Напријед може само уз деескалацију, изборе и дијалог

- Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас у Приштини, после састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, да Београд и Приштина морају да наставе напред ''уз поштовање три тачке'', односно уз деескалацију ситуације, нове изборе и повратак дијалогу о нормализацији односа.

Србија 04.07.2023 | 21:01
Напријед може само уз деескалацију, изборе и дијалог

''Ово није лак пут и свакако није лака ситуација у којој се сада налазимо. Сада морам да бирам речи, али оно што морам да кажем је да треба да се настави напред у три тачке које сам изнео. Наставићемо разговоре о конкретним корацима'', рекао је Лајчак.

Како преноси Репортери, Лајчак је истакао да не жели да коментарише евентуалне санкције и додао да их ЕУ не уводи радо.
 

''Моја жеља је да нема санкција за Косово и Београд. Жеља ми је да не буде санкција и да се обе стране састану у Бриселу и да обе стране преговарају како да спроведу споразуме'', рекао је Лајчак.

Курти је након састанка поручио да је Лајчаку пренео да су казнене мере ЕУ против Приштине ''неправедне'' и да ''чине дијалог асиметричним'', и додао да је посвећен деескалацији и нормализацији.

У саопштењу неговог кабинета додаје се да је тзв. косовска полиција  ''само спроводи закон и брине о јавној безбедности''.

Лајчак се претходно састао са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, а разговарао је и са командантом Кфора, генералом Анђелом Микелеом Ристучом и шефом Делегације ЕУ у Приштини Томашом Суниогом.

Он ће сутра допутовати у Београд, где би требало да се састане са председником Србије Александром Вучићем, што ће бити његова друга посета Београду и Приштини у последњих месец дана.

Лајчак је почетком јуна посетио Београд и Приштину заједно са специјалним америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

(Тањуг) Фото: Фејсбук

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Никола

04.07.2023 21:40

Па да Косовска полиција провиди закон, па треба Српска полиција да распореди 1000 полицајаца на Косову насилним упадом на Северу Косова у складу са одредбама познате Резолуције. Е питам се шта би тада урадили Анери, Нијемци, Енглези и ЕУ. Ти би био прави реципроцитет на поступке тзв. Косовске полиције. Америчко-Европски шљам..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм "напред"

05.07.2023 08:55

Само неке пароле и празне прице. Скоро тридесет година исте прице а стање у друствима све горе и горе. Мозда неко овде не ради како треба,народ(и) неко други или треци.

ОДГОВОРИТЕ