Како је дошло до расплета једне од најозбиљнијих криза у Русији?

Једна од најозбиљнијих безбједносних криза у Русији почела се рјешавати договором о одласку вође побуњених Wагнерових плаћеничких снага из Русије, који се неће суочити с оптужбама, а његове снаге повлаче се из градова на југу Русије и заустављају поход на Москву.

Свијет 25.06.2023 | 10:12
Како је дошло до расплета једне од најозбиљнијих криза у Русији?

Јевгениј Пригожин опозвао је кретање својих снага према Москви након што је договорено да оде у Бјелорусију, а ни његове снаге неће сносити санкције због побуне.

Стигли на 200 км од Москве

Пригожин, бивши Путинов савезник и оснивач Wагнерове војске, рекао је да су његови људи у суботу стигли на мање од 200 км од главног града.

“За 24 сата стигли смо на 200 км од Москве. За то вријеме нисмо пролили ниједну кап крви наших бораца”, рекао је Пригожин, одјевен у пуну борбену спрему у видеу снимљеном на непознатој локацији.

“Схватајући … да ће руска крв бити проливена, окрећемо наше колоне и враћамо се у теренске кампове као што је планирано.”

Кремљ је објавио да му није познато чиме ће се Пригожин, који је милијарде зарадио на пословима с руском државом, бавити у Бјелорусији.

Драматичан дан

Сукоб шефа Wагнера Пригожина и руског војног врха дошао је до насилног врхунца у суботу кад су његове снаге заузеле кључни војни стожер у јужној Русији, а затим кренуле на сјевер како би запријетиле главном граду.

Сатима касније Кремљ је објавио да ће он отићи у Бјелорусију и да Русија неће кривично гонити ни њега ни чланове скупине.

Био је то драматичан дан догађаја, с упозорењем предсједника Владимира Путина на опасност грађанског рата, Москвом која је препоручила мјештанима да се клоне улица и Кијевом који је уживао у каосу који је захватио непријатеља.

Становници скандирали Wагнеру

У првим сатима у недјељу Wагнер је повукао борце и опрему из Ростова на Дону, гдје су раније заузели војни стожер, рекао је регионални гувернер.

Али прије него што су отишли, десеци становника клицали су и скандирали “Wагнер! Wагнер!” испред војног стожера који су заузели.

За Москву на снази остала саобраћајна ограничења

Саобраћајна ограничења остала су у недјељу на главној аутоцести М-4 “Дон” у регијама Москве и Туле, објавила је Федерална агенција за саобраћај у апликацији за размјену порука Телеграм.

Власти у јужној регији Липецк најавиле су укидање ограничења након што су раније извијестиле о Wагнеровим борцима на њиховом подручју, гдје је локални главни град само 420 километара јужно од Москве.

Бјелоруски челник Александар Лукашенко рекао је да је преговарао о примирју с Пригожином којег особно познаје 20-ак година, на чему му је Москва захвалила.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков касније је рекао новинарима да ће “кривични случај против њега (Пригожина) бити одбачен. Он сам ће отићи у Бјелорусију.”

Песков је такође рекао да чланови Wагнера који су судјеловали у ономе што су власти назвале “оружаном побуном” неће бити процесуирани.

“Избјегавање крвопролића, унутарњег сукоба и сукоба с непредвидивим исходом био је најважнији циљ”, додао је Песков.

Песков је такође рекао да није свјестан било какве промјене у ставу предсједника Владимира Путина према министру обране Сергеју Шојгуу чији је одлазак Пригожин тражио.

Како су реаговали у Украјини

Кијев је уживао у хаосу који је захватио његовог непријатеља.

“Пригожин је понизио Путина, државу и показао да више нема монопола над насиљем”, рекао је помоћник предсједника Михајло Подољак на Тwиттеру.

Док Русија тврди да побуна није имала утјецаја на њену операцију у Украјини, Кијев је рекао да су немири понудили “прозор могућности” док проводи дуго очекивану протуофензиву.

Цијели свијет је пратио шта се догађа

Сједињене Америчке Државе и њене савезнице суздржале су се од коментара док су званичници чекали да виде како ће се побуна одвијати.

