Вијеће народа Републике Српске о спорним законима

- Вијеће народа Републике Српске разматраће сутра у Бањалуци Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске у вези са одлуком о покретању заштите виталног националног интереса Клуба Бошњака.

Република Српска 03.07.2023 | 16:27
Вијеће народа Републике Српске о спорним законима

На дневном реду је и одлука о избору члана комисије за жалбе у вези са одлуком о покретању поступка заштите виталног националног интереса бошњачког народа, најављено је из Вијећа народа.

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Сребренка Голић рекла је Срни да клубови Срба, Хрвата и осталих сматрају да у вези ова два акта није повријеђен витални национални интерес било ког народа који живи на простору Републике Српске.

Она је рекла да су три делегата у Клубу Бошњака из СНСД-а били против покретања заштите виталног националног интереса, али да је заштиту виталног националног интереса покренуло пет делегата из СДА, СДП и Странке зелених који имају већину у том клубу.

"У Клубу Бошњака сматрају да постоји повреда виталног националног интереса у вези поменута два акта. Није нам познато шта ће они сутра радити на сједници Вијећа народа, да ли ће ићи у даљу процедуру или ће поштовати одлуку Кристијана Шмита", појаснила је Голићева.

Према њеним ријечима, они могу повући одлуку о покретању заштите виталног националног интереса и изјаснити се да поштују Шмитову одлуку или да иду у даљу процедуру, што би значило да не поштују одлуку Шмита.

Голићева је рекла да се у Клубу Бошњака у Вијећу народа Републике Српске још нису изјашњавали о Закону о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске.

Сједница Вијећа народа заказана је за 12.00 часова у просторијама Вијећа. На њеном почетку биће омогућено узимање кадрова, а по завршетку је предвиђено саопштење.

Народна скупштина Републике Српске је на посебној сједници крајем јуна усвојила по хитном поступку Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Шмит, који се представља као високи представник у БиХ, рекао је раније да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске".

Кристијан Шмит није изабран за високог представника јер није добио сагласност Савјета безбједности УН, како је предвиђено Дејтонским споразумом због чега га Република Српска не признаје. 

(Срна) Фото: Илустрација

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Потоп

03.07.2023 16:43

Нису то закони, већ тренутне погодности за криминал, који ће касније заменити други закони или јелте погодности, а прави закон је у Библији и курану и ту бог говори о људској покварености у тим књигама, а има књига и око тог, све пише како ђаво заводи људе упропаштавајући их, продају душу и онај и овај свет за новац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

03.07.2023 16:59

Како га је Додо завалио Бошњацима у ВН убацивши 3 из СНСД-а који су се зарад фотеља и личног интереса тако изјаснили а апсолутно везе немају с њима ни и вјерском ни у националном питању!Требали су Бошње као и Хрвати тражити легитимног представника и да се Закон измјени о учешћу у ВН,а не крмци да их лажно представљају!Додуше и Баја је лажни предсједник тако да је у РС све лаж!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

03.07.2023 17:01

Само дневнице купите ниста друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

03.07.2023 17:27

Не треба Скупстина,Миле по старом добром обицају"подвија реп"и наставља са пљацком насег новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАНКАМА ,ЗА КОЈЕ

03.07.2023 17:49

СЕ УТВРДИ ДА ИМАЈУ АКТИВНЕ ТЕКУЋЕ РАЧУНЕ НА ИМЕ ЛИЦА ,КОЈА ПОКУШАВАЈУ ДА ИЗАЗОВУ РАТ ,ТАКО ШТО РУШЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ДРЖАВЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ,ЗАБРАНИТИ РАД У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

03.07.2023 18:38

Спорни закон је тек стављен у процедуру, а за коначно усвајање је требало да се подузме још неколико корака. ВП је то свакако зауставио, његове су одлуке обавезујуће и јучер су ступиле на снагу, тако да је расправа беспредметна. Укратко, нема се о чему дискутовати. Буквално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

03.07.2023 19:37

Ја мислио Голицка у пензији а она јос граби са дрзавних јасли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

03.07.2023 19:57

Бошњаци из СНСД-а ! Шта све не постоји код нашег Додика. Није изговорио ријеч Босњак скоро годину дана а има супке Бошњаке у партији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.07.2023 22:06

Још увек вам добро иде замлацивање народа.Гурај док може