Огромне гужве и кашњења на београдском аеродрому

Гужве, бројна кашњења, отказани летови, нагомилани кофери... Београдски аеродром "Никола Тесла" је према мишљењу стручњака, у тренутку када се бележе рекордне стопе летова, захватила "савршена олуја" фактора који су пореметили рад овог чворишта домаће авиоиндустрије. И поред свих извињења компанија и притисака из Владе, снимци који круже друштвеним мрежама последњих пар дана показују да су проблеми, исти које су светске авиокомпаније трпеле прошле године, и даље актуелни и да брзог решења наизглед нема.

Србија 26.06.2023 | 21:02
Огромне гужве и кашњења на београдском аеродрому

Како за "Блиц Бизнис" објашњавају стручњаци, аеродром "Никола Тесла" се нашао у "савршеној олуји" фактора који стварају ове неповољне услове за путнике. Са једне стране, позитивна вест, тј. историјски незабележене стопе раста потражње за летовима (аеродром тренутно опслужује преко 40 одсто путника више него прошле године, док Ер Србија чак преко 80 одсто) спојене са хроничним недостатком радника на аеродрому у свим сегментима, па и међу службеницима који раде у пасошкој контроли, доводи до великог фазног кашњења на аеродрому.

Иако се то не осети на јутарњим летовима, у току дана се мала кашњења, од 10 минута до пола сата, надовежу једно на друго, те се код каснијих летова дешавају сцене са снимака на друштвеним мрежама где се гомилају и људи и пртљаг.

 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А пост схаред бy 192.РС (@192_рс)

Гордијев чвор на београдском аеродрому, се свему судећи неће ни брзо ни лако решити, а у читаву збрку око ситуације на аеродрому, укључио се и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић који је гостујући у медијима јутрос истакао да је на аеродром послата инспекција, како би се проверило функционисање и рад сортирница и система за рендгенски преглед.

- Оно што сам тражио је да до сутра доставе план ризика до 15. јула, да ми доставе предлог запошљавања, колико ће људи запослити. Тражио сам да повећају плате запосленима, и тражио сам да изађу са свим мерама око нормализације саобраћаја. Саобраћај се током јучерашњег дана нормализовао, али нећу дозволити да се овакве ствари поново дешавају. Председник "Вансија" ће доћи убрзо у Београд, па ћемо разговарати о томе, истакао је Весић.

Како за "Блиц Бизнис" прича главни и одговорни уредник портала "Танго Сиx", Петар Војиновић, актуелни проблем се може реконструисати посматрањем 3 фактора.

- Сведочимо историјски незабележеној потражњи за летењем што путника из Србије што оних који само преседају на аеродрому "Никола Тесла". Београдски аеродром тренутно опслужује преко 40 одсто више путника него прошле године, Ер Србија преко 83 одсто. То је обим раста који до сада ни једна ни друга компанија нису доживеле, објашњава Војиновић.

 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А пост схаред бy 192.РС (@192_рс)

Како он наводи, Ер Србија је желела да више приходује, продавала је почетком године капацитет за који је планирала одређену флоту (10 додатних изнајмљених авиона за летњу сезону) која јој је на крају каснила, и доживела је недоступност делова и кварове.

- Са друге стране, аеродром "Никола Тесла" је упркос чињеници да је запослио скоро 300 радника на физичким пословима утовара авиона почетком године, нашао се за потребом можда дупло толико радника које не може толико брзо наћи. Стресу и незадовољству путника доприноси и недовољан број полицајаца Граничне полиције који раде на пасошкој контроли на одласку и доласку путника, објашњава Војиновић.

Одговарајући на питање када ће се ова ситуација, која је прошле године мучила неке од највећих аеродрома у свету (као што је Хитроу у Великој Британији, па и франкфуртски у Немачкој), он каже да брзо решење не постоји.

- Похвална је иницијатива министра Весића који је проблем јавно актуелизовао како би повећао притисак на обе компаније. Заправо је то једини начин: да се страсти и неразумевање између обе компаније што је могуће више смире, да се зарад заједничког циља бољег односа према путницима али и на крају остваривања незабележеног прихода, сви договоре и направе нужне компромисе, каже Војиновић.

"Кашњења се неће смањити у догледно време"

- Слике планина путничког пртљага и непрегледних редова виђали смо прошле године на већим европским аеродромима. Катаклизмичан утицај Короне је толики да аеродроми нису успели одмах да поврате, пре свих физичке, раднике које су морали да отпусте када је дошло до колапса потражње за путовањем ваздухом. Чак и када нађете раднике за плате које нису адекватне, њихове безбедносне провере и обука спречавају да их упослите сутрадан, објашњава Војиновић.

- Број отказаних летова доживео је свој врхунац са највише до 15 у једном дану и не верујем да ће се то поновити. Ер Србија ће пустити у рад свих 10 додатних авиона, очекује се, за не касније од месец дана. Отказивања летова ће бити ређа али се кашњења неће смањити у неко догледно време, закључује он.

Недостатак радне снаге главни окидач за кашњење

Како за "Блиц Бизнис" прича добро обавештен извор упућен у дешавања у авиоиндустрији Србије, кључни проблем на београдском аеродрому је проблем фазног кашњења летова услед хроничног недостатка радне снаге.

Како објашњава наш саговорник, овом актуелном хаосу на аеродрому "Никола Тесла" није допринео само технички квар рендгена, већ и низ других ситних проблема.

- Тешко да један квар на рендгену може да поремети рад читавог аеродрома. Кашњења увек има, и оно се дешава нон стоп .Оно може бити 10, 20 или 30 минута, и то у случају јутарњих летова није проблем. Али, када се деси ситуација да у читавом ланцу наиђемо на недостатке, онда се та ситна кашњења фазно нагомилају и дође се до проблема на каснијим летовима. Тада може да дође и до ситуације у којој авиокомпаније потроше и све резервне посаде за летове и онда нема ко да вози, каже саговорник.

