Трифуновић: Неће доћи шумар и склонити Додика

Постоје појединачни интереси ЕУ земаља, САД, Русије и Турске, Србије и Хрватске у БиХ, али не постоји тијело које заједнички доноси одлуке. Неке од тих ЕУ земаља скривено и нескривено подржавају и оваквог Додика.

Република Српска 11.07.2023 | 10:24
Трифуновић: Неће доћи шумар и склонити Додика

Пише: Александар Трифуновић

Сјећате ли се оног не тако давног августа, и Инцкове одлуке у задњим секундама његовог бесмисленог, али по џеп плодоносног мандата?

Додик му је поручио да не признаје његове одлуке, ни његовог насљедника ... деја ву.

Подсјећам, тих дана августа је почела еуфорија у којој су се медији и аналитичари утркивали у томе ко ће боље представити моментални страни интервенционизам, који само што није.

Долази шумар, кажу, и ставиће међеде на своје мјесто, само гледајте, дречало је са насловних страница. Грађани ове земље су то заслужили, закључивали су мудраци скупљајући лајкове и ударне термине у медијима. Са толико сигурности су изношене теорије, које су падале у воду чим су изговорене. Исто као и сада.

Ником се, наравно, ништа није десило. На то сам и тада упозоравао, што се сматрало непопуларним мишљењем.

Као и ово, Додика ни сада, као ни тада, нико неће смијенити! Иако то производи највећу кризу од Дејтона, чији се исход не може ни наслутити, страног интервенционизма неће бити. Додик је више политички рањен дјеловањем пар опозиционих политичара и независних медија и новинара, па и својим бесмисленим изјавама.

Тадашња одлука Инцка му је само подигла популарност и дала му нови маневарски простор за производњу хаоса. Након ње је добио изборе врло уско и сумњиво за себе, али странка му је остварила један од најбољих резултата, што је много важније, јер сад има потпуну контролу над РС, али и БиХ. Тако се и понаша, као неко ко нема контролу над својим поступцима и понашањем, али има контролу над државом, тако да га за овим првим боли уво.

Истина је да Међународна заједница нема план за Босну и Херцеговину, ма како медији правили живописне наслове. Иза Шмита не стоји нико, као ономад стране трупе, када је по нескривеној жељи Додика смијењен Поплашен, чему је он јавно ликовао, исмијавајући тадашњег предсједника Републике Српске. Тада је у БиХ било неколико хиљада страних војника као гаранција да ће одлуке ОХР и да се поштују. Данас БиХ не постоји на мапи геостратешких интереса, мир је, према стандардима данашње Украјине, овдје увелико заживио и стране трупе су негдје другдје.

Додик је само због тога поништио Шмита, одмах након његове одлуке да поништава задње одлуке НСРС, јер добро зна да пенкало и папир трпе све, али му не штете. Додуше, не доносе му ни корист, али он за то не мари, скоро двије деценије обнашања власти без икакве контроле, донијело му је довољно користи да не мари за исход изолације коју свакодневно производи. Јер њу ће преостали народ позлатити.

Међународна заједница у БиХ је вербална измишљотина, нешто што као јединствена званична форма не постоји. Постоје појединачни интереси ЕУ земаља, САД, Русије и Турске, Србије и Хрватске, али не постоји тијело које заједнички доноси одлуке, ако на то мислите. Неке од тих ЕУ земаља скривено и нескривено подржавају и оваквог Додика. Неке од тих земаља су у протеклих годину дана у Сарајеву видјеле и неколико протеста против ЕУ, САД и Велике Британије и ОХР, са порукама да ОХР треба да оде. Сјећате ли се тога?

Има Амбасада и земаља које желе да помогну да ствари у друштву профункционишу, али они не желе да они лично буду дио промјена, и то је сасвим у реду и сасвим нормално.

Јер та међународна заједница је мимо демократије довела Милорада Додика на власт, па ево шта смо добили. Питање промјена је зато превасходно питање за нас, за овдашње људе, за оне који су остали и живе овдје. И одговор на питање хоће ли бити боље или горе је до нас. Ни до ког другог.

Јер ако овдашњем народу понашање Милорада Додика не смета, иако том истом народу наноси огромну штету, онда ће и након Додика да аминује неког сличног, довољно грлатог да викањем сакрије безобзирну пљачки и стварну муку овдашњег живота. Заиста, зашто би се било ко из вана борио за ову земљу, када је већина људи који живе у БиХ дигла руке од своје земље?

Када готово цијели Универзитет, са свим професорима, потпише подршку политичару као што је Додик, а да се никад у толиком одзиву нису осврнули и упозорили на демографску катастрофу коју његова политика чини овом народу.

Ми смо препуштени сами себи, и ма као то звучало застрашујуће, то је истина и добро је да је што прије прихватимо, јер тако ћемо бити на корак ближе ка првом кораку ка рјешавању проблема. Знам да је тај корак тежак, да је можда и немогућ, али је једини пут, у супротном, остајемо ту гдје смо већ деценијама, гдје тапкамо у мјесту, крекећемо и не идемо нигдје.

