Алат за тензије: Додикове бајке о референдуму

Прије 13 година Република Српска је усвојила Закон о референдуму и грађанској иницијативи , а дан прије доношења тог закона Додик је изјавио да ће се референдум о томе да ли ће Република Српска бити у БиХ или изван ње “сигурно одржати једног дана”. Од тада је питање референдума Додику постало главно оруђе, којим непрекидно витла како би одбранио своју политичку позицију и држао БиХ у стању непрекидне кризе и слабљења њених институција.

Република Српска 07.07.2023 | 20:38
Алат за тензије: Додикове бајке о референдуму

Немогуће је са сигурношћу рећи колико је пута Додик запријетио референдумом о сецесији Републике Српске од БиХ, разним поводима и на разне начине. Нема сумње, учинио је то више десетина пута, баш као што скоро да нема дана да јавну сцену не трује својим токсичним политичким наративима о негирању државе БиХ и њених институција.

Само у периоду од 2006. до 2015. године Додик је више од 30 пута најављивао различите референдуме и пријетио отцјепљењем Републике Српске. Наставио је то и након 2015. године, проширујући спектар на референдумско изјашњавање грађана о Суду и Тужилаштву БиХ, Дану Републике Српске, уласку БИХ у НАТО, доношење ентитетских закона којима ће се поново успоставити ентитетска војска, обавјештајна служба, ентитетска Управа за индиректно опорезивање…

ОД РЕФЕРЕНДУМА ДО АНКЕТЕ

Једини референдум који је Додик најавио и спровео, био је онај о 9. јануару као Дану Републике Српске. Тај референдум одржан је 25. септембра 2016. године, нимало случајно, пар дана прије локалних избора у БиХ.

„Република Српска јесте држава. Република Српска је у Дејтонски споразум и БиХ унијела у своју територију, имала је народ који је хтио ту републику, то су критеријуми за државу. То сам учио у школи. Шта фали Републици Српској, ништа", рекао је тада Додик, славодобитно проглашавајући са Пала да је референдум успио.

Да Република Српска није држава, како то тврди Додик, врло брзо показао је Уставни суд БиХ, који је резултате овог референдума прогласио неуставним, због чега они никада нису објављени у Службеном гласнику Републике Српске. Додик и власт у Републици Српској се нису усудили то да ураде, али јесу, и то врло брзо, „историјско изјашњавање грађана“ на референдуму о 9. јануару као Дану републике преименовали у анкету.

Не може се са сигурношћу рећи када је први пут Додик поменуо референдум о статусу Републике Српске, али је то посљедњи пут учинио 2. јула ове године, обраћајући се новинарима на Мраковици, гдје је обиљежена 81. годишњица Битке на Козари. Тада је саопштио и да неће поштовати посљедње одлуке Кристијана Шмита, који је поништио законе о непримјењивању одлука високог представника, као и Уставног суда на територији Републике Српске, без обзира што ће тако, у складу са најновијим проглашеним измјенама Кривичног закона БиХ, починити кривично дјело.

Додик је рекао да ће га због тога „вјероватно процесуирати у суду и тужилаштву“, истичући како је он „лукав“, па ће се у наредном периоду размотрити одлуке о забрани деловања СИПА-е, Тужилаштва и Суда БиХ на простору Републике Српске.

Своју готово једночасовну тираду на Козару, зачинио је причом о референдуму о самосталности Републике Српске.

„Уколико буде и даље притисака, вјерујемо да би до Нове године Република Српска могла да има референдум у ком ће се изјашњавати о најважнијим питањима њеног статуса и о томе на који начин ће се ићи даље“, поручио је Додик.

Од некадашњег либералног социјалдемократе Додик се преобразио у националисту, након што је 2006. године по други пут постао премијер Републике Српске. Процијенио је да свој политички рејтинг може градити једино ако преузме радикалну реторику СДС-а и ако заигра на карту рушења државе БиХ, што је неминовно водило конфликту са високим представницима и конфронтацији са дијелом међународне заједнице, али и непрестаној политичкој кризи у земљи.

