"Афричка куга свиња се шири, власт је злоупотребљава"

Афричка куга свиња потврђена је на још пет локација, односно на укупно 64 имања, а нова жаришта регистрована су у Велином Селу код Бијељине и општини Доњи Жабар, потврђено је у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. 

Република Српска 08.07.2023 | 16:32
"Афричка куга свиња се шири, власт је злоупотребљава"

На имању Жике Бакајлића са преко 100 свиња у Горњој Чађавици код Бијељине, афричка куга се појавила почетком седмице.

“Објашњено ми је да је потребно извршити еутаназију комплетних грла. Од тог момента до сада то није урађено и зараза се шири унутар фарме. Немогуће је проводити било какве мјере да се то заустави, ја као појединац”, каже Жико Бакајлић.

Тик уз јегово имање је и газдинство Саве Бакајлића, који страхује од најгорег сценарија и ширења заразе.

“Нигдје нема никакве баријере, дезинфекције, ништа, људи се крећу нормално, а тамо на фарми су од јуче још три свиње угинуле. Апелујем и на Министарство и на локалну заједницу да се прогласи ванредно стање! Послаћемо допис и предсједнику Владе, још колико данас да се прогласи ванредно стање, изолује терен, да се покуша спријечити све то, ако је некоме у интересу”, истиче Саво Бакајлић, који је и предсједник Удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице.

Нема адевкатног транспорта за ове животиње, па се поједини буне да се угинуле и заражене животиње возе кроз село, каже узнемирени фармер.

“И ја сад једино да спустим балон овдје, не знам шта да радим, коме год да се обратим то су нека развлачење и то траје већ пар дана. А има већ животиња које су угинуле, пуно инсеката, комараца и то може да пређе и у зоонозу, није само економска штета. За мене је већ штета, то су крмаче у чистој раси”, очајан је Жико Бакајлић.

-Умјесто упућивања помоћи и подршке, републичка власт се хитно побринула да у Бијељину пошаље навредни инспекцијски надзор, који је требао градоначелника окарактерисати као кривца, каже градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

“Међутим, инспекцијски извјештај са свим урађеним задацима говори супротно и инспектор је констатовао да смо урадили у датом тренутку све што је могуће на локалном нивоу”, напомиње Петровић.

-Тражили смо средства неопходна за борбу против болести од виших нивоа власти, а добили малициозне и тенденциозне оптужбе, управо од актера који су се требали побринути, прије свега да ова болест животиња не дође до нас, додаје Петровић и истиче: 

“Оно што смо ми из разговора са домаћинима сазнали је да сви тврде да је болест увезена. Институције умјесто одговора на питања су сво руковођење ситуацијом свалили на локалну заједницу и кризни центар. Након неколико сједница смо од струке чули да Правилник о сузбијању куге који је донио Републички кризни центар има низ недоречености, мањкавости.”

-Афричка куга је намјерно изазвана, слаже се са овим и Саво Бакајлић.

“То ћемо и доказати, тиме ћемо се бавити, за то неко треба да одговара и неко је већ требало да буде у затвору. Знамо сви колико робе се увози и шта се догађа. Немар органа, свега, довешће нас до пропасти”, додаје.

“25 година стварам ту генетику и сад сам дошао у ситуацију ширења заразе, а немогуће је да то зауставим унутар фарме. Сада када је дошло до тога да треба све да изгубим, те њихове службе једноставно не функционишу”, јасан је Жико Бакајлић.

-Позивамо све институције да се укључе у рјешавање ситуације, умјесто што је политикантски злоупотребљавају, јер ово није само проблем Бијељине него и читаве Републике и региона. Да је то учињено на самом почетку појаве болести, не би ни били у овој ситуацији, поручује градоначелник Бијељине.

Узгајивачи свиња у чијим домаћинствима су, због епидемије афричке куге свиња, угинуле или еутаназиране животиње, од понедјељка, 10. јула 2023. године (од 7.00 до 15.00 часова), у просторијама градског Одјељења за пољопривреду (Улица патријарха Павла 1), могу подносити захтјеве за надокнаду штете који ће бити прослијеђени Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, саопштио је градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

yyy

08.07.2023 17:01

на јадног сељака и зец дигне своју ствар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

08.07.2023 17:02

Ма каква помоћ власти и владе, шта је вама, па ми смо сви препуштени сами себи... Власт треба мијењати,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.07.2023 17:15

Све је импровизација. Као и у свему осталом у РС. Ко ће радити како треба. Ухљеби са купљеним дипломама и црвеним књижицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

08.07.2023 18:31

Јел то усверцовано преко оне скеле коју нико не контролисе

Name

Борко

08.07.2023 17:25

Влада хоце да све поскупи. И да ради за увоз..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

08.07.2023 17:28

То је додиково масло да мало петровица провоцирају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само...

08.07.2023 17:30

Фуј и фуј за власт којој до ничег стало није,клошари илипови су на власти дупелисци умишљених величина које једино ломача може искоријенити.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

08.07.2023 17:40

Ово је геноцид. Не само на свињама него и на нама сељацима. Какви смо ми идиоти и кога смо бирали да нам води дрзаву. Додик,Стевандиц,Минић,Зора Видовиц...Најбоље да ми сељаци изврсимо колективни харакири. А ко ускоро несмјенимо власт од опстине до републике,другог рјесења нецемо имати. Свакако це нас ови побити и потровати увозном заразеном свињетином,воцем и поврцем пуним пестицида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам реда ради

08.07.2023 18:05

Има ли Гицко Стевандиц какве симптоме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2023 18:29

Има клепоманске. То му је у крви.

Name

Настимано

08.07.2023 18:13

Сад це Главоња преко Орбана увести крмад и окренути пар милионцица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ох

08.07.2023 19:16

Додик је нас изолово нема помоћи ...Сами сте га бирали ја нисам и неби нипошто...Брига њега за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

08.07.2023 20:18

Па гдје је проблем? Нећемо једно вријеме јест свињетину и то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

08.07.2023 21:24

Ре тито.да лу је теби ово смијесно пацсе заје ...вас.није у питању да ли це неко јести свињетину или неце у неком оериоду,ради се о ненадокнадивој стети производјацима,у гидини кад је поплава и киса унистила усјеве и поврце,јос кад им угину свиње могу се повјесати.то им је једини ориход у који су укозили свој годисњи рад,од којих треба да плате обавеxе,сколују и нахране дјецу,а ви дебили који све поврсно гкедате сте и довели ову земљу у безнадје.

Name

Мм

08.07.2023 21:27

Несто мислим ста це се догодити ако која заразена свиње побјегне у Лактасе и Бања луку да ли це тада одговорни схватити озбиљност куге.Казу не утице на цовјека па нека их једу одговорни који за ово примају плату и који треба да контролису увоз и храну коју градјани једу.Њима је лаксе оптузити недузног градонацелника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

08.07.2023 22:57

Давно људи записалу даје Алах забранио свињско месо дасе једе тоје опасна зивотиња à крсцани навалили ко кад се окоти по десетеро у току године ко куја стенади исто ти то додје

ОДГОВОРИТЕ