Власт допустила отварање рудника, који ће заувијек избрисати села

Раскопавање рудника лигнита у Бистрици код Приједора започето без иједне дозволе, као и оно које ће се тек догодити у Буковој Коси, неповратно ће уништити природу овог краја, а за стотине мјештана значиће и селидбу и одлазак тамо гдје се неће гушити у прашини угља и сумпора.

Република Српска 10.07.2023 | 19:59
Власт допустила отварање рудника, који ће заувијек избрисати села

Мјештани Бистрице више од мјесец дана протестују и захтијевају да необиљежени багери “Дрво-еxпорта” из Теслића у власништву одборника СНСД-а Срђана Кљечанина Руфија, који су већ скинули јаловину, оду из њиховог села. Кажу да су свјесни да, ако се раскопавање настави, за њих овдје више живота нема.

“Ако се допусти овако нешто, ми само можемо да се селимо. Ко ће да живи овдје? Нико нас није питао да ли ће људи овдје моћи да живе, колики ће ниво сумпора бити и да ли се ми слажемо са тим да нам се затрују извори ријеке. Ми не дамо своје село и своју чистоћу овдје и нећемо одустати од својих захтјева“, поручили су мјештани Бистрице.

Међутим, чак и када би власти Републике Српске, које прећутно допуштају да се Руфијеви багери одомаће у селима на Козари, за промјену стали на страну народа и зауставили уништавање, биће потребне деценије да се хиљаде уништених квадрата здраве шуме и водени ток ријеке обнове и опораве.

Копање је почело почетком јуна, а мјештани, којима је раније речено да ће се ту градити етно село, схватили су да су изиграни. Од тог дана не престају да протестују и захтијевају прекид радова, али њихове позиве сви редом игноришу, или испуњавају форму да су нешто контролисали, без конкретних корака.

Ископавања нису стала ни након што је на терен изашло неколико инспекција, што локалних, што републичких, али све њихове контроле завршиле су се пребацивањем лоптице на неког другог и без иједног написаног прекршајног налога.

Занимљиво је да је на велика звона најављивана рударска инспекција у Бистрици констатовала да нема експлоатације угља у тренутку када је није ни могло бити, јер се још увијек скида јаловина и изводе припремне радње за његово отварање. Зачудо, ова инспекција није препознала припремне радње за отварање рудника.

Замазивање очију јавности, сматрају мјештани, није прошло, јер нико од њих не планира да попусти ни милиметар у захтјевима да се “бистро”, до сада нетакнуто и чисто село препусти неком приватнику за експлоатацију угља.

Чак ни засједање Скупштине града Приједора, на којем је изгласано да се обуставе радови на три мјесеца да би се испитало оно што је већ познато, није уродило плодом, па се копање наставило до данас. Скупштина је једногласно одлучила да је “неопходно привремено зауставити све радње које се тичу истраживања на локалитету Букова Коса, као и припремних радњи и експлоатације на локалитету Бистрица док се не достави сва релевантна документација која се тиче добијања концесија на поменутим локацијама”.

Мјештани Букове Косе на којој још није почело ископавање ни припремне радње, стрепе шта ће се код њих догодити када Руфијеви багери дођу на њихов дио Козаре.

Мјештанка овог села Весна Вујичић каже да би отварање такозваног рудника тако што се откупљују само парцеле између насељених кућа и имања, дакле без могућности исељења, значило потпуно уништење села.

“Страдале би обрадиве површине од којих људи живе, близу 50 водних извора (већина би нестала, а остатак би био загађен), а у селу би се дефинитивно појавила клизишта. Иначе, овај терен се назива Отислине. Већ сада знамо да су поједине куће угрожене. О високом степену сумпора, и до 13 одсто – да и не говоримо“, каже Вујичићка.

Смрад, прашина и запаљена јаловина која би се пушила и неколико година послије, као и огромне отворене јаме пуне воде су неминовне, ако би се у овом селу отворио рудник.

“Такође, овај терен је познат и по великој површинској водности. Застрашујућа је идеја како би се све то заједно понашало и одразило. Ми то не говоримо напамет. Страхујући од онога шта нас чека, консултовали смо се и распитивали код разних рударских инжењера, стручњака и еколога, који су нам то потврдили. Дакле, отворити рудник по чијем се ободу и у унутрашњости налазе и живе мјештани је, једном ријечју – лудило“, каже Вујичић.