БОЛНА ТАЧКА - ПРАВОСУЂЕ

Институционално је ка том циљу кренуо три године касније, 14. маја 2009. године, када је Народна скупштина Републике Српске усвојила је закључке, према којима ће се обуставити пренос надлежности са ентитета на државу и покренути процедуре поништења до тада, како су навели, 65  пренесених ентитетских овлаштења на државни ниво наметнутим одлукама високих представника. Тада је проблематизовано питање рада Високог судског и тужилачког савјета БиХ. Високи представник Валентин Инзко врло брзо је поништио ове закључке.

Додик је 2011. године предложио парламенту Републике Српске да усвоји "закључка о организовању обавезујућег референдума на којем ће се грађани Српске изјаснити о томе да ли су потребни овакав суд и тужилаштво БиХ".

„И то ће бити обавезујући референдум за Републику Српску, што ће са собом носити, наравно, и обавезу да сви они који тамо раде, уколико народ каже да је то непотребно и да не стоји подршка из Републике Српске, да сви из Републике Српске напусте те институције“, рекао је Додик 15. марта 2011. године.

Његов приједлог усвојен је у априлу те године, а Народна скупштина Републике Српске је расписала референдум о правосудним институцијама и наметнутим одлукама високог представника, који никада није одржан. Тадашњи високи представник Валентин Инзко дао је Додику рок од седам дана да повуче одлуку или ће у супротном искористити бонска овлаштења, поништити одлуку и наметнути санкције званичницима Републике Српске.

Међутим, умјесто Инзка дјеловала је тадашња висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон, која је са Додиком 13. маја 2011. године у Бањалуци постигао договор - он ће одустати од референдума, а међународна заједница ће се позабавити "структурираним дијалогом о правосуђу" и размотрити притужбе власти Републике Српске на рад правосуђа на државном нивоу.

Био је то први велики компромис међународних представника са Додиком, који му је, показало је вријеме, дао вјетар у леђа да још јаче и бескрупулозније крене у рушење институција БиХ, чиме је наставио да земљу држи у сталној и тешкој политичкој кризи.

Суд и Тужилаштво БиХ и даље су Додику били трн у оку, јер се, с обзиром на разна дјела која је починио, могао наћи на оптуженичкој клупи, па је Народна скупштина Републике Српске по његовом налогу током 2015. године усвојила одлуку да се одржи референдум са питањем: „Подржавате ли неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнути закон о Суду и Тужилаштву Босне и Херцеговине и примјену њихових одлука на територији Републике Српске?".

Ни тај референдум никада није спроведен, а двије године касније, у новембру 2017. године, Скупштина Републике Српске је суспендовала своју одлуку о референдуму о државном суду и тужилаштву, због, како је појашњено, непостојања општег политичког консензуса за његово спровођење. Заправо, опозиционе странке у Републици Српској су биле против тога, а Додик се није усудио да сам крене у ту политичку авантуру. Додик је политичар који је врло често налагао доношење одређених одлука, а онда их под притиском повлачио.

„Уколико у ’Службеном гласнику Републике Српске’ буде објављена одлука о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, владајућа већина ће сазвати сједницу Народне скупштине Републике Српске и суспендовати његово спровођење. Игра се једна тешка, стратешка и софистицирана игра, у којој народ мора да освоји референдум као своје трајно власништво“, рекао је тада Додик.

ЧЕКАЊЕ НА "БОЉА ВРЕМЕНА"

Питање „враћања надлежности“ Републике Српске или у супротном – референдум о самосталности, Додик је уградио у Декларацију СНСД-а, једногласно усвојену 25. априла 2015. године на Сабору те странке. У Декларацији је дат рок да се до 2017. године „врате овлашћења, које јој је одузео високи представник у БиХ“, а, ако се то не деси, „2018. године грађани Републике Српске ће гласати на обавезном референдуму за независност Републике Српске“.

„Порука Декларције усвојене на Сабору је - кршили сте наша права и узимали надлежности, али сада је вријеме слободе и изражавамо свој став. Наше право је да одлучујемо о својој судбини и ми га само користимо", рекао је тада Додик.

Рок из Декларације СНСД-а о референдуму о самосталности Републике Српске истекао је прије пет година, Додик није одржао ни тај референдум, чекајући, како је често истицао, „боља и повољнија времена“.

