Спектакуларни призори Мјесеца обилазе свијет

​Многи људи синоћ су свједочили спектакуларним призорима Мјесеца, а разлог се крије у томе што је ово небеско тијело било ближе Земљи за неких 22.000 километара него иначе.

Свијет 04.07.2023 | 11:59
Спектакуларни призори Мјесеца обилазе свијет

Јулски Супермјесец први је од четири такозвана супермјесеца који излази ове године, а уједно је и најсвјетлији који ће се појавити ове године.

Ова појава објашњава зашто многи људи синоћ нису имали чврст сан. Наиме, пун Мјесец може пореметити сан јер емитује велику количину плаве свјетлости.

Међутим, они који су га имали прилику видјети су прави сретници, будући да су призори били заиста фасцинантни, а многи су искористили ову јединствену прилику и да га фотографишу.

О каквом феномену је ријеч објаснила је др. Шенон Шмол, директорица Абрамсовог планетарија на Универзитету Мичиген Стејт.

"Супермјесец је када се Мјесец чини мало већим на нашем небу. Док Мјесец кружи око Земље, то није савршен круг. Дакле, постоје тачке у његовој орбити гдје је мало ближе или мало даље од Земље", рекла је Шмол за ЦНН.

Шмол је објаснила када Мјесец дође до своје "пуне" фазе на својој путањи гдје је најближа Земљи, она се чини знатно већом у односу на друге дане у години када је Мјесец пун.

Овај јулски Супермјесец у САД-у називају и "Мужјак". То је зато што у јулу расту рогови код мужјака јелена. За овај феномен постоји још неколико назива, а потичу из индијанских народа.

Оно што је интересантно јесте да већина година има 12 пуних фаза Мјесеца, али ове године биће их 13. У аугусту ће се појавити и такозвани Плави Мјесец, који ће бити најближи Земљи.

(Клиx)  Фото:  ЕПА-ЕФЕ/ЦАТИ ЦЛАДЕРА/Звонимир Барисин/Пиxселл

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јунга

04.07.2023 14:31

Пришао би он и ближе, ал боји се да га Миле не ороби...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

04.07.2023 15:22

Баш тако, ахаха

Name

Ето прилике

04.07.2023 18:57

да додо мало дужим љествама збрише на мјесец са тешко стеченим благом

Name

Перо

04.07.2023 19:52

Хаха спавао сам као клада

ОДГОВОРИТЕ
Name

163 сунцеве пјеге

05.07.2023 11:33

Неце се он играти самном!

ОДГОВОРИТЕ