Трудимо се да односи са ЦГ буду неупоредиво бољи

- Председник Александар Вучић изјавио је  данас, после састанка са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем, да се Србија труди да унапреди односе са Црном Гором и да буду неупоредиви бољи него што су били.

Србија 10.07.2023 | 12:06
Трудимо се да односи са ЦГ буду неупоредиво бољи
"Велико ми је задовољство што имам прилику да у Београду угостим председника Милатовића у његовој првој званичној посети Београду као председника ЦГ", истакао је Вучић у Палати Србија.
 
Истакао је да су јучерашњи и данашњи састанци потврдили да су   јачање билатералних односа и што тешња сарадња од огромне узајамне користи.
 
"Наши добри односи  су важни због грађана наших земаља и грађани морају да осете ту корист", навео је Вучић.
Истакао је да постоји велика трговинска размена између две земље и да Србија са ЦГ, пропорционално броју становника, има највећу размену у свету.
 
"За нас је ЦГ изузетно важан партнер не само због економије и бројева већ и традиционалне блискости и повезаности наших грађана, великог броја Срба који живе у ЦГ и обрнуто. И за нас су то веома важне ствари и зато се трудимо да наше односе унапредимо да буду неупоредиво бољи него што су били", навео је Вучић.
 
Истакао је да су разговарали о многим питањима и конкретним видовима сарадње.
 
Нови лист у односима Србије и Црне Горе

- Црна Гора је пријатељ Србији и Србија је пријатељ Црној Гори, поручио је данас у Београду црногорски председник Јаков Милатовић и истакао да његовом посетом Србија и Црна Гора окрећу нови лист у својим односима.

Милатовић је на заједничкој конференицији за новинаре, након разговора са Александром Вучићем, упутио јавни позив председнику Србије да званично посети Подгорицу и да, како каже, и на тај начин покажу да је окренут нови лист у односима двеју земаља.

"Поздрављам сваку иницијативу која за циљ има унапређење односа са земљама региона.... Србију и Црну Гору повезују заједничка историја, традиционална блискост, жива економска сарадња... Овом посетом Србија и Црна Гора окрећу нови лист, Црна Гора је пријатељ Србији и Србија је пријатељ Црној Гори", рекао је Милатовић.

Изразивши задовољство првом звавничном посетом Београду, Милатовић је подсетио да је ступањем на дужност председника Црне Горе истакао спољнополитичке приоритете, а то су, казао је европске интеграције, НАТО и добросуседски односи.

Захвалио је председнику Вучићу на позиву да посети Србију и на присуству председника Србије на церемонији полагања заклетве у Подгорици, као и недавном учешћу министра спољних послова Ивице Дачића на самиту у Црној Гори. Све то, истакао је Милатовић, као и његова данашња посета Србији "представљају важне кораке ка политичкој ревитализацији односа наше две земље".

Говорећи о економској сарадњи, Милатовић је рекао да је Србија можда и најважнији трговински партнер Црне Горе. "Србија је Црној Гори највећи трговински партнер. Удео спољнотрговинске робне размене са Србијом је у 2022. години износио 18 одсто у нашој укупној робној размени са светом. Србија је највеће туристичко тржиште за Црну Гору.

У структури ноћења страних туриста, у 2022., највише ноћења остварили су туристи из Србије, и то нешто изнад три милиона ноћења, или 25,5 одсто од укупног броја. С друге стране, Црна Гора је такође међу најважнијим туристичким тржиштима за Србију, и то шесто по реду највеће тржиште, са уделом од четири одсто укупно остварених ноћења", рекао је Милатовић.

Додао је да је Србија у прошлој години била највећи страни инвеститор у Црној Гори. "Износ страних директних инвестиција из Србије у 2022. години је износио 137 милиона евра, што је удео од 12 одсто од укупне вредности страних директних инвестиција", казао је Милатовић.

Парадоксално је, истакао је црногорски председник, да Црна Гора са Србијом нема дипломатски однос на ниову амбасадора и немају заједничке граничне прелазе, док их званична подгорица има са Албанијом и БиХ.

Платни промет између Србије и Црне Горе, оценио је Милатовић, представља озбиљну баријеру, заједничке мешовите комисије ниједном се нису састајале годинама уназад, а никада није одржана ни заједничка седница влада двеју држава.

Све то су, истакао је Милатовић, биле теме разговора са Вучићем у, како је оценио, заиста отвореном разговору током којег су показали жељу да ова питања буду решена. "Србију и Црну Гору веже историја и традиционална блискост, али и европски циљ што нас обавезује да имамо најбоље могуће и пријатељске односе, уз пуно уважавање па и када не мислимо исто о некој теми, а таквих тема има", рекао је Милатовић.

Потребно је, каже, да искажу поверење и покажу да "разумемо позицију једних и других када се не слажемо". " Зато је на нама да те односе не реметимо, већ да их истински унапређујемо због бенефита грађана и привреде двеју земаља", навео је Милатовић.

Председник Вучић и он су се, истиче, сложили да је неминовно именовање амбасадора и да је добио уверавање да ће Србија убрзо направити корак у том правцу, док ће Црна Гора то учинити након формирања владе. Добио је, каже, уверавање да ће деоница аутопута од Пожеге до Пештерске висоравни бити реализована до краја 2027., те да је Вучићу пренео намеру Црне Горе да до тада заврши деоницу на свој територији, чиме ће се приближити тржишта двеју земаља и са Европом.

Разговарали су, додао је, и о ремонту пруге Београд - Бар, како би се добило на брзини и валоризацији Луке Бар, коришћењу терминала, као и унапређењу сарадње у области енергетике и ИТ сектору.

Милатовић је честитао Србији на томе што ће бити домаћин ЕКСПО 2027., те да га радује што ће то бити прилика коју ће Црна Гора искористити да се експонира као лепа туристичка дестинација. "Наше две земље деле заједнички европски циљ и чврсто верујем да интеграција Западног Балкана у ЕУ нема алтернативу", рекао је Милатовић и додао да поздравља сваку иницијативу која за циљ има унапређење односа у земљама региона. 

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре

10.07.2023 17:29

Како је мали овај Милатовић, као да није из Црне горе!

ОДГОВОРИТЕ