Грађани против рудника у Бистрици, власт остала нијема

Због најава о отварању рудника у селу Бистрица и на локалитету Букова коса, одржана је пресс конференција Центра за животну средину у Бањалуци.

Република Српска 23.06.2023 | 11:56
Грађани против рудника у Бистрици, власт остала нијема

Не дамо своје мјесто и нећемо да нам се уништи животна средина, а спремни смо и на радикалне потезе, поручио је Даниел Лазић, мјештанин, Мјесне заједница Бистрица.

"Још увијек не знамо чије су машине што су већ тамо, ово је апсурд свих апсурда да у правној држави нико не пита грађане и да се без сагласности ради. Угрожена су врела која напајају куће, све је покопано, питам институције шта кад останемо без воде? Ако неко стоји иза тих људи нека нам јави", каже Лазић.

Ми смо разочарани, сви су на нашој страни а помака нема, нико не жели да нам помогне. Ићи ћемо и на радикалније мјере и нећемо одустати од одбране нашег мјеста, да ли ћемо доћи пред Градску управу,зграду Владе или на улицу, чуће се на вријеме. 

Мирослав Цурић, предсједник Савјета мјесне заједнице “др Младен Стојановић”, Велико Паланчиште каже да је очигледно ово припремамо одавно јер је немогуће да се одједном зна за угаљ. Чули смо да се планира што прије кренути у експлоатацију угља, што грађани одбијају.

Не желимо рудник, желимо чист ваздух и нашу природу. Откупили су површине које су запуштене и око 25 посто је откупљено, возила су на терену, и ствара се несигурност и немир шта ће бити даље.

Цурић каже да ће загађење бити огромно, јер на том локалитету има око 12 посто сумпора, то смо рекли и министру. Већи дио нас неће да продаје своја имања нити да се отвара рудник. Ако буде рудник, становништво је осуђено на исељавање. 

Драган Остић, координатор кампање „Стоп прљавој енергији, будућност је обновљива”, Центар за животну средину каже да је извјесни Божо Марић дошао прије 12 година дошао на село да хоће етно село. Мјештани су подржали то јер би заједница имала користи од тога.

Међутим, друга компанија "Дрвоеxпорт" подноси иницијативу за концесију за експлоатацију угља, и без одобрења та фирма креће самовољно да то ради. Прије мјесец дана дошле су машине и почеле са копањем.

Онда се прича о руднику угља, машине су необиљеженеи ради се о приватном руднику. У Буковој Коси се исто дешава продаје се земља али још нема машина. 
 
Подсјећамо, мјештани Мјесне заједнице “др Младен Стојановић”, Велико Паланчиште организовали су зборове грађана, док су мјештани Мјесне заједнице Бистрица организовали и протесте против отварања рудника, из разлога што су забринути за посљедице које ископавање угља може имати на здравље становника, као и квалитет животне средине и природе. 

Реџиб Скоморац, правни савјетник, Центар за животну средину каже да за додјелу концесија нема правног упоришта. Додјела концесија за угаљ на том подручју није предвиђена стратешким документом који је  усвојила НСРС.

Зашто тај документ није ревидирани послије 2007,нико не зна јер је до сад требао пет пута ревидирати. И то је правна празнина коју Влада РС злоупотребљава. Сазнали смо да је покренута иницијатива код владе за ископ али смо поднијели тужбу против владе и све док се не донесе одлука суда не смије се радити на терену.

"Захтијевали смо и од министарства за енергетику да обуставе радове али сви су се оглушили. Злоупотреба овлаштења извршне власти. Што се тиче Бистрице,тамо је у току кршење људских права на имовину и миран живот и јавни ред и мир. Ниједан акт органа власти није праћен кроз те радове, нема локацијских услова ни дозвола", додао је Скоморац.

Конференција се организује поводом најава о отварању два рудника угља лигнита на подручју општине Приједор, на локалитету Мјесне заједнице Бистрица и Мјесне заједнице др Младен Стојановић (локалитет Букова коса), а за које је самоиницијативне понуде за додјелу концесија поднијело предузеће “Дрво-Еxпорт” д.о.о. из Теслића, те противљења мјештана који не желе ископавање угља у близини њихових кућа и имања.

(БН)   Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

потоп

23.06.2023 12:11

у локалитету градина код омарске су зарад руде која вреди толико и толико уништили земљу која сваке године може дати принос већи много од тог угља, дакле уништена земља, а они који то раде су зликовци добити уништавају људе и околиш, под хитно забранити, приједорска општина као много насељена је уништена рударењем, тако да ту неће нико живјет, а требало би, питање је ко то ради и треба се супротставити, да власт брине о људима а не да их убија, исто мислим и о рибњаку санићани који убија воћарство цватњу приносе и држи маглу до поднева итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

с

23.06.2023 18:22

То је са стране брза крадја богаћење унесрећивањем људи, одговоран баја, уколико није уса налог

Name

Приједорчанин М.

23.06.2023 12:40

Овај цурић се гурао свагдје и за вријеме комуниста и комитета(стално носао неки роковник и иŝао у опŝ.комитет и тужакао људе) можда му се и сада посрећи да спријечи отварање рудника на Буковој Коси.10

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто им јр "успјело" у Медној

23.06.2023 13:19

Лондонски ђак рјешава папире за концесију, инспекције неће да раде свој посао, штета становницима се исплаћује парцијално а сада и то не плаћају јер као незадовољни су ископом, уништена природа и поток Грабовац, руда се вози без контроле, на врху "пирамиде" је "бизнисмен" са Косова који радове обилази хеликоптером Владе Србије, ко се буни добије "упозорење" да се радио о "државном послу" и да не чачка.. Екоцид у Медној је готова ствар па изглwда иду даље а све "у име Српства"🫣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

23.06.2023 13:47

Када Вучић оде на састанак са Борељом и Лајчако стиче се утисак да се договоре да треба да се настави хапшење Срба, сваки пут после састанка са међународним преставницима мажалост следи хашење Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маљ

23.06.2023 14:53

Јест и овај народ цудан,гласали вецином за ове на власти,и сад им као не ваља несто,Бистрица некад днс,данас снсд,питајте њих,је ли Вуцковац стално у Бистрици убиро одборницки мандат,питајте такве,ста је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.06.2023 16:01

Ратни профитери,окупатори сопственог народа добро знају парцеле тј к.ц. испод којих се налази рудно богатство.На вријеме су те к.ц. отели од власника и то по закону.Сада је то дрзавна својина коју криминалци купују за мале паре.... Јос горе стање је од рудника Томасица,преко села Радосавска,Пискавица,Горња Пискаввица,Бистрица према Бањалуци, гдје је пронадјено јос у Титино вријеме богато налазисте руде зељеза....Народу је отета имовина.Цјелокупно обрадиво земљисте.Оставили су само куце и окуцница.Људи се прогоне са огњиста на нацин сто им је онемогуцен одрзив зивот на селу.Љнуди цуте и гледају.Знам да тако неце бити када додју масине и поцну копати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

23.06.2023 17:43

Идуће године су локални избори, сви гласати за СНСД. Шта ће вам куће кад имате Републику Српску и предсједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

23.06.2023 18:04

Велика подршка за ове честите и поштене људе,не дајте се мафијашима

ОДГОВОРИТЕ