11. пакет санкција Русији - забрањен и РТ Балкан

Савјет ЕУ саопштио је данас да је усвојио 11. пакет санкција Русији у циљу јачања постојећих ограничења и спречавања њиховог заобилажења, а пакет укључује и забрану емитовања "Раша тудеј Балкан (РТ Балкан)".

Свијет 23.06.2023 | 12:03
11. пакет санкција Русији - забрањен и РТ Балкан

– Савјет је данас усвојио једанаести пакет економских и индивидуалних рестриктивних мјера са циљем да ојача постојеће санкције ЕУ и да сузбије њихово заобилажење, чиме се додатно нагриза Путинова ратна машина и његови приходи – наводи се у саопштењу тог тијела ЕУ.

У саопштењу се истиче да је ЕУ одлучила да појача “билатералну и мултилатералну сарадњу са трећим земљама, као и пружање техничке помоћи”.

– Да би се даље минимализовао ризик од заобилажења санкција, данашњом одлуком се забрањује транзит веће количине робе и технологије преко руске територије које могу допринијети војном и технолошком унапређењу Русије или развоју одбрамбеног или безбједносног сектора, те робе и технологије погодне за употребу у ваздухопловној или свемирској индустрији, млазног горива и адитива за гориво, који се извозе из ЕУ у треће земље – саопштио је Савјет ЕУ.

Проширена листа забрањених артикала, који би могли да допринесу технолошком унапређењу руског одбрамбеног и безбједносног сектора, сада укључује “електронске компоненте, полупроводничке материјале, опрему за производњу и тестирање електронских интегрисаних кола и штампаних плоча, прекурсоре енергетских материјала и прекурсоре хемијског оружја, оптичке компоненте, навигационе инструменте, метале који се користе у сектору одбране и поморску опрему”.

Поред тога, ЕУ је проширила санкције руским медијима и забранила емитовање за још пет канала.

Да би се позабавио руском систематском, међународном кампањом медијске манипулације и искривљавања чињеница у циљу јачања њене стратегије дестабилизације сусједних земаља – ЕУ и њених чланица – Савјет је продужио суспензију дозвола за емитовање на још пет додатних медија: `РТ Балкан`, `Оријентал ривју`, `Царград`, `Њу истерн аутлук` и `Катехон`”, наводи се у саопштењу.

(Срна)   Фото: Депоситпхотос

 
 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Сергеј

23.06.2023 12:18

Те санкције више штете ЕУ него Руској Федерацији. 😜

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сергеј

23.06.2023 16:08

Њима је циљ да заведу тоталну блокаду , да се чује само њихов глас и да не доде до искривљене слике и лазне пропаганде , како су само руси криви за овај рат . Треба објаснити својој јавности , зашто и докле више њиховог новца одлази у финансирсње рата у Ујраини .? Нешто попут Србије , и она је санкционисана од исти и веч унапред била осудена за све , што се дешавало приликом распада Југославије . Зао ми је тих људи , сто гину и зелим да рат стане ,као и ови срба на косову , што гину и сто се хапсе у својој земљи . А гдје су ту санкције , за Куртија , докле висе , двоструки аршина од тог „ демократског „ запада .....!

Name

Младен

23.06.2023 12:23

Е јесте насикирали путка,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

23.06.2023 15:07

За један велики и један мали.

Name

Тудор

23.06.2023 12:26

Да ли се санкције односе и за Рашен тудеј Србија. Ово је удар на слободу изражавања Србског и Руског народа. Ово треба игнорисати и наставити емитовање Рашен Тодеј Србија под сваку цијену. Само тако ће мо показати нашу љубав према братској Русији. Живио Путин, живјела мајка Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медији

23.06.2023 13:27

И онда ЕУ тражи слободу медија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

23.06.2023 13:42

Ма може ЕУ слика са својим санкцијама према Русији. Русија ће их све подеити исто као и 1945г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија је захвална

23.06.2023 13:42

...интерна индустрија прооцвјетала, пољопривредници исто тако и када фино удјете у ордавнице велике диван избор намирница,хљеб и сир вам је јефтинији него код нас.... А ви ЕУ сада фино затегнитр кајш и уживајте народе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

само кажем

23.06.2023 14:21

Не контам како ЕУ нешто може бранити државама које нису њене чланице. РТ не гледам, нити сам за Русију, нити за Украјину. Жао ми је људи што бесмислено гину. Мени то неће бити казна, али је горак осјећај да ти неке будалетина из тамо неког Брисела одређују што можеш а што не. Само да ми још кажу кад могу сра.и и пиша.и..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

23.06.2023 15:10

Разлика између "демократије" и "диктатуре" је у томе, у "демократији" можеш без везе лапрдати колико хоћеш, док у "диктатури" ни безвезно лапрдање није дозвољено, јер се тиме заглупљује остали народ ! Озбиљно лапрдање није дозвољено ни у једном систему !

Name

Ре

23.06.2023 15:11

Па засто коментарисес несто сто те "не погадја"

Name

Ево за Мирослава

23.06.2023 17:32

И све пропагандом изманипулисане, . Пригошин каже: "Министарство обмањује руско друштво и предсједника и прича причу да Украјина показује сумануту агресију и да нас напада заједно с НАТО-ом" - то је једини разлог зашто је покренута специјална операција, рекао је у петак Пригошин у 30-минутном видеу. на свом каналу у мессенгер сервису Телеграм. Провјерите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста нас се тице

23.06.2023 18:12

За медијски мрак када знамо да вас туси разваљују на свим фронтовима да це лицно доци да то све и укљуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каисеркроне

24.06.2023 00:21

Недавно је овде један написао да ће они међусобно да се порокају. Ромски јесу Руси вагнера, па их изгинуло на десетине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

24.06.2023 23:38

Није ми јасно засто Русија није испалила нуклеарку на Британију илити Енгленску

ОДГОВОРИТЕ