Амерички предсједник Јое Биден разговарао је с челницима Француске, Њемачке и Британије због забринутости да би Путинова контрола над земљом с нуклеарним оружјем могла измаћи.

Прије Пригожинова пада руске регуларне снаге покренуле су нешто што је регионални гувернер назвао “протутерористичком операцијом” како би зауставиле напредовање Wагнера према сјеверу главном аутоцестом за Москву.

Осигурање у Москви појачано

У главном граду, градоначелник је позвао Московљане да остану у кућама и прогласио понедјељак нерадним даном. Та мјера остала је на снази и након договора о одласку Пригожина.

Осигурање је појачано у средишту града, а наоружани људи у панцирним прслуцима чувају зграду парламента. Црвени трг затворен је за јавност.

“Не знам како реаговати. У сваком случају, јако је тужно што се ово догађа”, рекла је 35-годишња Јелена за АФП, не желећи рећи своје презиме.

Одговарајући на изазов у телевизијском обраћању Путин је у суботу оптужио Пригожина за “убод ножем у леђа” који представља пријетњу самом опстанку Русије.

“Сва унутарња превирања смртоносна су пријетња нашој државности и нама као нацији. Ово је ударац Русији и нашем народу”, рекао је Путин позивајући на национално јединство.

“Огромне амбиције и лични нтереси довели су до издаје”, рекао је Путин, мислећи на Пригожина, који је своју базу моћи почео градити као угоститељ.

Још један Путинов савезник, чеченски моћник Рамзан Кадиров, изјавио је да је послао властите јединице да помогну у гушењу Wагнерове побуне.

(Хина) Фото: Скy

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Истина истина

25.06.2023 10:58

Путин је гурао Пригозина на најтеза ратиста а онда се пласио успјеха Пригозина и забијао му ноз у ледја. Поцео је да му ускрацује орузје и муницију која је најпотребнија у условима ратовања, убијао борце Вагнера са ледја и препустао Украјинцима територију коју је Вагнер ослобадјао.. Сто то не преносите. Вагнер је ослободио руски народ, ослободио Соледар и Бахмут, Мариупољ. А Путин је само гураи руску војску у погибију. Зна то руски народ. Путина це то костати ако сад не крене даље без Вагнера. Није довољно усао у Украјину и НАТО му мозе доци пред нос Москве. У Харков.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина је

25.06.2023 12:55

Да су Путин и Вагнер врх патриоте и не само они огромба вецина као и народ, осим несто мало месетара врбованих од сотоне....

Name

Не лупај

25.06.2023 13:10

Гдје све Пригозин ангазован а да неце за своју Русију.

Name

Кадиров

25.06.2023 16:31

Ако је 5 хиљда Wагнероваца натјрало Путина да здими из Москве и да се копају аутоцесте за тези пролаз исти , ста це бити кад полуди онај вехабија Кадиров и када крене са 200.000н брадоња на Москву да се обрацуна за Грозни ,мудзахедини су то они не заборављају као ми !!!

Name

Беда

25.06.2023 11:29

Једна плаћеника група угрозила руску армаду. Која Беда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

25.06.2023 11:57

Не ради се о томе, него на чију страну ће народ стати????? Страх је био од градјанског рата а не од wагнера

Name

Како

25.06.2023 12:02

Како људи не разумију: У јутарњим часовима припадници јединица Вагнер заузимају град Ростов на Дону, 07:45 видео поруком се јавља Јевгениј Пригожин,након тога се видео поруком се јавља предсједник Путин пријетећим тоном упућеним припадницима Вагнера,око 5.000 припадника Вагнер групе креће према Москви,власт у Кремљу је у паници,предсједник Путин се спрема да бјежи са авионом из Москве,ситуација изгледа безнадежна,Путину пада на памет једини човјек који може да разријеши ситуацију,тај човјек се зове Милорад Додик,руски амбасадор у БиХ Калабухов зове Додика,Додику иначе пада на памет да позове Лукашенка и успијева да га убиједи да позове Јевгениј Пригожина,након једночасовног разговора Лукашенко успијева да убиједи Пригожина да заустави Вагнер трупе које су ишле према Москви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил, дугачки

25.06.2023 13:10

Ја сам одбранио Маховљански аеродром, ово код Путина било мачији кашаљ...

