Курти жели да Србију увуче у отворени рат с НАТО пактом

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је кључним актерима на Западу јасно да је главна кривица у режиму премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који жели да Србију увуче у отворени сукоб и рат с НАТО.

Србија 25.06.2023 | 14:59
Курти жели да Србију увуче у отворени рат с НАТО пактом

Вучић је рекао и да ће се данас поново састати са представницима Срба са КиМ, а да је паркирани аутомобил у Звечану био још једна провокација Аљбина Куртија.

Он је захвалио свим полицајцима и истакао да је БИА још 22. јуна упутила допис нашим државним органима о Куртијвој провокацији, а сутрадан ујутру и највећој служби како Свечља и Курти подмећу оружје.

"А то је било као у цртаним филмовима. Црни ауди, затамњена стакла, на 50 метара од КФОР-а, оружје, али су они били нервозни, неко са запада им је открио да смо им открили план за Видовдан, па су пожурили. И сви у свету знају да је то намештаљка, јер сам то одмах испричао Бриселу, и проследили смо им све", рекао је Вучић за Пинк.

Он је оценио да Курти неће стати. 

"Суштина је у томе да он неће ЗСО, јер зна да та заједница мора да буде у складу са принципима које смо парафирали 2015. године Иса Мустафа и ја. Они не желе да усвоје принципе. Он (Курти) жели рат, да нас увуче у рат. Он жели да буде ратни лидер, јер му недостаје то у биографији. Реч је о енверисти, марксисти", рекао је Вучић за Пинк и оценио да,  сматра, насупрот мишљењу многих аналитичара, да ескалација на КиМ није стигла до свог максимума. 

Нагласио је да је снага Војске Србије неупоредиво већа од тзв. косовских безбедносних снага (КСБ), али су оне све боље наоружаване пре свега турским оружјем, рекао је Вучић.

Додао је да су Турци веома озбиљно наоружали тзв. КСБ која ни по Војно техничком споразуму из Куманова, ни по резолуцији 1244 УН, не би ни смела да постоји.

"Баш брига све њих за међународно право. По ком праву постоји. По праву јачег које је извучено из противправне агресије на Србију", рекао је Вучић.

Нагласио је да је тзв. КСБ добио јаке системе противоклопне системе ОМТАС, мобилне минобацаче 120 мм АЛКАР, дронове типа Бајрактар, хаубице 105 мм типа БОРАН.

"Барјактари када их подигну имају термовизијски 40 километара видљивост ноћу, 60 дању. Ми морамо да будемо опрезни по разним питањима и да имамо адекватна средства уколико наш народ на КиМ буде угрожен да реагујемо", навео је Вучић.

Додао је да је од НАТО бомбардовања прошло 24 година, али да морамо да будемо опрезни.

"Ми смо желели да набавимо бајрактаре од Турске, али смо одустали, јер су они противно резолуцији УН 1244 наоружали Приштину", рекао је Вучич.

Додао је да је Србија наручила оружане системе и дронове од других произвођача, попут кинеских дронова Ћ-95 и других са блиског истока.

"Суштина је у томе да ми морамо да пазимо и водимо рачуна шта ће рећи и Запад и Исток, јер смо ми мали и морамо да унапредимо нашу позицију", навео је Вучић.

Председник је истакао да данас многи питају зашто војска не улази на КиМ, и поставио питање шта ти људи заправо желе.

"Хоћете ви да идете доле. То није да прошетате до Аутокоманде, и да држите лажне патриотске говоре. А тада то нећете. Хоћете да то ради професионална војска. А када би први војници стигли у ковчезима, онда би викали то није наш рат", нагласио је Вучић.

Вучић поставио питање и шта је то што уједињује Мишу Вацића и Срђана Нога са опозиционим послаником Александром Олеником који носи НАТО заставу.

"Рећи ћете да их уједињује мржња према Вучићу. Ви морате да имате неки циљ, а не личну мржњу. Ми се никада не питамо можемо ли ми да опстанемо. Русија је у рату, Кина је веома моћна, али није близу. И Кина је стрпљива и чека своје време. Мислите ли да можемо да преживимо ако се сваки дан тучемо са Западом. Колико морате бити неодговорни", указао је Вучић.

Додао је да није лако отићи у Брисел, где Србија трпи велики притисак.

"А нисте криви због ситуације која се догађа на терену. Са једне стране имате притисак Срба са КиМ, који траже заштиту. Кажу нема више полицијске заштите, вратили су пиштоље. А вратили су одушевљени, нису хтели да носе косовску униформу. А да су то урадили раније, ми бисмо данас имали земљу глади, уништену, не бисмо имали војску, не бисмо имали ништа", истакао је Вучић.

Додао је и да је данас има састанак са Србима са КиМ.