И након 2018. године референдум о самосталности или будућем статусу Републике Српске остао је његова мантра, па је на сједници ентитетског парламента 17. фебруара 2020. године, посвећеној „антиуставном дјеловању Уставног суда БиХ“, који је претходно поништио члан Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, којим је то земљиште у власништву ентитета, своје обраћање посланицима започео поздравом: “Гоодбyе БиХ, wелцоме РСеxит”.

Годину дана касније, 10. марта 2021. године, Додик је на сједници Народне скупштине Републике Српске поново најавио референдум, који ће, како је тада рекао, бити одржан за годину, двије. Повод је био најављени долазак новог високог представника у БиХ.

„Ја не желим ништа лоше Бошњацима, и у Републици Српској позивам их на суживот који је могућ и који је потребан. Људи моји, они нама 26 година стално говоре да смо ми геноцидан народ, да Република Српска не треба постојати и онда кажу морате бити ту. Нећемо бити ту. Разуман период је годину до двије дана. Ако не буде, ја ћу доћи овдје и ја предлажем референдум о статусу Републике Српске и баш ме брига шта ће ко рећи“, рекао је тада Додик.

У јулу 2021. године парламент Републике Српске је донио Закон о непримјењивању одлуке о забрани негирања геноцида, који је убрзо поништио Уставни суд БиХ. Додик, међутим, није одустајао у својим наканама да се Републици Српској „врати одузете надлежности“, па је владајућа већина у том бх. ентитету у октобру 2021. године усвојила закон, којим се предвиђа оснивање ентитетске Агенције за лијекове РС. Тај закон ступио је на снагу 28. јуна следеће године, да би на снази био свега неколико дана, јер га је поништио Уставни суд БиХ.

Без обзира на то што је упорно негирао правни основ за постојање Агенције за лијекове БиХ, Додик је на чело те Агенције именовао свој кадар, након што је са ХДЗ БиХ и „Тројком“ формирао нову власт на државном нивоу.

На крају 2021. године, владајућа већина у Републици Српској са Додиком на челу, покушала је додатно дестабилизовати стање у држави, усвајањем закључака којима се тражи враћање надлежности Републици Српској у области индиректног опорезивања, правосуђа, одбране и безбједности.

„Ми ћемо повући сагласност за успостављање Оружаних снага, УИО те Суда и Тужилаштва БиХ. Уз то ћемо донијети и одговарајуће попратне акте, којима ће бити регулисана ова питања на нивоу Републике Српске. Такође, донијећемо и законе о непримјењивању свих закона које су донијели сви високи представници до сада, а то је око 140 закона. Било који наметнути закон, као што је онај о јавним набавкама, што је још једна од надлежности која нам је одузета, неће се примјењивати у РС-у", поручио је Додик.

Пола године касније, у јуну 2022. године, владајућа већина у парламенту Републике Српске је, по Додиковом налогу, одлучила да се примјена закључака од 10. децембра 2021. године о преносу надлежности одгађа за шест мјесеци, а онда су „децембарски закључци“ стављени на чекање до даљњег, уз могућност да сваки час могу бити активирани.

БИЋЕ, ЈЕДНОГА ДАНА...

Додик више од деценију, без обзира на којој се функцији налазио (премијер и предсједник Републике Српске или члан Предсједништва БиХ), уцјенама и пријетњама отцјепљењем или „стварањем самосталне Републике Српске у оквиру БиХ“ држи у шаци и политичаре из Сарајева и међународне представнике у БиХ и државу БиХ, а заправо све вријеме ради на даљем економском пустошењу Републике Српске. Што не значи да Додик неће, ако му се укаже прилика или не буде јасних реакција на његово антидејтонско и противуставно дјеловање, у једном тренутку заиста кренути у процес сецесије.

Прије 13 година Република Српска је усвојила Закон о референдуму и грађанској иницијативи , а дан прије доношења тог закона Додик је изјавио да ће се референдум о томе да ли ће Република Српска бити у БиХ или изван ње “сигурно одржати једног дана”.

“То не треба да буде спорно, али да бисмо то учинили, морамо легализовати право на референдум, а да бисмо то учинили, морамо донијети закон о референдуму”, навео је тада.

Од тада је питање референдума Додику постало главно оруђе, којим непрекидно витла како би одбранио своју политичку позицију и држао БиХ у стању непрекидне кризе и слабљења њених институција.

