Узгајивачи свиња у шоку: Упозоравали су на опасност

Афричка куга стигла је у БиХ први пут. Веома заразна болест која напада свиње потврђена је јуче у једном домаћинству у семберском селу Драгаљевац. Док надлежни тврде да је ријеч у једном домаћинству, узгајивачи свиња тврде да се болест проширила на више газдинстава те да су у страху да ће та пошаст уништити ионако рањени сточни фонд.

Република Српска 23.06.2023 | 23:00
Узгајивачи свиња у шоку: Упозоравали су на опасност

Афричка куга у Семберији. Запрепашћење, а онда паника и страх, прва су осјећања која су се јавила код узгајивача свиња. Шта нас, ионако малобројне, још неће снаћи после недаћа претходних година?", питају се.

Милорад Пантић, узгајивач свиња из Дворова код Бијељине каже да појава афричке куге угрожава читаву производњу и економију узгајивача свиња.

"Нормално да се бојимо, да нас је страх. Болест која се појавила међу домаћим или дивљим свињама и за коју се не зна ко су преносиоци, угрожава нас узгајиваче", додаје он.

Према незваничним информацијама, свим ветеринарским станицама је забрањено да дају изјаве о ширењу те болест. Званичне информације добили смо од Инспектората Републике Српске.

Како се болест преноси и како утиче на људе, најважније је питање.

Владимир Милијевић, главни републички ветеринарски инспектор каже за БН да се болест преноси контактом, највише између животиња, те да су велики преносиоци болести људи који иду са једна на другу фарму.

"Болест не прелази са животиње на људе и народ не треба да се плаши", тврди Милијевић.

"На фарми у семберском селу Драгаљевац на којој се афричка куга појавила врши се еутаназија свиња, уклањање хране и дезинфекција простора", наводи Милијевић и додаје:

"На простору од три километра који је означен као заражено подручје формиран је тим са Института "Др Васо Бутозан" који ће истраживати да ли у другим домаћинствима има заражених свиња. На том простору се налази око 30 фарми и ту су мјере ригорозније. Угрожено подручје је у пречнику од 10 км укруг. Мјере које су уведене су забране кретања, изласка из дворишта, продаја и куповина свиња."

Милијевић додаје да постоје строга правила и за остале узгајиваче свиња.

"Препоручује се да фармери затворе све улазе кроз које би на фарме могли да уђу инсекти и глодари, да се ураде дезинсекцију и дератизација, да се обавезно заштите свиње тако да немају контакт са свињама на другим фармама, да се обавезно дезинтификује превозно средство ако се свиње некуд превозе. Такође не треба дозволити улазак на фарму људима са других фарми без дезинфекције, одлазак на друге фарме, те је потребно користити заштита одијела која је потребно што чешће прати", наводи Милијевић.

Драгиша Цвјетковић из Удружења узгајивача свиња Републике Српске сматра да је тренутно приоритет да се заустави ширење вируса афричке куге свиња.

"Ми знамо да је Семберија велики произвођач свиња, а послије Семберије је Ллијевче поље. Било би катастрофално да се прошири, а знамо да се лако шири", каже Цвјетковић.

Како се афричка куга уопште појавила у Семберији још се не зна. Надлежни сматрају да се болест могла пренијети и преко дивљих свиња, глодара и инсеката или непосредног контакта на зараженом подручју.

Пољопривредници сумњају да је, како кажу, увезена са свињама, на шта су упозоравали.

"Удружење је 28. маја на адресе пет институција на нивоу Српске и БиХ послало допис да имамо нека сазнања или спекулације да се у БиХ увозе свиње које не пролазе прописану контролу и да се приликом увоза не поштује карантин. Да свиње одмах по увозу одлазе на фарме, што је погубно по нас. Ми смо упозорили да би овако нешто могло да се деси и не знам зашто али су се на то све институције оглушиле", тврди Цвјетковић.

"Ми смо посумњали да се прасићи од 12, 15 или 18 кг који су дошли из Њемачке, и то из покрајина гдје је агричка куга регистрована прије двије или три године, увозе у БиХ. Роба се увозила на црно, за кеш, а знамо да се за кеш не продаје ништа што је регуларно", тврди Пантић. 

