Одржана несвакидашња аукција у Бањалуци

Умјетност која никоме не треба прикупила хиљаде КМ за јавну кухињу.

Република Српска 06.07.2023 | 15:44
Одржана несвакидашња аукција у Бањалуци

Догађај под називом „Умјетност која никоме не треба“ одржан је у сриједу увече у бањалучком Дому омладине. Нове власнике добило је више од 100 умјетничких дјела и предмета, а њиховом продајом је обезбијеђена вриједна донација за јавну кухињу коју води Удружење грађана Мозаик пријатељства.

Већина радова, њих 70, стављена је на јавну лицитацију, док је дио продаван у кутку именованом „Дај шта даш, узми шта желиш“. Иако су у питању радови са несавршеностима, настали без сврхе или они чија је сврха с временом испуњена, интересовања за њих није недостајало.

„Желимо да се захвалимо свим посјетиоцима који су одвојили вријеме, а и врло пристојну количину новца да подрже ову причу“, поручује музичарка Андра Киддо, која је водила аукцију, али и сама донирала једно дјело у сврху прикупљања средстава, „Оно што нас је посебно обрадовало јесте то што су распродати сви радови за које се лицитирало. Без обзира на то да ли су их донирали етаблирани или млади умјетници, за сваки рад је стизала почетна понуда чим он дође на ред. Тиме смо добили потврду да су и посјетиоци препознали суштину догађаја – да то буде једно другачије, суштински забавно, а на крају свима корисно вече.“

Организатор Ненад Боснић је од почетка припрема био импресиониран одазивом умјетника и колектива, којих се окупило више од 30, али истиче како би сав тај труд био узалудан да га суграђани нису препознали и наградили на најбољи начин – донацијама за јавну кухињу.

„Посјетиоци су одвојили 4.202 КМ за умјетност“, наводи он, „а када смо на то додали износе које су издвојили Тропиц и мојМаркет, као једина велика компанија која се одазвала нашем позиву, те нови бренд Јарт, дошли смо до укупне бројке од 5.002 КМ. А дошли смо и до закључка да нам је умјетност ипак потребна, јер чак и кад је 'фелерична', она и даље буди нешто у човјеку. Овај пут је то била једна од најљепших особина, солидарност.“

Техничку подршку догађају пружило је ДИС – позориште младих, док су организацију помогли и Дом омладине, Градско позориште Јазавац, Фото Нера, Фото Ивица, МакоПринт те ресторан „Марцо Поло“. С обзиром на успјешност „Умјетности која никоме не треба“, пројекат можда добије и наставак.

„Интересовање на страни умјетника дефинитивно постоји, јер смо се и сада брзо нашли у ситуацији да одбијамо радове зато што су дошли сувише касно или их већ имамо превише. Реакције јавности су од старта искључиво позитивне, а и прикупљена средства су, по нашој оцјени, за свако поштовање. Природно је, стога, да се родила идеја о неком наставку који би био и садржински и георграфски шири, али о томе тек треба да озбиљније размишљамо“, закључује Боснић.

(ПР) Фото: ПР

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Браво

06.07.2023 15:58

Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

06.07.2023 16:10

Браво❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

06.07.2023 16:39

И свијећа је добра у тоталном мраку!Хвала вам за добро дјело!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дензел

06.07.2023 17:13

Умјетност која никоме не треба, је умјетност политицара који вам кроје зивоте задњи 30 и кусур година. Ставите њих на аукцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дензел

06.07.2023 17:43

Ставили би ми њих на аукцију, али нико неце ни да их погледа, а камоли купи.

Name

ре

06.07.2023 17:54

ово је стварно болесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

06.07.2023 23:10

Али бас...

Name

Амадеус

06.07.2023 17:56

Добар смо ми народ, само сто увијек имамо лосе политицаре. Умјесто да сви зиве у средјеној и богатој дрзави, отварају се јавне кухиње. Срамота ста смо доцекали. Цекају се донације добрих људи, а милиони заврсавају код похлепних политицара. Дрзава која је богата као Босна - Реп. Српска, са природним богатствима, не би требала имати такве проблеме да се људи хране у јавним кухињама, и да се боре да презиве. Сто се не отварају фабрике, засто су пољопривредници заборављени и немају потребну помоц, засто увозимо робу коју и сами моземо произвести, итд. Никада није било висе похлепних лопова него данас. Нико висе не мисли о цовјеку, вец само о новцу и како сто лаксе доци до њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД-е

06.07.2023 19:31

Каква јавна кухиња то има само у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре снсд

07.07.2023 04:57

Име те странке ти је попили шврачији мозак,ма гдје ти живиш читавиш?морону

Name

Па за те паре

06.07.2023 20:14

кцерке насих политицара , редом успјесне бизнисменке не могу да купе ни постену торбицу, питајте снасе из Лактаса? Гдје су њихове донације за јавну кухињу?

ОДГОВОРИТЕ