Грађани оба села, али и одборници из Приједора у својим закључцима, усвојеним једногласно, затражили састанак са министром енергетике и рударства Петром Ђокићем, који је, као и Инспекторат РС и Пореска управа РС, позван да у року од 90 дана исконтролише све уговоре за истраживање и експлоатацију у области рударства на подручју Приједора и о томе доставе извјештај Скупштини града.

“Скупштина града Приједора сматра да су приходи од концесионе накнаде несразмјерно мали у односу на цијену и потражњу руда и минералних сировина на тржишту.

У том смислу, тражи се од Министарства рударства и енергетике РС да што хитније покрене процедуру за измјену Закона о концесијама, као и Правилника о концесионим накнадама и гаранцијама у области електроенергетике, енергената, рударства и геологије и да се у израду измјена укључе и локалне заједнице“, наводи се у закључцима које је СГ Приједор усвојила прошле седмице и који су објављени у Службеном гласнику овог града.

Посебно су истакли да је здравље грађана и заштита животне средине у фокусу рада свих институција Града Приједора и одлучно ће бити против сваког пројекта који својом реализацијом утиче на то.

Иначе, медији су прије готово два мјесеца објавили да је “Дрво-еxпорт” поднио Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС захтјев за претходну процјену утицаја на животну средину за пројекат експлоатације угља лигнита на лежишту Бистрица код Приједора, и то на површини експлоатационог поља од 9,5 хектара.

У захтјеву који је израдио Рударско геолошки завод из Приједора наводи се да су на овом лежишту укупне билансне резерве 94.295 тона, док експлоатационе резерве износе 89.580 тона.

Фирма „Дрво-еxпорт“ широј јавности постала је позната раније када је поднијела иницијативу за додјелу концесије за истраживање угља на локалитету Букова Коса код Приједора.

(Цапитал)   Фото: Цапитал

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

ЖИКАЖ

10.07.2023 20:10

Учили су нас да чувамо природна богатства родне груде, али изгледа неки нису научили ништа. Нпр. Лондонски ђак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашковци, Станари, рудник

11.07.2023 06:05

И нас не додо ,,усрецио,, чим су га довукли на власт, са оним тајкуном хамовицем

Name

Глас

11.07.2023 07:22

Јесте гласали за Милорада и секту??? Е па сад уживајте и гледајте!

Name

Гле

11.07.2023 07:39

Не граде ту термоелектрану па да се повећао ниво сумпора.. Врши се само ископ а у свему томе једино "смета" јаловина.. И овај "Цапитал".. измишља глупости

Name

Ре

11.07.2023 08:13

Воли оловку, науцио писати па само потписује А воли и …

Name

Бострица

10.07.2023 20:13

Бићеш ухапшен кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКАЖ

10.07.2023 20:38

Стеже се обруч око Козаре нема нама спаса,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој павицу

10.07.2023 20:38

Ста уцини од села свога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2023 22:48

Какве он има везе са овим, кретенцино?

Name

??

10.07.2023 20:48

Ето вам га?додик и жељка,гласајте опет за њих.И треба тако да вас уништавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиранија

10.07.2023 21:00

Тразилисте добилисте,ниста боље нисте ни заслузили садце брзо избори за 4 гидине поправите се мало имате јос приллику..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЛИБАН

10.07.2023 21:09

МАФИЈАСКУ ВЛАСТ неинтересује НАРОД њих интересује само њихови лицни интереси да покраду сто висе пара оје це добити од тајкуна ДАБОГДА ИМ МАЛО БИЛО ЦРНЕ ЗЕМЉЕ ДАБОГДА ИХ САХРАНИЛИ У ТАЈ РУДНИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминал

10.07.2023 21:15

Кримина,криминал,кримина???????????,СНСД,Срби Не дајте Србенди Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко,њемацка

10.07.2023 21:24

није вам Тито ваљо,сад трпите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

11.07.2023 15:10

Па овако је Тито радио .Све је íсто само њега нема.

