Србија ће дати све од себе да се сачува мир на КиМ

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са премијерима Холандије и Луксембурга, Марком  Рутеом и Гзавијеом Бетелом, да је разговор био сасвим искрен о не лаким темама и да им је пренео да је помало уплашен због ситуације на КиМ и степена неодговности који види код Приштине.

Србија 03.07.2023 | 21:14
Србија ће дати све од себе да се сачува мир на КиМ

"Обећао сам им да ће Србија дати све од себе да се сачува мир и стабилност", нагласио је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Рутеом и Бетелом у Палати ''Србија''.

Истакао је да, ипак, никад у својој политичкој каријери није видео толику неодговност код Приштине по питању КиМ.

"Захвалио сам на инвестицијама и подршци европском путу Србије и изразио уверење да ће моћи у наредном периоду да дође до оптимистичнијих и радоснијих вести за грађане Србије", навео је Вучић.

Председник Србије је рекао да је спољнотрговинска размена Србије и земаља Бенелукса већ прешла две милијарде евра годишње и да су њихове компаније неки од најзначајнијих инвеститора у Србији, као што је ''Делез''.

Имамо још велики број инвестиора из Бенелукса који желе да уложе у Србију, истакао је Вучић.

У овом стадијуму нема чак ни наде за ЗСО

- Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Бриселски споразум, који је још увек на снази, није спроведен у свом најважнијем делу, а то је успостављање Заједнице српских општина, као и да у овом стадијуму ''нема чак ни наде да ће се ускоро формирати''.

"Ако мене питате за документ и имплементацију свега што је до сада потписано морам да вам кажем, био је, и још увек је на снази Бриселски споразум који смо потписали пре 10 и више година, а још није спроведен у свом најважнијем делу, а то је успостављање Заједнице српских општина", рекао је Вучић, одговарајући на питање холандског новинара на заједничког конференцији за медије са председницима влада Краљевине Холандије и Великог Војводства Луксембург, Марком Рутеом и Гзавијеом Бетелом.

Вучић је навео да је то био предуслов за све друго, а да у овом стадијуму, како је рекао, верује да може да каже, да нема чак ни наде да ћемо ускоро да видимо ЗСО.

"Верујем да би требало да разговарамо једни са другима, да се много више разумемо и због тога сам дубоко захвалан Марку Рутеу и Гзавијеу Бетелу на томе што су желели да 'протраће' своје време овде на Балкану и да разговарају са 'малим људима' из овог региона и да виде како могу да буду од помоћи, и због тога сам ја веома захвалан обојици", рекао је Вучић.

Премиер Луксембурга Бетел рекао је, одговарајући на питање холандског новинара, да ли би ЕУ требало да изврши већи притисак на обе стране да коначно нађу решење и компромис, рекао да није ту да суди и да каже ко је зарадио позитивне, а ко негативне поене.

"За мене оно што јесте важно јесте да саслушам и надам се, а ово је моја највећа жеља, да ће у наредним  данима и недељама захваљујући овој посети да видимо неки напредак и да ће бити деескалације и да нећемо морати да говоримо о притисцима. То је моја жеља", рекао је он.

Премијер Марк Руте рекао је да се Холандија залаже за деескалацију односа између Београда и Приштине и да је важно да се Мапа пута спроведе.

"Није на нама да проценимо ко ради више од оног другог, јер то не помаже. Не можемо да кажемо 'треба више да се уради на српској страни или на страни Косова', али треба да се уради што је више могуће да се држе Мапе пута и да дође до пуне имплементације, а и јасно је да смо о томе разговарли са председником Србије и за нас је то био веома користан део разговора", додао је он и рекао да ће се без сумње са тим разговорима наставити. 

Руте је поновио да ће пуна имплементација европске Мапе пута довести до најбржег пута за дееаскалацију и да је то молба и поновио да ће се сутра разговарати са приштинском страном.

(Тањуг) Фото: Пинк ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Горан

03.07.2023 21:57

Значи ипак је све била представа. Косово је ипак продано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.07.2023 22:40

ЗАНИМЉИВА ИЗЈАВА ИВИЦЕ ДАЧИЋА: "Републику Српску је измислила Америка, а не ми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2023 01:37

Дачић само може пјевати негдје под шатром. Политика му је фијаско 40 година.

Name

Дамир

04.07.2023 09:53

Па нисте је измислили вец зна се како је настала хаске пресуде најбоље говоре.

Name

Све исто

03.07.2023 23:48

Тако сте лагали и Србе у хрватској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

04.07.2023 09:25

Браво....

Name

Раде

04.07.2023 06:42

Топло - хладно, па мало драме и тако у круг цијели свој мандат... Има ли нека друга опција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

политика

04.07.2023 08:21

Ајде немој висе преседнице цувати тај мир,па нек рукне једном стално цувас мир а никад мира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ујко Вукасин

04.07.2023 08:23

Довољно је да Србија висе не ради ниста. Као сто ниста није ни радила од Солуна. Није се бринула и борила за Косово. Сад је албанско. Албанци се борили сто година и доцекали. А Србији просо воз

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

04.07.2023 08:51

Републику Српску су створили Срби. У ДЕЈТОНУ потврђена. И умањена нам територија. Јер војска је више држала под контролом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2023 13:15

Та војска висе не постоји ни на папиру, ваљда тј је јасно. О њој прицају јос само политицари и попови, а борци су пресли на евиденцију центра за социјални рад

Name

// 2

04.07.2023 15:11

Али смо морали да издамо РСК за опстанак РС! Зашто?

Name

Издана РСК

04.07.2023 19:22

...коју ни Мирослав, ни Xxx ни Илија Чворовић, ни разноразне дебилне сподобе уопште не спомињу више! Јебем вам матер, ви сте сарађивали са усташама и доказа има на претек! Тзв рс ће Бошњаци негирати сваки дан! Нећете нас спријечити! Нема више србославије да ви одлучујуте! Нема више ни НДХ у којој сте такођер били своји на своме!

Name

Ре

04.07.2023 19:37

Дигните споменик Клинтону . Он вас је спасио да вас Олуја не однесе.

Name

Фед

05.07.2023 07:51

Гдје це заврсити Луне и санитет орузја из Србије,којег Косовска полиција ухапси,заборавио лик да је 21 вијек,камере постоје на свакоме цоску

ОДГОВОРИТЕ