Јавна предузећа - "златне коке" које черупају страначки кадрови (ВИДЕО)

Деполитизација јавних подузећа један је од услова за чланство Босне и Херцеговине у ЕУ. Способни, а не подобни на челу јавних предузећа, већа контрола пословања требало би да значи и боље резултате за цијело друштво. Међутим, ово је један од тежих услова за властодршце, јер његовим испуњавањем режу грану на којој стоје.  

Босна и Херцеговина 25.06.2023 | 20:00
Јавна предузећа - "златне коке" које черупају страначки кадрови (ВИДЕО)

У Босни и Херцеговини има око 500 јавних предузећа која запошљавају око 80.000 радника и имају у власништву око 30 одсто имовине. Другим ријечима то су “златне коке” у рукама политичара који их черупају након избора по некој својој рачуници и страначким договорима. Таква противтзаконита дјела се и не крију, а посљедице су очигледне.

“Јавна предузећа умјесто да буду главни извори, генератор прихода за буџет они постају велики генератор потрошње буџетских средстава било директно, узимање субвенција за покриће губитака, било индиректно преко узимања гаранција за узете кредите од пословних банака”, каже економиста Миленко Станић. 

Осим тога, многи директори јавних предузећа годинама су у статусу вршиоца дужности, јер тако их је лако смијенити ако се оглуше о партијске захтјеве. У Шумском газдинству Калиновик редовном процедуром директор није биран од 2012. године. Против вршиоца дужности требињске болнице подношене су и кривичне пријаве, а болница добија негативне оцјене ревизора. Много је оваквих примјера, али све то није довољно да се директор бира по стручности.

“Мора се добро дефинисати позиција в.д. директора, морамо имати ситуацију у којој се извјештаји о пословању јавних предузећа разматрају благовремено од стране надлежних институција, односно парламената. Наравно, требало би да имамо пуно транспарентнији процес запошљавања у јавна предузећа, именовања руководећих кадрова. Требало би да сасвим лако долазимо до информација о пословању јавних предузећа”, каже Хасан Камењаковић из Центара цивилних иницијатива.

Ни ваздух ускоро нећемо моћи да удишемо без страначке књижице, а камоли доћи до запослења у јавним предузећима и јавним институцијама, каже Марко Томић, активиста из Добоја.

“Једноставно без страначке књижице немате шансе или да познајете неког високопозиционираног члана владајуће структуре, а то вам дође онда на исто, а најбољи случај јесте да се некако ородите са њима па онда баба за деду, деда за тетка, тетак за кума, кум за јетрву и не чупају ону репу као у народној приповјетци, то им је запошљавање фамилијарно гдје год они владају. Некако то је најизраженије овдје код нас у Добоју”, каже Томић.

Деполитизација јавних подузећа један је од услова за чланство Босне и Херцеговине у ЕУ. Јачање борбе против корупције је услов о којем не може бити преговора када је ријеч о напретку БиХ на европском путу, истицано је више пута.

“Уколико само замијенимо један страначки кадар другим страначким кадром нећемо постићи нешто превише у суштини. Неопходно је да се дешавају неке корјенитије промјене, а сама деполитизација је огроман процес који подразумијева неки низ других промјена како законских тако и у пракси”, каже Камењаковић.

“До сада је Влада урадила посао реструктурирања ЈП “Жељезнице РС”. Била је то подршка Свјетске банке од 100 милиона КМ. Међутим, тај посао је доста траљаво урађен. Ми опет имамо ситуацију да Жељезнице исказују губитке у пословању. Прошлу годину су завршили са губитком преко 19 милиона КМ”, каже Станић.

Једно су обећања, а стара пракса која је довела до губитка и лошег рада и статуса у јавним предузећима се очигледно наставља, упозорава Станић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ЈПС СУМЕ РС

25.06.2023 20:06

НАДЗОРНИ ОДБОР И УПРАВУ ПОД ХИТНО У ЗАТВОР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни ми са њима

25.06.2023 23:33

Интересантно,нико и никада није у свом изборном програму понудио да ће у те фотеље сјести ванстраначки људи који имају способност и искуство за те послове.Никоме не пада на памет да се одрекне тог колача.

Name

55

26.06.2023 06:04

Колико је само из Института за јавно здравље украдено пара у мандату садасњег и прослог директора? То су невјероватне суме. Биједници. Како зиве ти директори, јесу ли срецни?

Name

Министар

26.06.2023 08:17

О којим ванстранацким људима говорис? Црнадак и Бореновиц су запосљавали војнике у орузаним снагама.

Name

КРАЉ

25.06.2023 20:24

НИСУ ДОДО И СНСД И КОАЛИЦИЈА ГЛУПИ. СВИ СУ ЗАЈЕДНО ДА СЕ БОГАТЕ НА ШТЕТУ НАРОДА. ТО ЈЕ ВЕЛЕИЗДАЈА. ТО ЈЕ ЗА СУД. АЛИ СУДСТВО ЈЕ СТРУКУ СВОЈУ ИЗДАЛО. ОВО ЈЕ ПРОПАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

25.06.2023 20:52

Одличан наслов, у суштини и једној реченици описао шта је уствари држава....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

25.06.2023 21:01

Па мој Станицу то се дешава има 30г.А ви сад то обелодањујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

25.06.2023 21:41

Овај томић је паметан момак само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.06.2023 07:09

Па јеси ли ти тек сад то сконтао,кад ти је он рекао?Поцев од СДСа и златних касика,сума,па до ових сада,све исто.

Name

РиТе Угљевик

25.06.2023 22:20

Касно је сад, неки су обезбиједили и чукунунуке черупајући предузећа кроз намјештене тендере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путеви РС

26.06.2023 05:53

Имају надзорни одбор у в.д статусу висе од 10 година које је именовано на в.д.на неограничено вријеме...Ста реци ? Узас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

26.06.2023 06:29

У Пријдору је довољно само видјети платну листу ко све ради а не долази на посао у РЗР Љубија, Сумарији, опстину да не спомињем, Дом здравља (у којем се купују радна мјеста по препоруци странке), такодје полиција, и јос много тога. Као крпељи се се укукли на будзет и сисасју паре од кредита којим су задузени и остали грдјани. Али нека сами сјецемо грану на којој сједимо, не мозе то јос дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.06.2023 09:26

Тај број це требат спустит на 45000.

ОДГОВОРИТЕ