Француска: Наша полиција не користи расно профилисање

Француска је данас оспорила као "прекомерне" и "неосноване" примедбе комитета Уједињених нација у којима се помиње расно профилисање и прекомерна употреба силе органа за спровођење закона током недавних нереда у земљи.

Свијет 08.07.2023 | 15:15
Француска: Наша полиција не користи расно профилисање

"У Француској је забрањено свако етничко профилисање од стране органа за спровођење закона", навело је Министарство спољних послова у Паризу, додајући да је "интензивирана борба против ексцеса у расном профилисању".

Коментари Париза уследили су након што је Комитет УН за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД) позвао Француску да обезбеди да истрага о убиству Нахела М, тинејџера којег је полиција убила у близини Париза, буде "темељна и непристрасна" и позвао на забрану расног профилисања, преноси телевизија "Франс 24".

ЦЕРД, састављен од 18 независних стручњака, изразио је забринутост у вези са расним профилисањем и "прекомерном употребом силе од стране органа за спровођење закона".

Експерти су такође осудили "пљачку и уништавање приватне и јавне имовине, као и извештаје о масовним хапшењима и притворима демонстраната".

Комитет УН саопштио је да поздравља отварање истраге о околностима које су довеле до убиства Нахела, чија је смрт изазвала ерупцију насиља у Француској.

"Француска треба одмах да обезбеди да истрага о околностима које су довеле до смрти Нахела М. буде темељна и непристрасна... да процесуира наводне починиоце и, ако буду осуђени, да их санкционише", истакао је ЦЕРД и  позвао Француску да "усвоји законе који дефинишу и забрањују расно профилисање".

Комитет УН је поновио своју препоруку да се власти као приоритет позабаве "структурним и системским узроцима расне дискриминације, укључујући и спровођење закона".

До реаговања ЦЕРД-а дошло је у време када је француски управни суд забранио марш у знак сећања на Нахела, који је организовала "Фондација Адама Траоре".

Траоре, који је био афричког порекла, умро је у полицијском притвору 2016. године, што је тада покренуло нереде који су трајали неколико ноћи.

"Судије су утврдиле да, иако се насиље смањило последњих дана, његова изузетно скорашња природа не дозвољава нам да претпоставимо да је нестао било какав ризик од нарушавања јавног реда", наводи се у саопштењу суда.

Комитет УН – који прати примену Међународне конвенције о елиминацији свих облика расне дискриминације – изразио је забринутост око случаја Нахел у оквиру поступка раног упозорења и хитне акције.

Стручњаци ЦЕРД-а су изјавили да су дубоко забринути "континуираном праксом расног профилисања у комбинацији са прекомерном употребом силе од стране службеника за спровођење закона, посебно полиције, против припадника мањинских група, посебно људи афричког и арапског порекла".

"Таква ситуација често доводи до несразмерно честих убистава која су готово некажњена", оцењује ЦЕРД.

(Тањуг) Фото: АГНЕС ДХЕРБЕYС/МYОП ФОР "ЛЕ МОНДЕ"

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БЛ

08.07.2023 15:46

Видеи другације показују ситуацију. Јос им пријети полиција да це побит ко зецеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На страни сам

08.07.2023 17:03

Протестаната које вец генерацијама ахресивно и силом "французирају" са изопаценим вриједностима, уцјењују на све нацине и због тога јако теско зиве а угзозена им сва норамална људска права... .

Name

Полицијски синдикат

08.07.2023 16:48

Макрону .. Остро захтјева да доведе ситуацију у ред или це они помлатити како казу "гамад". Војска захтјева блазим тоном. 45 хиљаде полицајаца " демократски" гуси протесте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какво је стање

08.07.2023 17:14

У Русији са "прекомерном употребом силе од стране органа за спровођење закона". Ако не будеш добар идеш на фронт у Украјину, на прву линију, као некад у Африци, афрички владари своје људе продавали као робље бијелцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

08.07.2023 18:20

Цијела ЕУ се води Нацистички и Фашистичким методама у борби против Православља немојте се ви Французи правдати све се види и зна багро Европска

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуј расно...

08.07.2023 21:07

пА У ПАРИЗУ 70 посто странци зиве а насилници на улицама 90 посто странци тако да је логицно да буде вецина офарбаних у притвру.и у н сере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Користи

08.07.2023 23:13

И то не само у Француској него вјековима по њиховим дрзавама их убија на расној, вјерској и свакој другој основи.А у Француску су их доводили као робље да им слузе а када се укинуло робовладниство бар декларативно наставили су да се изивљавају над њима и до данасњег дана и ако они немају куда ни назад покидане везе а никада нису прихвацени у тој Европи осим понеки добро плацени полтрон ради птивида и да манипулисе њима...

ОДГОВОРИТЕ