Нећемо одустати, борићемо се за законите изборе

Истакао је да је изборни процес изгубио смисао због евидентних изборних превара које нису процесуиране. 

Република Српска 06.07.2023 | 16:32
Нећемо одустати, борићемо се за законите изборе

Предсједник ПДП-а, Бранислав Бореновић, присуствовао је данас конференцији на тему унапређења изборног интегритета у БиХ у организацији „Транспаренцy Интернатионал“. 

- Основне теме конференције су биле проблеми у изборном процесу, недостаци законског оквира и приједлози за побољшање. Као неко ко годинама указује на малверзације у изборном процесу и предлаже рјешења за његово побољшање, ко се безброј пута обраћао правосуђу због изборних превара, чути додатне приједлоге је увијек корисно – рекао је Бореновић. 

Истакао је да је изборни процес изгубио смисао због евидентних изборних превара које нису процесуиране. 

"Инсистрали смо на понављању локалних избора у Добоју, што је на крају показало да се само у том граду манипулисало да десетинама хиљада гласова, али ни дан-данас, три године касније, немамо судски епилог, нити откривене налогодавце те крађе. По признању самих чланова ЦИК БиХ и на основу поновног бројања, утврђено је на већини бирачких мјеста на протеклим изборима да се манипулисало са гласовима за ниво предсједника Републике Српске, а врло вјероватно да се исто радило и на другим нивоима, само што је ово откривено захваљујући контролном бројању", казао је Бореновић.

Оба ова примјера, поновљени локални избори у Добоју и поновљено контролно бројање гласова за предсједника Републике Српске, како каже Бореновић, показују огромне размјере изборних превара.

"Подносили смо кривичне пријаве против више десетина лица за које имамо основане сумње да су налогодавци или су директно проводили изборне преваре, али колико сам упознат, до сада смо изјаве дали само г. Вукановић, г. Шаровић и ја, који смо поднијели пријаве", рекао је Бореновић. 

Каже да све ово показује да има много простора, односно да је неопходно унапређење изборног процеса: 

- Потребно је ријешити питање регистрације “фантомских” политичких субјеката и независних кандидата, унаприједити рад бирачких одбора, јер смо видјели да су они озбиљан проблем изборног процеса, учинити ефикаснијим и вјеродостојним идентификацију бирача, увести скенирање гласачких листића, регулисати институт ванредних избора… На тај начин је могуће обезбиједити поштеније и транспарентније изборе – истакао је Бореновић.

Истиче да све ово показује да читав процес успостављања повјерења у изборе врло важну улогу има и правосуђе и ЦИК БиХ, која многе ствари може урадити по службеној дужности. 

- Наравно, свјестан сам да ће бити врло тешко донијети измјене Изборног закона кроз парламентарну процедуру, јер то може имати проходност у Представничком дому, али тешко и у Дому народа, јер тамо кључну улогу има СНСД који је до сада сваки пут стопирао измјене Изборног закона. Али сигурно је да нећемо одустати и да ћемо наставити да се боримо за законите и фер изборе – закључио је Бореновић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јаран

06.07.2023 17:11

Избори и само избори .вама је то битно а птивреда .одлазак младих .наталитет...то вас не дотице ..фуј слине....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јаран

06.07.2023 17:37

Па мајсторе ко је крив за то све сто писес. Миле краде изборе дио људи му то повласцује и у цему је проблем

Name

ре

06.07.2023 17:49

Ипак нико од вас нема муда да додика гони до суда.

Name

Ре

06.07.2023 18:38

Кога питаш јаране за одлазак младих и све остало. Много теби тога није јасно а петљаш се гдје ти није мјесто. Или одрађујеш сендвич

Name

Ре за Ре

06.07.2023 19:09

ПА МОРАЈУ МЛАДИ И СПОСОБНИ ДА ОДЛАЗЕ СТА ТРЕБА СКРСТЕНИ РУКУ ДА ЦЕКАЈУ СВОЈУ ПРОПАСТ И ДА ИДУ У РАТ ЗБОГ СУЛУДИ ИДЕЈА МИЛОРАД ДОДИКА И СНСД..

Name

Баја велики

06.07.2023 17:13

Више волим кад је бројање у мраку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гокси

06.07.2023 17:23

Бране легенда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бориса

06.07.2023 17:23

Бореновић борац за правду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

06.07.2023 23:25

Борац за фотељу мало сире гледај и видјет цес

Name

Нема их нигдје

06.07.2023 18:50

Никада ни на Западу па неце бити ни овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лик

06.07.2023 22:36

Док се власт бори за Српску ти само мислис на изборе и фотељу, немогу да вјерујем какви смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

06.07.2023 23:52

А у позадини УСАИД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

07.07.2023 06:23

некад си био неко , а сад си само промаја.

ОДГОВОРИТЕ