Аеродром: Са запошљавањем смо кренули на време

Како би ушли у траг наведеном недостатку радне снаге на аеродрому, послао питања представницима београдског аеродрома, који су одговарајући на иста ипак истакли да су они са регрутацијом додатних кадрова за потребе ове сезоне почели на време.

- За потребе летње сезоне, додатно је ангажовано око 300 колега за подршку путницима и летовима, са намером да тај број буде и већи до краја сезоне. Напомињемо да, као и у другим индустријама и у авио-индустрији постоји флуктуација људи у оперативним службама, па је аеродром у константној регрутацији нових кадрова. У овом периоду су отворени конкурси највећим делом за оперативне позиције: утовар/истовар пртљага, земаљске стјуардесе, чишћење авиона и сл. У процесу запошљавања је у овом тренутку више од 100 људи. Напомињемо да је зарада конкурентна, изнад тржишног просека за овакав профил и да је обезбеђен и сезонски бонус, а прековремени рад се плаћа више од суме прописане законом, рекли су за "Блиц Бизнис" из компаније "Белграде Аирпорт д.о.о."

Што се тиче пртљага који кружи друштвеним мрежама, из компаније објашњавају да се ради о непреузетом пртљагу који је дошао касније од путника.

- На почетку летње сезоне, из године у годину дешава се да одређена количина пртљага за путнике који долазе на Аеродром Никола Тесла са различитих аеродрома касни. Пртљаг који доспева на летовима са путницима се редовно преузима, док се услед појачаног саобраћаја и на аеродромима у Европи, самим тим и на аеродромима одакле авиони долећу у Београд, део пртљага остаје непреузет, јер стиже касније од путника, а за доставу пртљага путницима је потребно одређено време, кажу из компаније.

Весић: Инспекција послата на аеродром

Министар саобраћаја Горан Весић је, након хитног састанка са представницима компаније "Ванцy" прошле недеље, у јутарњем програму једног медија јутрос истакао да је инспекција послата на аеродром, како би проверила функционисање и рад сортирница и система за рендгенски преглед. Он је рекао да је за сутра ујутру сазвао нови хитан састанак са компанијом Ванси, на коме ће бити представљени планови како да се нормализује ситуација на аеродрому "Никола Тесла".

- Тражио сам од француске компаније "Ванси", која је наш партнер и улаже много новца у аеродром у Београду, тражио сам да наше путнике третирају онако како третирају путнике у Паризу и на томе ћу увек инсистирати - рекао је Весић.

- Они раде овде по српским законима и поштоваће наше људе, како оне који су запослени, тако и оне који путују онако како поштују људе било где у свету. Тражио сам да запосле више људи, пре свега на сортирању пртљага. Јуче се појавила слика великог броја кофера, то није била последица нерада на аеродрому Никола Тесла, то је слика пртљага који је дошао из Европе, то су они пронађени и изгубљени кофери који сада чекају да неко дође. Они су дошли авионом у коме није било њихових власника - рекао је Весић.

- Оно што сам тражио је да до сутра доставе план ризика до 15. јула, да ми доставе предлог запошљавања, колико ће људи запослити. Тражио сам да повећају плате запосленима, и тражио сам да изађу са свим мерама око нормализације саобраћаја. Саобраћај се током јучерашњег дана нормализовао, али нећу дозволити да се овакве ствари поново дешавају. Председник "Вансија" ће доћи убрзо у Београд, па ћемо разговарати о томе - истиче Весић.

- Тражио сам и да се провери тачно стање на аеродрому. Данас су отишле две инспекције, једна инспекција која проверава стање у сортирници и рад шалтера, друга инспекција која проверава квар система за рендгенске прегледе, морају да имају резервне делове за рендгенски преглед, морају да имају одређен број инжињера ... То ће све морати да докажу, јер морају да раде све у складу са српским законима. Инсистираћу на томе да се поштују српски путници, као што се поштују свуда у свету и да се поштују наши запослени као што се поштују у Француској - каже Весић.

- Аир Србија уводи преко 20 нових летова, људи који воде аеродром су знали за то, као што су знали и да ће бити завршен нови терминал. Капацитет је сада повећан на 14 милиона путника, нама је циљ да ове године премашимо број од 7 милиона. Шта год да се догодило није било изненађење за њих. Рекао сам им једноставно, дајте људима боље плате и више њих ће се јавити да ради, то је логично и једноставно - рекао је Весић.

(Блиц) Фото: РИНГИЕР/РАС СРБИЈА/Тањуг/НоваС

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Паук

26.06.2023 21:25

Запошљавајте раднике шта чекате, дижи плате и све ће бити ријешено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рода

26.06.2023 22:17

Оде све здраво и способно из дрзаве остасе само пензионери и инвалиди.

Name

Мргуд

26.06.2023 22:17

Оде народ трбухом за крухом ,остаце само политицари у дрзави.

Name

Небојса

26.06.2023 21:31

Аеродром је дат у концрсију французима на 25 г ,треба раскинути концрсију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мање летите

26.06.2023 22:54

једноставно ријесење, а свака суса данас хоце у авион....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.06.2023 08:53

У цијелом је свијету тако па опет нема оваквих пропуста.Резултат овога ће бити заобилажење београдског аеродрома у широком луку

Name

Идеално

27.06.2023 03:19

Па што се један дио авиона и путника не усмјерава на Требињски аеродром...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.06.2023 14:01

Далеко им да врацају путнике у БГ аутобусима.