Name

ста реци

25.06.2023 13:02

Све експерт до експерта . Благо нама са оволиком памецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

25.06.2023 13:12

Зашто се уствари Пригожин побунијо? Изгледа да је корупција у Русији далеко више присутна, него што се то на први поглед да закљућити! Вагнеровци су били " ударна песница" у овом рату, иако су плаћеници, и неприпадају регуларним војним снагама носили су највећи терет рата, али су свјесно, а можда и намјерно запостављени од стране врха власти у Русији! И наравно да је само било питање времена када ће доћи до побуне, неможе герупа плаћеника да ратује без подршке и пуне логистике руске армије, без редовнога снадбијевања и муниције, врх руске власти се понашао према Вагнеру, као према " топовском месу"!Ово је уствари побуна против огромне и свеприсутне корупције у врху власти у Руској држави и војсци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

25.06.2023 18:03

Да, са једне стране то може бити све тачно што си навео... Он спомиње корупцију, криминал и лаж...и да се у тим условима не може живјети...нешто ми ово познато, а да па тако је и код нас овде... Мада мени ово мало личи и на добру режију и сценарио... Мени ово личи на некакву игру, јер је све некако протекло чини ми се и без панике барем становништва ове регије гдје су вагнеровци били...

Name

ЗАПАД

25.06.2023 14:05

🤪🤯❗️😂🇷🇺😉

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сафет исовиц

25.06.2023 14:56

Колико је овај човјек финији И већи господин од овога миша Путина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диего

25.06.2023 15:00

Вагнер је једина сила која се борила против НАТО снага и поразила их у Украјини гдје год су се ухватили у костац. И лаксе би да није Путин ститио НАТО тако сто је са ледја пуцао на борце Вагнера и није им хтио дати квалитетно орузје Мозда су једино Талибани моцнији од Вагнера. Они су у гацама сисли са планина и све растјерали. Растурили весеље прозападне владе а НАТО бјезао гологуз. Талибани у гацама досли а НАТО бјезао без гаца.. Талибани су страх и трепет. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

25.06.2023 15:19

Дакле,сад видите да ваш брат путлер није нимало популаран ни омиљен код русса..насилно се устоличио и нече да сјаши са власти.Сад видите да ткзв РФ није никаква сила,и да је довољно 1 група као што је wагнер да заузме московију у року од 24х.јер је све послао на украјину,где га растурише украјинци до мјере да је ткзв РФ оставио небрањену.то је показало да путин нема нити 1 савезника,сви до 1 су га одкантали и рекли:"то је унутрашњи проблем ткзв РФ,ми нећемо да се мјешамо".Знајучи тог гада,он никада неће пустити Пригожина након срамоте коју му је нанео,знамо како су завршили сви који су устали против њега-мртви.пригожина ће ликвидират у белоруссији.А направио је животну грешлу,кад је кренуо против путина,није смео стати код 90%оствареног циља.Сад свакако губи своју војску,губи опрему,може он побећи у Мали,или Африку али је тек тамо доступан,и путину,и америма,французима,британцима,и украјинцима..у сваком случају мртав човек..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демос кратос

25.06.2023 16:27

@ Прњавор Можда је то тачно, а можда не, то што кажеш. Можда је ово заправо почетак краја Путина, то нико незна. И ову побуну нико није могао предвидјети, мада сам се надао да ако Wагнер успије да преузме власт, или ако избију немири да је то крај рата у Украјини. Али једно је сигурно, путинова моћ слаби, и за све што Русији још предстоји, је његова кривица. Гомила људи у његовом окружењу су против рата.

Name

Манте Фантазирања

25.06.2023 15:23

Нема разлике између западних и Руских корпорација, овај Пригожин је само један од њих, њима су битни ресурси ! Обична борба за ресурсе, када имаш ресурсе, лако их је продати, какве санкције и џирло курци палци !Можете замислити кад човјек има приватну војску и све то плаћа, на какву тек зараду рачуна ! Ви шарлатани, наставите овде да се свађате ко је у праву , запад или Русија ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демос кратос

25.06.2023 17:15

Шта расплет кризе, криза тек долази. Овакав зли режим, рат, диктатура, најгоре тек слиједи.

ОДГОВОРИТЕ