(Зурнал.инфо)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Ма

07.07.2023 20:43

Треба њега на робију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

08.07.2023 00:29

Додо ужива,у свим је новинама ко некад лепа брена умјесто да такве џукеле новинари игноришу јер је егоизам надвладо и оно мало његовог мозга

Name

СНСД

08.07.2023 07:59

Бурле, само весело! Побједа је наса.

Name

Ветеран

07.07.2023 21:00

Покренимо референдум да га смијенимо и да се не бави политиком више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

В4

07.07.2023 22:30

Док он изигра своје игре ни мачка неће остати у дрźаби

Name

СРПСКА ФАТАМОРГАНА

07.07.2023 21:03

У ЊЕГА И ЊЕГОВЕ ИДЕАЛЕ... ВЈЕРУЈУ САМО БУДАЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал факат

07.07.2023 21:06

Додик је зло! Не знам да ли сјецате кад је укро ону икону па га јос опалила корона. Није га било у јавности 10-ак дана. Тако је било мирно и фино. Нико се ни са ким није свадјао..нирвана. Медјутим, додје вампир себи и одмах кренуо са провокацијама и свадјом. Видјецете једног дана кад нестане са сцене, која це љепота бити свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

08.07.2023 07:09

Бајаги био у болници због короне, а у ствари се сакрио док не прође ујдурма око Иконе.

Name

Тито

07.07.2023 21:06

Сваки викенд упроости своим глупостима невјероватно како људе дрзи на рубу зиваца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

07.07.2023 22:35

Види се да је црвена банда плански радила и дизала тензије,они само тако могу да владају и много краду.доказ да је народ наиван и не образован,насједа на лажи,то је злочин и кривично дјело за обмањивања јавности,корумпирано судство,сви лове у мутном...

Name

Виола

07.07.2023 21:19

Резултат тог референдума значио би рат. На сваком гласачком мјесту требало би бити остављено оружје, било да је пиштољ, пушка, праћка. Гласање јавно, а онај који буде гласао за, нека сам одмах узме оружје и јави се у јединицу, па букаџија онда нека србују колико хоће. Опет би највише надрљали они којима није до тога, а ови жестоки већ би исти дан бацили пушку и нагулили у Нови Сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

07.07.2023 21:19

Дабогда црко додик уништи нам државу и животе у РС.Зато га је довела олбрајтова да нас сломи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опазање

07.07.2023 21:28

Сјеца ли се неко колико је трајао рат у Словенији? У слицној смо ситуацији данас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

07.07.2023 21:34

Миле само дери. Није ова БиХ ништа боље заслужила. Како она са народом тако и народ са њом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

07.07.2023 21:39

Сосин поток устасу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Филозоф_са_Врбаса

07.07.2023 21:45

За све народе у БиХ а посебно за Србе би било добро да овај међед оде са политичке сцене. Правда би била кад би остатак живота окончао у КПД Фоча или Зеница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

07.07.2023 21:52

без политичара би била идеална. Поставити стручне људе да успјешно воде економије ентитета, да се омладина школује и запошљава без маштања о одласку. Посветити се економском напретку да становништво може нормално живјети и стварати бољу будућност. Обични људи у БиХ су жељни љепшег живота а сигуран сам да се многима национализам огадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

07.07.2023 22:08

Додик це унистит Србе, неце то урадит друге нације него лицно он…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

07.07.2023 22:09

Добро. Ево одцјепе се. Ста онда. Да неце стандард порасти. Која корист када се било ко одцијепи. Једино су Словенци успјели од свих који субсе одцијепили. Млацење оразне сламе и тросење 30 година људских зивота и наредних генерација.Бесмислено све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

08.07.2023 00:04

Горане,да ли це стандард порасти или неце,то не знас ни ти ни ја,исто као сто не знас ни за БиХ.Поента је да свако оде на своју страну,и висе једном за свагда да престану тензије.Да смо могли заједно,остали би у СФРЈ...

