Ево гдје ће и када бити сахрањен деда Ђорђе

Србија ће испунити последњу жељу најпознатијег чувара Зејтинлика деда Ђорђа да буде сахрањен управо на том српском гробљу у Солуну, поред оца, деде и наших војника, сазнаје Курир.

Србија 03.07.2023 | 17:37
Ево гдје ће и када бити сахрањен деда Ђорђе

Ђорђе Михаиловић, чувар српског гробља "Зејтинлинк" у Солуну, биће сахрањен у четвртак и највероватније на дединој и очевој парцели на Зејтилнику.

Ивица Дачић, министар спољних послова, рекао је за Курир да је деда Ђорђе бити сахрањен у четвртак.

- Највероватније ће почивати на дединој и очевој парцели - кратко је рекао Дачић.

Подсетимо, Ђорђе Михаиловић преминуо је јуче у 96. години, а тужну вест саопштио је министар спољњих послова Србије.

- Још једна тужна вест данас - у 17:30 часова, у 96. години умро је чика Ђорђе Михаиловић, чувар "Зејтинлика", српског гробља у Солуну. Био је трећа генерација чувара српске историје и гробова српских јунака. Животна жеља му је била да добије српски пасош и та жеља му је испуњена. Искрено саучешће породици и свим пријатељима. Нека му је вечна слава - написао је Дачић на Инстаграму.

Ђорђе је рођен 1. маја 1928. Био је трећа мушка глава ове српске породице из Црне Горе која више од 100 година задужује Србију и Србе.

- Историја породице Михаиловић почиње са мојим дедом, који по завршетку рата остаје овде, у Солуну. Деда Саво био је први чувар Зејтинлика, па затим мој отац и онда ја. Цео живот сам провео на гробљу - рекао је дека Ђорђе пре два месеца за Курир.

Од 1961, по смрти оца, и сам је постао чувар гробља.

- Долазили су војници - ветерани рата да запале свеће својим страдалим друговима, браћи, кумовима... Касније, како су године пролазиле, а они поумирали, почели су да долазе њихови потомци - присећао се дека Ђорђе.

Жалио је што Михаиловићи више неће "поред јунака 'одити". Сина, како је говорио, бог му не даде. Ћерка је ту, али за посао чувара, рекао је, треба мушка снага.

Тако се данас завршила једна ера, јер нема више Михаиловића који би могли да на "Зејтинлику" наследе дека Ђорђа.

(Курир) Фото: Курир/Приватна архива

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дриугаувугла

03.07.2023 19:34

Лице дједа Дјордја говори висе од 1000 ријеци .Нека поцива у миру и нека му је вјецна слава и хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Желимир

04.07.2023 08:59

Почивај у миру .

ОДГОВОРИТЕ