Завршена Србачка колонија, сликари оставили 107 дјела

Изложбом новонасталих радова под ведрим небом,  након седмодневног  рада   и дружењем учесника, синоћ  је у Тренинг центру Природно математичког факултета Бања Лука на Бардачи завршен  40. Сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача – Србац“.

Република Српска 09.07.2023 | 17:14
Завршена Србачка колонија, сликари оставили 107 дјела

Јубиларни сазив једне од најстаријих колонија  у БиХ и бившој Југославији, под слоганом „Умјетност у екологији – екологија у умјетности“, чији је идејни творац србачки сликар Рајко Петковић давне   1983. године,  ове године окупио је 40 сликара из 13 земаља са четири континента.

Стварајући на задану тему  „Спас планете земље – Оаза Србац“, они су за протеклих седам дана  иза себе оставили више од стотину вриједних ликовних дјела од којих ће нека, према одлуци Умјетничког савјета Колоније, обогатити фундус  Ликовно еколошке колоније која ће са сакупљених преко 700 дјела представљати значајну  културну баштину општине Србац и Републике Српске.

Нажалост ни дуг период постојања није био довољан да слике добију безбједан депо, јер Колонија још увијек нема своју Галерију. 

„Ова колонија је од настанка имала карактер медјународног културног догадјаја, чему је тежио њен оснивач  сликар Рајко Петковић.

"Наша жеља је била да доводјењем великог броја умјетника из више земнаља, повратимо њен углед и у томе смо успјели. Посветили смо пажњу и домаћим ствараоцима, умјесто школе сликања ове године позвали смо 15 младих сликара који већ имају резултате и који ће, вјерујем, за пет година бити носиоци ликовног стваралаштва у општини Србац – каже директор ЈУ Центар за културу и спорт Србац.

Некада је ова колонија имала  више садржаја, као што је аукција слика у хуманитарне сврхе, проглашавање најуредјенијег домаћинства, акције на уклањању дивљих депонија,  округли столови о разним природним темама.

Па и поред тога Бардача – је управо за последњих четири деценије изгубила епитет нетакнуте природе, гдје су рибарска језера претворене у ратарске оранице, а већина од око 180 ријетких птица мочварица остале без станишта. Нажалост, апели сликара, еколога, биолога и других заљубљеника у природу нису наишли на разумјевање, посебно од  институција у чијој надлежности је ова област.

Свечаном затварању колоније присуствовао је и  игуман манастира Осовица, анхимандрит Теофил  који је изразио задовољство што су сликари нашли времена да посјете и овај манастир. 

-Четрдесет година траје колонија , а   четири деценије није мало,  поготово кад имамо на уму  да су иза нас и године рата и године искушења  које се зову корона. Посебна ми је радост  што умјетници  сваке  године посјећују  наш манастир Осовицу, који је мнанастир свих нас,  нагласио је Теофил.

Велику пажњу привукли су млади умјетници.

Колективно су  направили велику слику којом су  упозорили  на угрожавање Бардаче, као природног амбијента. „Наша тематика је била заштита природног резервата Бардача. Својим радом показали смо  шта је овдје било, а шта  више није ту, каже Соња Микић, ученица 2. разреда школе за  Економског  техничара.

Божидар Јоксимовић из Ужица је први пут на Бардачкој колонији. Одушевљен је људима, али и амбијентом. „Небрига или брига о природи је иста и код нас и код вас. На свима нама је да својим понашањем и дјелом  допринесемо промјени свијести према природи, која је извор живота“, каже Јоксимовић.

А сликарка Јелена Вушуревић из Црне Горе је  вишеструки учесник србачке колоније. Као  члан Умјетничког савјета она је свим учесницима уручила сертификате  колоније. 

Добром расположењу умјетника пригодним музичким наступом допринИјела је и млада умјетница Наталија Тодоровић.

Медјутим, завршно вече остаће упамћено по веомq слабој посјети гостију и градјана, а посебно изненадјење  је  и  то што  свечаности нису присуствовали ни најодговорнији људи општине, иако је општина са Министарством просвјете и културе  била покровитељ  ове Колоније.

(БН/ С. К. – Фото: С. К.)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Спас

09.07.2023 18:05

Никога не занима култура и застита зивотне средине,а то је највазније за једно друство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Спас

09.07.2023 18:58

Па КАКО никога кад видиш да се нађу људи и организују овако нешто... Није овде све тако црно, само Горицу не занима, то се слажем

Name

Ре ре Спас

10.07.2023 10:14

Овакви догадјаји се организују да би били посјецени,а овдје нема ни званицника,ТЈ.домацина,а ни интереса публике која није досла. Претузно.

Name

Миле

09.07.2023 18:21

Чудо да нико из општине није био, а црвена секта толико пажње посвећује култури. Највише их ипак интересују иконе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац- Лепеница

09.07.2023 21:30

Начелник Младјан хлади ноге негдје на егзотичном љетовалишту а остатак екипе гледа да покупи шта се може док њега нема јер кад је он ту неда никоме ништа све покраде сам

Name

Ми

09.07.2023 19:05

Не знам ста је цудно, зна се кога занима умјетност а кога крканлук, пљацка и цајке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

11.07.2023 03:00

Бас ме занима ста су нацртали док су били у бардаци да није мозда куруз посто сва језера су исусена и користе се као њиве сем једног....

ОДГОВОРИТЕ