Сага о случају Ћеранић се наставља: Кривична пријава против ректора Гајанина

Кривичну пријаву и тужбу против ректора бањалучког Универзитета Радослава Гајанина поднио је проф.др Марио Караџа ради тога што неће да изврше пресуду Окружног суда у Бањој Луци, у случају Предрага Ћеранића, сазнаје БН.

Република Српска 10.07.2023 | 10:40
Сага о случају Ћеранић се наставља: Кривична пријава против ректора Гајанина

Карађжа је иначе странка у поступку у случају Ћеранић и он тражи да Сенат изврши судску пресуду, понисти акт-конкурс из 2016 године и донесу нови акт да понове конкурс о избору декана

У отвореном писмо, упућеном нашем порталу, се наводи да су Сенат Универзитета у Бањалуци и ректор Радослав Гајанин  игнорисали пресуду Окружног суда у Бањалуци и бацили је у смеће и да су студенти у паници и неизвјесности.

"У пресуди су на основу чињеница и материјално-правних доказа изнесени сви аргументи на основу којих је тужба уважена и пресуда правоснажно донесена. Првом одлуком Сенат је поништио свој акт, а другом одлуком игнорисао је пресуду и легализовао скандалозан и незаконит конкурс на којем је извршено, како је наведено у писму, правно, вандалско и хулиганско насиље.

„Дакле, Сенат је извршио замјену теза“, наводи се у допису и додаје:

„Умјесто да се информише о извршењу пресуде и понављању конкурса, они расправљају о законитости своје одлуке. Очигледно су јавности упутили поруку да се иде на кривичну пријаву и тужбу против ректора као одговорног лица у правном лицу ради неизвршења пресуде. По овом конкурсу одбијено је осталих 12 кандидата, којима никада није уручена Одлука о завршетку Конкурса, дакле извршена је дискриминација да се не могу жалити“, наведено је у отвореном писму.

Даље подсјећају да је на све незаконите радње указивао члан Сената проф. др Брацо Ковачевић на сједницама Сената у више наврата од седмог мјесеца 2016. године све до 24.11.2016. године када је извршен незаконит избор Предрага Ћеранића за доцента на институцији која у то вријеме није постојала.

Факултет безбједносних наука је тек регистрован 06.03.2017. године, што је све видљиво на сајту Универзитета и у записницима са сједница Сената и са стенограма са сједница.

"Ради свих ових незаконитости проф. др Брацо Ковачевић је поднио оставку у Сенату и ово прогласио насиљем, незаконитошћу, хулиганским и вандалским чином кршења свих прописа и рушењем угледа Универзитета“, наводи се у допису.

Како је наведено, студенти имају највећи проблем.

„Шта са њиховим испитима и потписаним дипломама што је вршио незаконито изабрани доцент Ћеранић, што је потврдила правоснажна пресуда Окружног суда у Бањалуци, а Ћеранић и Универзитет и даље срљају у незаконитости и неизвјесност за студенте“, наводи се у допису и додаје:

„Овдје се показала тачна народна изрека: ‚Што се грбаво роди, вријеме не исправи‘“.

Окружни суд у Бањалуци донио је пресуду о поништењу поступка Универзитета у Бањалуци којим је извршено именовање Предрага Ћеранића у звање доцента 2016. године, јер није испоштована законска процедура.

Из пресуде, која је у посједу БН-а, и која је донесена 8. маја ове године, јасно је наведено да је Универзитет пропустио да достави одлуку о именовању Предрага Ћеранића осталим кандидатима и самим тим они се нису могли жалити.

Предраг Ћеранић је у звање доцента изабран крајем новембра 2016., а већ сљедеће године основан је Факултет безбједносних наука, а за његовог декана именован је управо Ћеранић.

Поступајући по пресуди Окружног суда у Бањој Луци, Сенат Универзитета у Бањој Луци је на својој 95. сједници, 6. јула 2023. године, неоснованим прогласио захтјев др Мариа Караџе о преиспитивање Одлуке Сената Универзитета којом се др Предраг Ћеранић бира у звање доцента за ужу научну област безбједносне науке .

(БН) Фото: Сенат Универзитета БЛ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

МК

10.07.2023 10:46

Које су смеће ови професори,не сви али велика већина.Почев од овог Гајанина.И они требају да уче нашу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица Милетиц

10.07.2023 11:58

Ста казе на ово нас јос веци ас од Цераниц-а, нас министар "безбједности" Несиц, који испуњава (према свим науцним стандардима тог истог Цераниц-а) све услове?

Name

д

10.07.2023 12:24

Чува љига позиције, и он да направи респектабилан универзитет, секта га ставила и он све за секту, самосталност а шта је то код љигаваца , па они су у љигавости и напредовали. Срамота.

Name

Фуј

10.07.2023 13:09

Срамно на шта су спали професори. Умјесто да су елита овог народа, они су најобичнији климоглавци. Академска заједница, шта то бјеше?

