

Према подацима Коперникуса, површинске температуре воде у северном Атлантику су "невероватне", као и температуре целих окена. 

„Температуре у северном Атлантику су без преседана и изазивају велику забринутост. Оне су много више од онога што је предвиђано“, рекао је Мајкл Спероу из СМО, истичући да ће то утицати на екосистеме и рибарство.

(Тањуг) Фото: Схуттерстоцк.цом/ДОСРПХОТОГРАПХY, илустрација

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВЕТЕРАН БиХ

11.07.2023 11:11

НЕМА НАМ СПАСА ! ПРИРОДА ОПОМИЊЕ АЛИ ГРАНАТЕ ЛЕТЕ НА СВЕ СТРАНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

11.07.2023 13:05

Сваке године рекордне температуре, сваке године рекордни туристи, требало би бити сад бар 200 целзиуса и 200 мио туриста у хрватској, такорекоц цјела еуропа на одбору у хр

ОДГОВОРИТЕ