Афричка куга у Семберији празни фарме и обара цијену

Број свиња заражених афричком кугом у Семберији повећава се из дана у дан због чега расте и страх фармера, који ће, како тврде, на крају животиње продавати за ситан новац само да испразне штале.

Република Српска 27.06.2023 | 07:30
Афричка куга у Семберији празни фарме и обара цијену

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС до јуче је запримило пријаве о потврђеном присуству болести афричке куге свиња на девет имања на подручју Бијељине гдје је, ради спровођења мјера на сузбијању ширења заразе, забрањено одржавање сајмова, изложби и сточних пијаца. Сумња на постојање афричке куге, казали су у министарству, јавила се на још четири имања гдје су узети узорци.

Афричка куга свиња је болест коју шири човјек, за разлику од класичне куге свиња коју шире животиње, те из министарства апелују власницима животиња да појачају биосигурносне мјере на имањима, ограниче кретања, затворе дворишта и обавезно поставе баријере.

- Сваку промјену на животињи и угинуће обавезно треба пријавити надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару - истакли су у ресорном министарству, истичући да су све службе на терену, као и да је у Бијељини формиран локални кризни центар који је добио инструкције за поступање ради спречавања ширења болести, а одређено је и мјесто за нешкодљиво уклањање животиња.

Међутим, то није смирило узгајиваче у Семберији. Фармер Драган Стевић из Магнојевића код Бијељине, који се налази у угроженој зони, казао је за “Глас Српске” да због заразе свиња која се шири селима буди се и лијеже са страхом.

- За сада на мојој фарми нема сумње на заразу. Предузимамо све потребне мјере да то спријечимо, а то смо и раније чинили, без обзира на то што није ни било приче о тој болести, јер на фарми имамо око 1.300 свиња - казао је Стевић.  Додао је да је од петка све стало, забрањен је утовар, нема издавања здравствених увјерења за свиње због чега нема ни продаје.

- Сви су повукли ручну што се тиче продаје и куповине свиња док се не види шта ће бити. Роба ће се сигурно накупити због чега ће понуда бити већа, а самим тим и цијене сигурно ниже. На крају, то је најмањи проблем, само да се ситуација смири – казао је Стевић.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић рекао је да, према подацима са којима располаже, заражених свиња има на много више имања него што то званични подаци говоре.

- Само је закључно са недјељом заражених животиња било на 20 имања. Зараза се шири муњевито, а чему највише доприноси неозбиљност узгајивача и то што су прве угинуле животиње сви бацали на једно мјесто гдје је сад нови извор заразе - казао је Маљчић, који тврди да је зараза захватила пет села.

С обзиром на то да је ова грана пољопривреде најзаступљенија у Семберији, Маљчић каже да је могуће да откупљивачи из других дијелова Српске, који се снабдијевају животињама са овог краја, манипулишу цијенама, док ће они из Бијељине и околине давати животиње будзашто само да их се ријеше.

- Чекамо да видим одлуку ресорног министарства око суфинансирања настале штете. У Србији су сва жаришта рјешавана са исплатом штета у просјеку око 100.000 евра. Плашим се да ће штета код нас бити много већа, мјерена у милионима – казао је Маљчић.

Шеф Одјељења за инспекцијске послове града Бијељина Милена Савић рекла је да су сви ветеринарски инспектори на терену, да су позвани и они који су тренутно на одмору, те да обилазе Семберију по пријавама грађана за угинуће свиња или да су примијетили болест и слабост код ових животиња.

(БН/Глас Српске)  Фото:БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дана

27.06.2023 08:15

Ниста се не десава слуцајно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

п687

27.06.2023 08:50

Ма то су намјерно иницирали да опљачкају оборе цену

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

27.06.2023 12:20

Је ли министар пољопривреде поднио оставку? Он је највећи кривац што је дозвољен увоз заражених прасића.

Name

yyy

27.06.2023 08:56

бозев драги да и ово није ко корона зараза само да сада унисте домацина и домацинство саце измислит вакцину

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

27.06.2023 09:52

Ма каква афричка куга опет бил гејтс уништава сточни фонд да би продавао скакавце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи

27.06.2023 10:04

Да је ипак човјек највећа свиња !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

27.06.2023 10:50

Како не би се појавила куга политицара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

27.06.2023 12:14

Интересантно је да су сва дешавања око Бијељине, како нема куге око Лакташа и Градишке рецимо. Чини ми се да и тамо има фармера свиња...

ОДГОВОРИТЕ