Name

ТракторТом

07.07.2023 22:11

Не разумијем засто од себе правите неку племенску заједницу, ја сам Босњак који сваки годисњи одмор проведем у Србији, осјецам се тамо као код куце, једноставно у продавници у реду не стојим, она касирка вице хајде босанац код нас гости имају предност. Никада ниједан проблем нисам имао. А засто ви то радите, засто хиљаду пута сам се питао засто, па и ви сте се родили у овој дрзави, и васа је БиХ, дај да направимо несто од ње, засто да нам се насељавају из бангладеса овдје а ми да бјезимо сами од себе. Рат јесте био, и све разумијем, ја сам дјетињство провео у подруму под гранатама константно, али не могу висе да схватим да јос нисмо до мозга досли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

08.07.2023 00:03

Па у твом коментару и јесте поента свега.Нисмо могли заједно у СФРЈ,засто мислис да моземо заједно у БиХ,у цему је разлика?Ајмо брате свако себи,и онда цес видјети како цемо постовати једни друге,као тебе та касирка у продавници.То је тако једноставно...

Name

Хамо

07.07.2023 22:14

Вазда сам говорио, а ево то се и потврђује, да нема вецег Босанца од Додика.. и да Босна нема већег пријатеља.. Само никако да схватим како ви Срби, увијек попушите све што вам Миле обећа.. никако ми то не иде у главу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

софорх

07.07.2023 22:28

политицке тензије, он зиви од политицких тензија јер се на власти одрзава на кофорнтацији и успоравању БИХ,мене смао занима како БНГ баскијакса странка према анкетама пред изборе иам 3 мандата огормни поратс подрске бираца и имали би три сигурна мандата, десницари у спанији имајуу ратс подрске глсаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делијан

07.07.2023 23:26

Отјеро нам је дјецу! Три сина су ми у иностранству! Његов Игор је милионер а моји нису имали посла јер СНСД поставља чобане а не школоване! 500 000 фали људи, дјеце, радно способне у најбољим годинама. А сверцер србује, а кад се пуска носила он је сверцовао дуван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бећир

07.07.2023 23:28

Пуна подршка за Додика. Сваке изборе гласам за њега. Нико Босну не јача као он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронин

08.07.2023 04:48

Паметан чоек!Зна да само РС чува БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реми

08.07.2023 06:29

ЗИВЕО МИЛОРАД ДОДИК. НЕК ЈЕЛЕНА И БОРЕНОВИЦ ИЗУСТЕ РИЈЕЦ ОДЦЕПЉЕЊЕ СУТРА ГЛАСАМ ЗА ЊИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истиина

08.07.2023 07:16

Он је куга за народ,нажалост они који су тога били свјесни,отишли су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

08.07.2023 07:21

Беспотребно се ложите на референдум и самосталност, од чега наравно нема ништа, али чините том политиком штету свима у БиХ. Предуго траје, кочите нас све. Замислите да ту енергију усмјерите у нешто реално, у ову земљу, њен спорт, културу, науку, образовање, умјесто да је негирате на сваком кораку. Како уопште можете да не волите ову земљу? Ви сте овдје конститутиван народ, значи одувијек сте ту, ваши преци су је градили, заједно с мојим. Зашто се одричете дијела ње?! Нама треба добар саговорник. Па ево, скинули смо Бакира, довели боље људе. Зар вам то не говори нешто о нама?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.07.2023 07:51

На лијецење он није здрав поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени грађанин

08.07.2023 08:25

Окот и идиот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

08.07.2023 08:39

Додик је зло. Богат, јер искористи наиван Народ и богаство из Социјализма. Једина повољна ситуација да се обогати. Уништио све за живот РС и Народа. Опозиција мора овај Народ спашавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо

08.07.2023 09:20

Овом додику фигура говори да је балван да ту нема господина а камоли човјека,нема писмености ни културе само крканлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.07.2023 10:28

Најбољи рецепт за опстанак Републике Српске и јесте политички пут Милорада Додика у задњих тридесет година јер да је било ко други водио Реоублику Српску неби српски народ успио да се снађе и опстане као што се генерално гледајући није најбоље снашло српско руководство у тадашњој Југославији крајем осамдесетих и почетком деведесетих година са падом берлинског зида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

08.07.2023 13:58

Магарац један. Он је све покрао,слагао,унистио и раселио.

Name

Ре Милан

08.07.2023 15:04

Магаре имас ли и ти папир да си дусевни болесник као твој рудоња?

Name

Ре Милан

08.07.2023 17:31

Смеце дезертерско.

Name

Бабангида

08.07.2023 11:17

Само да ти видимо леђа

ОДГОВОРИТЕ