Истиче да инспекција никада није изашла на терен, нити да обиђе узгајиваче и провјери да ли је све у реду и складу са прописима.

Штета коју би ширење афричке куге изазвало била би вишемилионска, упозоравају произвођачи свиња.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

дјури

23.06.2023 23:33

бозе ста нам раде нови вухан сада су ударили на сточни фонд има ли краја овом лудилу??? Људи ово је превазишло све мјере излазите из кућа покажите да сте живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

24.06.2023 13:00

Неко веце сам пролазио око 2 ноцу кроз Брцко обилазницом и испред мене су била три огромна камиона стоцара са приколицама ЗГ таблица пуни бикова и скренули су у клаоницу у Врсанима! Е сад посто је то дистрикт на то иде субвенција па подстицај па извоз у Турску као домаци узгој! То могу само неки блиски власти а исто тако је и са прасадима и довозе се ко зна одакле а све се то поједе и говоримо ух код њега је најбоље месо

Name

НАРОД

24.06.2023 13:28

Афричка куга је СНСД, нема веће и горе куге за народ Републуке Српске!

Name

Марела

24.06.2023 00:05

Вјеродостојна слика политицких прилика у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

луцy

24.06.2023 00:25

Подрска папцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крмад

24.06.2023 00:48

Ко више једе крмад? Сиротиња са дна друштва а који су крстови! Па крметина је нездрава! Не једе је више нико! Само сиротиња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

24.06.2023 11:28

Па јео ти је и прађед и био је нормалан. Кад је престао постао је ненормалан и тако настаде ти.

Name

Ре

24.06.2023 12:24

Немас ти благе везе о зивоту, узми мало науцне литературе па процитај, едукуј се! Али оцигледно си јос један у низу крезубих сљедбеника резима који не види даље од свога носа……..

Name

Ре Крмад

24.06.2023 14:32

Баш, ето ти си богат па грицкај нокте и сунцокретове сјеменке😂😂😂😂

Name

мрга

24.06.2023 00:53

Коначно је кренуло - свиње и они око њих су у шоку!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

24.06.2023 07:00

Пропаганда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба Вулиц

24.06.2023 08:59

Ово нема никакве везе са образовањем младих кадрова СНСД-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мс Н

24.06.2023 09:27

"Прасићи се увозили на црно" из подручја које је заражено кугом......како? Препливали Саву! Све сам више убеђен да је од Босне бог одавно дигао руке, и да су зло и нељуди , у виду политичара, судија, полицајаца- цариника у свом врхунцу бестидности и неморалности, изгубили сваку везу са основним вјерским и грађанским начелима. НЕК ИМ ЈЕ БОГ НА ПОМОЋИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи

24.06.2023 09:42

Неко се сјетио да и гице уништи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цане

24.06.2023 10:46

Засто неказете ко је увезао заразене свиње. Ухапсити га одмах и сву његову имовину заплијенити и на добос да се људима намири стета. Да ли је то увезао онај сверцер из Загона? Он купује и лесеве па продаје месарама. Код њега је легло заразе. Засто незатворите стоцне пијаце? Зато сто вам одговара да унистите стоцни фонд па да увозите и узимате проценат. Срам вас било лопови. Такав олош свијет није видио. Нецете јос дуго...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

24.06.2023 11:37

Ко је све у Семберији увозио из Њемачке и Холандије, зна ли се? Како то да се може увести стока из заражених подручја? Паметни Нијемци, продају у Босну? Али, ко је дозволио увоз у БиХ на црно и без папира? Је ли неко у затвору због овога? Много питања!?

Name

БЛ

24.06.2023 12:22

Цорона је мала маца ста се спрема народу комплетне Европе….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

24.06.2023 21:45

За таква злодјела не само свиње него И сав остали увоз трулези ,за мало профита Да потрује народ ,за такве само преписали И провести закон Републике ИРАН и ниста Друго

ОДГОВОРИТЕ