Чистка у врху руске војске, на мети су и генерали?

Истакнути руски генерали нестали су из јавности након неуспјеле побуне плаћеничке војске "Вагнер" чији је циљ било свргавање војног врха, усред покушаја предсједника Владимира Путина да поново учврсти свој ауторитет.

Свијет 30.06.2023 | 14:16
Чистка у врху руске војске, на мети су и генерали?

Према непотврђеним извјештајима медија, најмање један од генерала је приведен и испитиван, пренио је Реутерс.

Додаје да се начелник генераштаба Валериј Герасимов није појавио у јавности ни на државној телевизији од пропале побуне 24. јуна када је лидер "Вагнера Јевгениј Пригожин захтијевао предају Герасимова. Такође он ниједном од 9. јуна није поменут у саопштењима за медије Министарства одбране.

Герасимов је руски командант у рату у Украјини и код њега се налази једна од три руске "нуклеарне актовке", тврде поједини западни војни аналитичари.

Из јавности је нестао и генерал Сергеј Суровикин, у руским медијима познат и као "Генерал Армагедон" због његове агресивне тактике у сиријском конфликту, који је замјеник команданта руских снага у Украјини.

"Неw Yорк Тимес" је, позивајући се на америчке обавјештајне податке, објавио да је Суровикин унапријед знао за побуну и да руске власти провјеравају да ли је он саучесник.

Кремљ је саопштио да ће бити доста спекулација и гласина о побуни, а  портпарол Дмитриј Песков одбио је да одговори на питања о Суровикину, упутивши новинаре на министарство одбране, које се није огласило о томе.

На питање новинара да ли Путин и даље вјерује Суровикину, Песков није одговорио. Само је казао да Путин сарађује са министром одбране и начелником генералштаба, а не са неким у рангу Суровикина.

Амерички званичници казали су за Реутерс да је Суровикин подржавао Пригожина, али да западне обавјештајне службе не могу са сигурношћу да кажу да ли је на било који начин подржао побуну.

"Москоw Тимес" и један војни блогер објавили су да је Суровикин ухапшен, док поједини други војни дописници који имају велики број пратилаца у Русији тврде да њега и друге високе официре испитује безбједносна служба ФСБ како би утврдили њихову лојалностРеутерс није могао да из независних извора утврди да ли је Суровикин ухапшен или га испитују, заједно са другима.

Рибар, утицајни канал на апликацији Телеграм који води бивши службеник за штампу руског министарства одбране, објавио је да је у току чистка.

Наводи се да власти покушавају да искоријене војно особље које наводно није показало довољно одлучности у гушењу побуне плаћеника усљед извјештаја да дијелови оружаних снага нису учинили ништа како би зауставили "Вагнерове" борце у првој фази побуне.

"Оружана побуна приватне војне компаније 'Вагнер' постала је увод за масовну чистку у редовима руских оружаних снага", објавио је Рибар.

Такав потез, ако буде потврђен, могао би утицати на рат у Украјини и изазвати превирања у руским редовима у вријеме када Русија покушава одбити украјинску контраофанзиву. Такође би могла учврстити или унаприједити позиције других војних и безбједносних званичника које се сматрају лојалним.

Политиколог Михаил Комин, који ради у Европском савјету за међународне послове, у колумни за "Москоw Тимес" подсјећа да је Пригожин дуго прије побуне отворено говорио да би волио да министра одбране Сергеја Шојгуа замијени генерал Михаил Мизинцев, а Герасимова Сергеј Суровикин.

Мизинцев, којег у западним медијима зову "касапин из Мариупоља", био је један од најперспективнијих генерала током војних реформи Сердјуков - Макаров 2008-2012.

Комин истиче да је Мизинцев несумњиво задржао свој утицај међу оним официрима који су напредовали под његовом командом, и могуће је да је његова репутација међу тим официрима играла улогу у "Вагнеровој" способности да без икаквог крвопролића заузме војни штаб у Ростову.

"Сасвим је могуће да је Пригожин у његовом 'маршу за правду' вјеровао да ће наићи на солидарност многих официра у оружаним снагама, и да ће им се ако устанак буде успјешан придружити одређене групе унутар владајуће елите попут генерала који нијесу директно везани за Шојгуа, или бивших припадника Путиновог обезбјеђења који желе бољи статус у друштву", наводи Комин у колумни.

Пригожин се није преварио у погледу солидарности официра, будући да већина Оружаних снага није покушала да га заустави. Међутим, његове наде за подршку елитних група које такође желе реформе у Министарству одбране су распршене. Путин је безрезервно подржао Оружане снаге и на тај начин спријечио да други органи власти изразе солидарност са "Вагнером", закључио је Комин.

(Вијести) Фото: Тасс/Геттy Имагес

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Најгоре од свега

30.06.2023 14:29

Сто запад не мозе да предвифи ни један руски потрз него наруца лази искљуциво за узаврелу двоју јавност.Руси се вјесто поигравају са њима и њиховим медијима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.06.2023 15:40

Интересантно је да Путинове обавјештајне службе нису у стању видјети шта им се дешава под носом и спрјецити да им Wагнер дрипци додју пред Москву и, како се види из приложеног, добро пољуљају власт.

Name

Ето а ти

30.06.2023 20:56

Си у стању буљити само у лазљиве медије и ниста ти зо не мозе помоци....

Name

Сејттан

30.06.2023 14:41

Нека се Путин запита засто га генерали не подрзавају. Зато сто су генерали патриоте а не како их Путин сматра за будалама које мозе понизават како год хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код Кремене

30.06.2023 14:43

Погинуло 700 плаценика на украјинској страни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

30.06.2023 15:59

Не могу бити сви криви сам зато што размишљају својом главом и што нису слијепи послушници

Name

Ето Видиш

30.06.2023 15:40

Ми у СФРЈ нисмо имали овакве чистке ЈНА генерала, сваки је отишао свом јату, а држава се распала у крвавом грађанском, вјерском и етничком рату ! У Русији живи 190 народа и етничких група, какав би тек тамо био кркљанац, ови са запада то прижељкују, без обзира што би и они могли најебат !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.06.2023 18:28

У Југославији није био градјански рат јер се нико није борио за Југославију. А ти сто казу да су се борили за Југославију нису носили Југославенска обиљезља зато не изврците историју.

Name

Истина

01.07.2023 06:31

Отворен још један фронт,пуно опаснији од онога у Украјини.

ОДГОВОРИТЕ