ИРБ ће продавати ненаплатива потраживања

Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) Републике Српске ће продавати потраживања Фонда за развој и запошљавање која не може да наплати.

Република Српска 23.06.2023 | 08:48
ИРБ ће продавати ненаплатива потраживања

Влада Републике Српске недавно је у функцији Скупштине ИРБ-а усвојила Правила продаје потраживања из пласмана Фонда за развој и запошљавање којима су дефинисани услови под којим ИРБ може продати та потраживања.

Тако је прецизирано да предмет продаје могу бити потраживања која нису наплаћена, која су цијелости доспјела и за која је раскинут уговор, односно потраживања из дужничких хартија од вриједности којим је истекао рок доспијећа.

„ИРБ ће продавати потраживања која се налазе у принудној наплати, а изузетно од овог правила могу се продавати и потраживања код којих се у року од 12 мјесеци од дана испуњења услова за покретање принудног судског поступка наплате не може са високом сигурношћу очекивати већи износ нето наплате из утрживости колатерала који су осигурање предметног потраживања“, наведено је, између осталог, у Правилима.

У ИРБ-у су за ЦАПИТАЛ рекли да је Влада, руководећи се уобичајеном праксом финансијских институција када је у питању управљање портфељом и кредитном изложеношћу према корисницима средства усвојила поменула правила.

„Правилима се ближе уређује сам поступак и процедура продаје ових потраживања чиме су додатно створене претпоставке управљању ликвидношћу Фонда, у најбољем интересу укупног привредног и економског раста и развоја Републике Српске“, казали су у ИРБ-у.

Додали су да су овим Правилима, након усвајања измјена и допуна Закона о Фонду за развој и запошљавање РС, створене претпоставке за коришћење овог инструмента, који омогућава убрзавање динамике поврата раније пласираних средстава.

„Дакле, ради се о опцији, односно могућности која је на овај начин створена. У овом моменту не постоји одлука о дијелу портфеља који би се на овај начину нудио на продају најширој инвестиционој јавности, као ни када би та продаја била реализована“, рекли су ИРБ-у.

Навели су да ће све евентуалне одлуке о продаји потраживања које буду накнадно донесене у складу са овим Правилима бити предмет детаљне претходне анализе и процјене стручних служби ИРБРС, и уколико се за тим укаже потреба, спољних независних консултантских кућа.

Коначни циљ Правила продаје потраживања, додају, јесте заштита имовинских интереса Фонда за развој и запошљавање РС, искључиво на начин којим се доприноси испуњавању домаћих развојних потреба и приоритета.

У ИРБ-у нису одговорили на питања ЦАПИТАЛ-а о томе ко су највећи дужници ИРБ-а и колика су њихова доспјела потраживања.

(Цапитал)  Фото:Цапитал

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ЗАКОНИК

23.06.2023 09:00

Чије новце ИРБ продаје? Има ли одговорности? Може ли Правилник ИРБ-а бити "старији" од закона? Катастрофа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе

23.06.2023 11:20

Све зависи, некада и 2+2 је једнако 22.Али не мозе то свако! У скарадном систему се тацно зна ко има колика права, за кога селективно вази ста а за кога не итд.....

Name

БОY

23.06.2023 09:02

Нема помоћи, нико нормалан неће купити нечији дуг ако њега није могла ИРБ наплатити. Једино ће ту бити посла за лихваре који не бирају средства да дођу до циља а у овом случају до пара. Тако да ће министарство финансија створити једно опште безакоње гдје ће овај јачи мљети слабијег мада и ти што невраћају дугове нису слаби углавном су они близу владајућих. Зато нема ништа од тога како хрвати кажу,, ко је јамио јамио"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко мозе

23.06.2023 11:16

И то је бизнис, зар не!

Name

Приједорцанин П.

23.06.2023 09:03

Кад хапсите приједорског конобара шатро директора ИРБ Дразена Љигавог Врховца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2023 10:41

Проф.др. магле и олује. Гради по Приједору, унистава се парк за његову зграду

Name

Јоја

23.06.2023 10:43

Врховац је и бивши поштар са дипломом Фабус Широки Бријег.

Name

Ре

23.06.2023 11:08

Бас це конобарица да допусти да јој хапсе колеге из кантине. Фикус били, па видјели!

Name

Србо

23.06.2023 09:16

Враћа ли кредит Милан Ковач начелник Шипова од 10 милиона, гледао сам емисију на К 3 гдје то каже Синиша Гатарић а на ту констатацију овај је зашутио ,ево сад видим да на БЛ берзи тражи новац у виду уписа обавезница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

23.06.2023 09:40

Милорад Додик, када је давао средства, тражио је пола себи. Рецимо да милион марака, тражи себи милион марака, па све тако, сигурно. То знају људи, којима је лик позајмљивао новац. Када ће то на суд, бога ти питај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

23.06.2023 13:09

А шта ће бити са она 3 милиона што је додијелио малом бати да не клошари по БЛ, и да се не дрогира?

Name

Доказано

23.06.2023 12:04

Кључно је да се из народног пресипа у приватне џепове. Чудно је да приватни никада не изгубе, а народнога све мање и мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

23.06.2023 14:43

Значи иду утјеривачи дугова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарар

23.06.2023 15:47

Па каква будала ће их купити ако ви не можете да их наплатите