Name

Дзо бл

10.07.2023 21:31

Патритизам је ко сто казе Новак Дјоковиц цување природе.Али то не вази за рс и успаване Патриоте који це радије бранити Косово из Кафане него своју затровану земљу и воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

10.07.2023 21:32

Ето што је власт,један нечовјек,тајкун,је важнији него цијела регија и становништво ових прелијепих предјела,неповратно уништених од власти и тајкуна,криминалаца у власти,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

10.07.2023 21:45

Гласали сте за великог вођу,смијали се 92 кад су људи одлазили а сад они долазе газде с ми требамо мислит куда ћемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

10.07.2023 22:25

Ово је немогуће и незамисливо било где на свету само је код нас најнормалније ствар.

Name

мали цовјек

10.07.2023 22:25

Блокирате све путеве и недате проци и то је то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мец

10.07.2023 22:44

Бозо Мариц коцијас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е сад да знате ста је глас

10.07.2023 23:01

За ове двије године СНСД це да упропасти све сто се мозе упропастити само да намакну пара колико могу, јер готово је

ОДГОВОРИТЕ
Name

НекоТамо

11.07.2023 03:53

"Шмит и швабе" врше напад на Козару и козарско поље. Тражили сте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

11.07.2023 06:17

То је казна Приједору што су дозвоилили себи разбијење борачке организације на ,,црвене,, ои оне праве, нормалне.... Кад вас разбију на просте факторе онда раде са вама шта им воља.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

11.07.2023 07:38

Сад лазни еколози наступају, добију по двадесет марака и тамо урлицу до бола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.07.2023 07:38

Шта се жалите на ту власт. Ви сте је бирали, зато сада трпите посљедице њиховог (СНСД) режима. Сад имају сву власт у својим рукама. Могу чак и вашу кућу дати под концесију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У цему

11.07.2023 08:01

Је проблем па људи гласате годинама за црвену секту продалу сте ибраз и дусу дјаволу. Ста сте мислили да неце мецка доци на васа врата ???? Посијали сте сад зањите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само неко

11.07.2023 08:13

Да уклони Руфу и завршена прича. Тражи се Сигал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

11.07.2023 08:56

Док год не дође вас 200, 300 пред Владу спремних на све нема од тога ништа. Брига њих за медијске натписе и ваше протесте у селу 50 км од Бањалуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

11.07.2023 09:09

Ово је класицно насиље и диктатура, ови скоројевици и узурпатори тлаце народ. На силу су без икаквих дозвола у Требињу узурпирали приватно земљисте, овај тениски турнир бех дозвола правили комплекс и јос колико хоцес примјера страховладе. Ово нема ни на Дивљем западу. Народе ако се хитно не узбуните и станете на пут овим зликовцима готови смо, појесце нас мрак. Они виде нико се ме буни и раде ста хоце. Сад је 5 до 12 кад додје 12 касно је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Десимир

11.07.2023 09:40

Ја би те масине једноставно палио, немогу вјеровати да смо као народ толико ниско пали да људи од 50-60 година гледају како им сектаси прогоне дјецу и унуцад са огњиста. Цему слузе њихов остатак зивота да све то гледају. Ста се десава са србима поред гаврила принципа и осталих хероја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа чудно

11.07.2023 10:35

Овај народ,ништа боље није заслужио,напротив!!! Сад,ћутите,трпите,и аплаудирајте,јер,другог избора немате.Ако сте све ове претходне године могли ћутати,зашто не бисте и сад??? Тражили сте,добили сте!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

11.07.2023 13:11

Ја му дам и кућу и земљу он мени три двособна стана с апетитом прихватам сви за селом кукате а села зарасла,очајна можеш на прсте набројати колико се људи бави пољопривредом још добијају подстицај на три дунума.Ајте мало сви што пишете завирите у прадедовину,дедовину,очевину очистите све па да се онда почнемо озбиљно бавити оним што је наше љепота природа,пољопривреда кад то урадите онда се јавите до тада не судите и не осуђујте ништа и никога нисте Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

12.07.2023 06:35

На стотине и стотине, ма и хиљаде села у БиХ је уништено, запуштено и напуштено, звраје пусто, празно и сад се неко нашао паметан да прича како ће све пропасти због два села тамо негдје код Приједора или Козаре. Ма неће и не може јер у овој тзв држави је давних дана све пропало и нестало па нека вала пропадну и та 2 села.