Name

Гел Бој

10.07.2023 13:16

Гајанина је поставио 'академик'' Шкрбић Ранко и он је његов јадни потрчко. Све што се тиче Универзитета и здравства под својом шапом држи тај тип већ 17 година... Нажалост и трагично је то!

Name

лерко

10.07.2023 13:53

овај универзитет у бањалуци ће пропасти, студената је све мање, уписује га само онај ко није имао никакав други избор

Name

Бравар, ко Тито

10.07.2023 14:58

Ја сам до сада био убјеђен да су професори савршенство овог свијета а оно фуууј фуууј фуууј.

Name

Кловн

10.07.2023 10:50

Бурло је од Републике Српске направио циркус, издресирао нас је да слушамо и трпимо. Узгред је опљачкао 3,5 милијарди а Тегелтија 2,5 милијарди. А народ ко народ, пасе траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

10.07.2023 10:54

Све је ово представа за народ а они ће и даље радити као и до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

10.07.2023 10:55

Народе вријеме је тољаге у руке и удри багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само...

10.07.2023 11:00

Нетреба изгубити из вида да је 70 % ,назови сенатора, своје дипломе стекли плагирајући и прештампавајући туђе радове....,да су сви у раљама једни других и да ,,медеи и тапшућу једни друге.... ,опстају и остају....гдје је наша наука,потенцијал ...оно што је хтјело и ваљало морало је отићи вани ..остали фосили,назови Срби,у стручњаци за преваре и све и свашта....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

10.07.2023 11:31

Давно сам ја рекао у овом емтитету нема ништа без Матије Губца и народне буне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

10.07.2023 11:37

Поред толико правих и школованих полицајаца, безбедњака, људи који су од 14 године у структурама безбједности, који раде за државу у пуном смислу ријечи, који су се борили, који су завршили примарно средње, више, факултете који су уско везани за безбједност, овдје имамо 2 велика нерадника, 2 незналице, које се боре за нешто сто у нормалним околностима не би требао ниједан од њих двојице да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

10.07.2023 11:43

Поплава сумњивих диплома,ово је неиздрзиво у Елекетрани Видаковић изврсни директор за Рудник ,еј мастер масинства,Дико води фирму па људи дјеца це нас пролклињати ста дозволишмо.Врло занимљиво узивили се људи и онда неку своју причу натурају. Све ове који им слузе под хитно удаљити из фирме ста они промовишу .Угљевик је у катастрофи зешћој ко им све на трибинама прича причу. Од толико регуларни инжењера вид на што ми шутимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

10.07.2023 11:43

КАКВЕ СУДСКЕ ОДЛУКЕ, КО ЊИХ ЈОШ У ОВОЈ НЕДОЂИЈИ ПОШТУЈЕ, ОВДЈЕ ВЛАДА ЗАКОН ДИВЉЕГ ЗАПАДА, ЗАКОН ЈАЧЕГ, БОГ - ТО САМ ЈА, ДРЖАВА - ТО САМ ЈА, И ЗАТО ПРАВИМ ПРИВАТНЕ ЦРКВЕ И МАНАСТИРЕ НАРОДНИМ ПАРАМА НЕ БИ ЛИ СЕ ШТО ВИШЕ УМИЛИО БОГУ ДА МЕ НА ДРУГОМ СВИЈЕТУ СТАВИ МЕЂУ АНЂЕЛЕ !!! А АВИОН ШАЉЕМ У БЕОГРАД ПО ПАТРИЈАРХА ДА МИ ЧИТА СЕОСКУ КРСНУ СЛАВУ У БАКИНЦИМА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

10.07.2023 12:35

Сигурно да је ректор Радослав Гајанин са својим непромисљеним ставом заслузио кривицно гоњење, а о стети коју високосколској установи наноси несавјесност ректората да не говоримо. Тим веци респект према проф.др Марио Караџи, који покусава да "исправи" пропуст непостовања судских одлука од стране оних који се баве "егзактним" наукама, а у васпитном смислу треба да слузе, бар симболицно ако не практицно, као узор неким будуцим науцним радницима. Бас стета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАКО

10.07.2023 13:01

Би функционисао правосудни систем који заговара Милокрад Додиг то је његов закон који они кроје и зато треба се спријецити та његова лудорија и изругивање правосуда и законодавства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2023 13:23

Уз дужно поштовање њиховог академског звања, али један дио тих професора су искомплексирани и исфрустрирани појединци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

10.07.2023 13:29

Кад ми неко спомене такозбаног Ћеранића стомак ми се окрене какав бљутав лик..да не причамом о школској спреми..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана

10.07.2023 16:23

Могу ли се и ја безбједоносно преквалификовати, уф, уф..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле

10.07.2023 20:12

Факултет за безбједност је један од најбољих на УниБл, причајте шта хоцете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре лерко

11.07.2023 10:49

И заслужили су да пропадне . Влада непотизам корупција одувијек.Такве проф нећеш наћи на кугли земаљској . Они имају изузетно висок критеријим ако није у питању добра " штела". Зато им је просјек студирања дупло вријеме .Сачувај ме Боже бањалучког Универзитета

ОДГОВОРИТЕ