Чујте истину о страдању Срба у Подрињу и Бирчу

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Братунцу да би било љековито да сви који негирају било чију бол, па и бол и српских мајки, чују истину о страдању Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.

Република Српска 01.07.2023 | 12:52
Чујте истину о страдању Срба у Подрињу и Бирчу

- Неко се осилио да мери бол мајки и каже да то није бол, трагедија и злочин. Нико нема изузетно право на бол. Бол је исти за сваког човјека, бол осјећа свака мајака, бол нема ни нацију ни вјеру - поручио је патријарх Порфирије у Братунцу на обиљежавању 31 године од српског страдања у Средњем Подрињу и Бирчу.

Истичући да је дугачак списак више од 3.500 пострадалих православних Срба мушкараца, жена, дјеце и стараца из овог краја, патријарх Порфирије је указао да Срби знају своју бол, али и да препознају и поштују бол мајки Бошњака и Хрвата.

- Овдје смо да се побринемо да се злочини више никоме никада не десе и да упутимо молитву да елитизам и ексклузивност у болу нестане. љековито је знати и прихватити оно што је чињеница, јер то ће нас једино извести на прави пут - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је истакао да су у његовим молитвама сви који су страдали на подручју Средњег Подрича и Бирча на велике православне празнике, попут, Видовдана, Петровдана, Божића.

Помену присуствују велики број Срба са подручја Подриња, те највиши званичници Републике Српске и Србије.  

Слава Стевановић изгубила је више чланова породице. Сјећајући се страдања, послије 31 годину  са горчином наводи да је Насер Орић у
српском селу Кравици на Божић све поклао и поубијао, а да никада за то није одговарао.

“Једнака правда да буде и за Србе, муслимане и Хрвате. Нису само мајке Сребренице ожалошћене. Гдје су мајке Братунца,
Сарајева, Брчког, Тузле и свих других градова?”, у сузама прича Слава.

Новка Ђукић изгубила је сина јединца 1993. године у Братунцу. Ране једнако крваре као и прије 30 година, каже Новка.

  “Криви смо што смо Срби. Нисмо се ми сами поубијали, сад ако си Србин не смијеш се нигдје јавити. Ово је срамота и за стране земље што бране
њих, а нас нико не брани. Срамота”, каже Новка Ђукић. 

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Госина

01.07.2023 14:07

Аплаудирате човјеку који је изјавио: “Ја знам шта је било у Сребреници, у Сребреници је био геноцид”. Данас у Братунцу држи политички говор. Борци Подриња му аплаудирају. Е моји Срби. Прастајте најбољи синови РС који полозисте животе за ову нашу лијепу РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.07.2023 18:03

Не таласај попе политику. Врати се вјери.

Name

Грађанин

01.07.2023 20:49

Опростите, био сам присутан, није тај говор добио никакве аплаузе, све је и снимљено камерама, а организатори такође нису задовољни истим.

Name

МИРКО

02.07.2023 13:45

Вјерник сам у Бог вјерујем али што ће Патријарх са политичарима и онда се чуде какав је народ, такав какве су вође.То ми некако дође као да у операциону салу мјесто др Јоксимовића уђе Змај од Шипова. Туга

Name

ђиђи миђи

01.07.2023 18:53

Свети оче, хоћеш ли ме одријешити гријехова? - Хоћу, сине мој, али мораш одријешити кесу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЂИЂИ МИЂИ

02.07.2023 14:36

Одлìчан коментат

Name

Ðиðи миðи 3

02.07.2023 23:51

Тако је 1700 година!