Па док не избудалимо, ако већ нисмо.

(Бука) Фото: БН/Архива

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Оћ'е,оћ'е

11.07.2023 10:46

ШУМАР------ДОЛАР!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

11.07.2023 11:08

Браво Ацо,ту се нема шта ни додати нити одузети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бауштелац

11.07.2023 11:19

Шта је вама људи? Је л знате пошто је кугла сладоледа у Макарској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.07.2023 16:33

Да,знамо а колико си продо мозе да буде 100 еура али која корист ако не продас ни једну.

Name

Весна

11.07.2023 11:22

Прође живот једној генерацији која је живјела у Додиково вријеме. Спасили су се само они који су отишли у ,,мрски запад,,....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

12.07.2023 15:48

Подјите и ви господјо Весна, требају људе за ринтацење. Или вам је ту угодни и удибно, мало политике, мало критике, кафане, и прица како је све гадно, а на ринтацење ни да помислите.

Name

Петар

11.07.2023 11:31

Болесни режим у Републици Српској толико је понизио и обесправио грађане да ће многима, одлазак у Сјеверну Кореју и Албанија бити неостварена жеља, а све остало немогућа мисија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

11.07.2023 11:49

Све ово што се ради је јадан обичан покушај ал покушај дизања рејтинга Дудуку који је код народа чиста 0. Зато су му и помогли ментори да прризнају покрадрне изборе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

11.07.2023 11:59

Веома реална процјена стања у БиХ. Ако градјани не преузму сами иницијативу, а од тога су се годинама углавном одвикавали (пустајуци да их актуелна власт доведе до просјацког стапа) услови зивота и рада це се из дана у дан и надаље углавном погорсавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раоп

11.07.2023 12:04

Покраденим парама купује све живо,корумпирао судове у Р.С И даље краде ли краде невиди да је Народ у све већој беди и да се многи боре за голу егзистенцију и нешто више не спомиње да смо бољи део БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјешење

11.07.2023 13:44

Кад ми само у БИХ скинемо са власти оне који нас краду, завадају, понижавају , тјерају у друге државе онда можемо и странце. За сада, прво “наше” па онда њихове. Ако ови оду биће нам свима још горе. Знамо ми то врло добро, али ипак навијамо за “наше”.То сто нам дјеца унучади, браћа , сестре одоше из ове дрзаве, то њих не интересује.И поред свега сто покрадосе и то им мало па још се и задужују да наши унуци и праунуци враћају !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

11.07.2023 13:58

Браво. До сада нико није дао праву и комплетну анализу. СНСД, је,а највише је њихових присталица, уверио Народу у главу. Страни га држе. Тако мора бити. Никад мене, као и све присталице Опозиције ни за длаку нису поколебали. Све је до нас. Треба СНСД и њихове испод цензуса стијерати. А Академска заједница под мора је лобира за Додика. То је трагично и комично. Живио Александре. И хвала. Само познајем твој рад са ТВ БН канала. РТРС није народна, а плаћамо је. Само Режимска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГОР

11.07.2023 14:51

ПРВО, НИЈЕ ЦЕО УНИВЕРЗИТЕТ ПОТПИСАО ПОДРШКУ ДОДИКУ, ВЕЋ САМО ЈЕДНА ЧЕТВРТИНА ПРОФЕСОРА И АСИСТЕНАТА. ДРУГО, "ОБАВЉА", А НЕ "ОБНАША", ТРИФУНОВИЋУ. НИСМО ХРВАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

11.07.2023 15:21

Када већ "паметујеш", "асистент" није наша ријеч, ми кажемо помоћник, али добро... !

Name

Да Да

11.07.2023 15:17

Ово је итекако тачно, да Европа и "међународна" заједница немају ријешење за БИХ, како би и имали, када су 90% становништва Муслимани и Православни Хришћани, док су Хришћани Католици сведени на ниво статистичке грешке, питање је имали ли их 10% ! Зашто би се они бавили нама, када са нама немају никаквих додирни тачака, једноставно, они мрзе Муслимане и Православце, чак не воле ни Католике, јер већина свјетских моћника, или су Јевреји или Протестанти ! Ви народе, у памет се саберите и гледајте онога ближег себи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГОР

11.07.2023 16:34

Може било која страна реч, али не и хрватска. Ми веће непријатеље од њих немамо.

Name

Неко

11.07.2023 17:01

Ко год да несто написе прва ријец је Додик лопов покрао изборе опљацако РС питам се ста ради СИПА и Тузиластво ако их јде све успио купит треба му цестита а њих распустити као такви нетребају да постоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.07.2023 18:44

Од будзета 56 милиона,мозес све купити.

Name

БиХ...77

12.07.2023 00:36

Неце сумар склонити СУМАРА. Тако се казе

ОДГОВОРИТЕ