"Мислите да је држава играчка, да су животи нечије деце игра. Мислите да је Радош Петровић пуштен зато што је Курти тако одлучио. Невин човек потпуно. То је резултат разговора у Бриселу. Шта је то што желите од своје државе. Хоће неко да пита Путина како си пустио да неко крене тенковима на тебе, а онда више није кривично правно одговоран. А хапсиш оног ко украде два сладоледа. Морао је тако да поступи да би избегао још већу несрећу", навео је Вучић.

Вучић је навео и да је укидање поступка против актуелног министра унутрашних послова привремених приштинских институција Џељаља Свечље, за хулиганско понашање и друга кривична дела, због превртања возила Еулекса током протеста одржаног 2013. године показатељ лицемерја запада.

"Он због тога није био гоњен, не гони га тужилац. А гоне Србе који ништа од тога нису урадили", рекао је Вучић додајући да на то питање нема одговора, али да је реалност да правде за Србе нема.

Вучић је коментаришући изјаву Борка Стефановића о томе да троијица ухапшених албанских полицајаца који су се нашли на тероторији централне Србије рекао морају да буду пуштени рекао да је то рекао  и Виктор Орбан, јер он зна да је то оно што против нас једино имају да изговарају у Бриселу, али да је то питање органа у Краљеву. 

"Сад су дошли са доказима, под знацима навода, да су  јели сендвиче. Ми имамо, знате  у свакој форми признање човека који је рекао како се изгубио док је брао печурке, а сада ођедном нису брали печурке, него су јели сендвиче. То је питање надлежних органа, тиме се баве људи у Краљеву. Хоће да их пусте, неће да их пусте, то је њихова ствар. Не верујем да је могуће да прође без оптужног акта, али то  "питање притвора" је већ нешто друго", рекао је Вучић.

Он је поновио да су их наше јединице ухапсиле на територији централне Србије и да за то поседујемо све материјале који то потврђују.

"Али то се користи за жестоку кампању против Србије. То користи Курти, Немци, Американци, Енглези, то користе сви против нас", додао је Вучић.

Он је рекао и да су политички ставови легитимни, али да држава мора да приведе онога ко упадне са оружјем на територију земље нелегално. 

Он је прокоментарисао и разлику у хапшењу између тројице Албанаца на нашој територији и хапшења Срба на северу КиМ. 

"Јер не знам да ли пију Фанту или Коко колу, али пију шта пожеле, јер зашто сам то говорио, да би направио разлику између црне кесе на глави нашег Орловића, између црних подлива Лунету Миленковићу и Душану Обреновићу и Миленку Божовићу после два и по месеца у притвореништву и оних људи који имају сва права", додао је он.. 

За Куртија је рекао да прижељкује рат.

"Јел то беше онај човек кога сте хвалили, ваша звезда водиља у претходне две године, о којем сте све најпше изговарали, велики борац протв корупције, борац за људска права и тако даље, а људска права су црне кесе на главу Србима", рекао је Вучих помињући да Луне Миленковић има шест или седам копчи од кундака.

Вучић је рекао да не очекује провокације и ескалацију насиља на Видовдан. 

"Није живот један дан, макар био и Видовдан. На Видовдан се виде ствари. Видећемо колико можемо да издржимо притисак. Каже један од ових Аутокоманда патриота да се много Срба иселило са КиМ. Па иселили су се и из Србије. Исељава се више Албанаца. Што не кажете колико су плаћени учитељи у Лешку. Зато што вас баш брига, само лажете. Забрањен је и увоз робе на КиМ, и нагласио је ВУчић и  и ддоао да доле није наивно и невино како изгледа.

Вучић је поводом изјаве Радета Басте који је на Инстаграму сугерисао да треба да смењује министре и да се види са људима из Европе рекао да је сагласан и да најавио "навалу" европских државника и важних посета европских лидера овог лета у Србији, прво из Бенелукса, затим афричких држава а долази и нови председник Црне Горе. 

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тарзан

25.06.2023 21:22

Цувај се Курте, ако крене према Београду на.ебо си и ти и Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАВ

25.06.2023 23:58

А ЈЕСТЕ ОВАЈ ЧОВЈЕК ЛУД. ПА ТЕБИ НИ ТВОЈИ УКУЋАНИМА НЕ ВЈЕРУЈУ ВИШЕ КАМОЛ НАРОД. АЈ ЧОВЈЕЧЕ СЈАШИ ВИСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пицоусти

26.06.2023 04:07

Јадан је народ који ти заступас и бранис и твоја пи...ста саопстења! Издрзите браћо на КИМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нарикача

26.06.2023 07:48

Ајде бре не кукај и не завијај, већ решавај..!!

ОДГОВОРИТЕ