Јокић један од најбољих играча које сам тренирао

Пре 30 година Светислав Пешић одвео је Немачку до титуле првака Европе.

Кошарка 05.07.2023 | 17:51
Јокић један од најбољих играча које сам тренирао

У интервјуу за „Зидојче цајтунг“ селектор Србије присетио се тих дана, а говорио је и о предстојећем Светском првенству – и наравно о Јокић, а тај интервју преноси ДW.

Немачка мушка кошаркашка репрезентација је 4. јула 1993. на домаћем паркету освојила своју (за сада) једину међународну титулу. Немци су под диригентском палицом Светислава Пешића постали прваци Европе.

Легендарни тренер из Србије преузео је тим Немачког кошаркашког савеза (ДББ) 1987. – а у том тренутку, како каже, није знао ни речи немачког. Нико тада у Немачкој није заправо ни знао ко је тренер који је дошао из Југославије. Шест година касније, он је био најзаслужнији за тријумф Немаца.

"Био је то почетак јединствене каријере тог данас 73-годишњака, који је скупљао титулу за титулом“, пише минхенски лист „Зидојче цајтунг“ у уводу опсежног интервјуа објављеног управо на 30. годишњицу успеха са немачком репрезентацијом.

Пешић је уверен да немачка селекција на првенству света може далеко да догура: „Они су међу фаворитима“, рекао је Пешић и уједно подсетио да су Немци прошле године, такође на домаћем терену, освојили бронзу на Европском првенству.

„Медаља им је пружила много самопоуздања и мотивације, то се види и по томе да долазе и играчи из НБА-лиге. Они ће бити још јачи него на првенству Европе“, нагласио је Пешић.

Некадашњи тренер најбољих немачких клубова (Алба Берлин и Бајерн Минхен) у том контексту је подсетио на пет немачких играча који долазе из америчке професионалне лиге, односно на чињеницу да остали репрезентативци играју важну улогу у кошаркашкој Евролиги:

„Данас има 30 играча који конкуришу за немачки тим, у моје време их је било много мање.“ Након Светског првенства у септембру, каже Пешић, планирано је и окупљање екипе из 1993, односно њихових породица, како би се прославила годишњица великог успеха.

Да ли ће Јокић играти на Светском првенству?

На Светском првенству у Азији које се одржава од 25. августа до 10. септембра, немачка наступа у Окинави, у групи с домаћинима Јапанцима, као и са Аустралијом и Финском. Да би се изборили за директан пласман на Олимпијске игре 2024. у Паризу, Немци предвођени капетаном Денисом Шредером морали би да буду једна од две најбоље европске екипе.

Новинаре „Зидојче цајтунга“ интересовало је и да ли ће Пешић на предстојећем турниру у Азији моћи да рачуна на НБА-звезду Николу Јокића? Наступ новопеченог првака НБА из Денвер Нагетса на првенству света за сада, како каже Пешић, још увек није сигуран, односно то још није јасно. Да да ли је Јокић најбољи кошаркаш света, питао је немачки новинар?

„Он је један од најбољих играча које сам тренирао. Осим његових изузетних способности, његов велики квалитет је и чињеница да је он тимски играч, да има беспрекоран став, он има велику личност. Често сам био у Денверу и то тамо доживео. Осим тога, ту је и велики континуитет, он већ седам година тамо игра. Тај континуитет је најважнија ствар, а то смо ми у Европи изгубили“, рекао је Пешић.

Циљ је пласман на Олимпијске игре

Минхенски лист питао је Пешића шта је његов циљ са Србијом на предстојећем турниру?

„Желимо да се квалификујемо за Олимпијске игре. Европа има само два места, а Француска је као домаћин Игара сигурна. То значи да вероватно морамо да уђемо међу четири најбоље екипе на првенству света. Има много добрих екипа – ту су Грчка, Шпанија, Словенија. А турнир је тежак, довољна је једна лоша утакмица и све је готово.“

(Б92) Фото: Педја Милосављевиц/СТАРСПОРТ/2022

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мирко

05.07.2023 18:57

Дижеш себи цијену. Јокић је најбољи кошаркаш којег си икад тренирао јер никад ниси тренирао 2 пута МВП НБА лиге и МВП последњег финала гдје је у свом тиму био најбољи играч и освојио титулу

ОДГОВОРИТЕ