Борачка питања од велике важности за Бијељину

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић одржао је данас састанак са предсједником Борачке организације Репубилке Српске, предсједником Градске борачке организације Бијељине и представницима градског Одјељења за борачко инвалидску и цивилну заштиту на тему помоћи демобилисаним борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца и изради социјалне карте.

Република Српска 22.06.2023 | 16:29
Борачка питања од велике важности за Бијељину

- Циљ нам је да на нивоу локалне заједнице идентификујемо лица која су заиста социјално угрожена и да, у систему допунских права, покушамо обезбиједити одређени дио новчаних средстава за њих. За сада у плану имамо да та средства буду одређена као редовно мјесечно примање. То ће бити врло опсежан и компликован посао, зато је неопходно првенствено одредити критеријуме који ће дати потребну селекцију људи који ће овим давањем бити обухваћени - рекао је Петровић.

Да бисмо тај посао што ефикасније и прије свега праведније урадили,каже он, првенствено ћемо упоредити податке из базе Центра за социјални рад и податке база градске Борачке организације и Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту.

- У наредном периоду ћемо имати још оваквих састанака, како бисмо што исправније сагледали ову компликовану проблематики и како не бисмо доносили никакве исхитрене одлуке - рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, један од бројних проблема са којим се чланови борачке популације сусрећу јесте незапосленост дјеце палих бораца.

Додаје да се на рјешавању овог проблема ради већ више од 20 година, али он и даље постоји.

- Запошљавање дјеце погинулих бораца треба системски ријешити са републичког нивоа, а са градоначелником смо данас разговарали о доприносу који он може дати на рјешавању овог проблема, не само у оквиру Градске управе, него и предузећа која је основао град, али и других значајних привредних субјеката – предузећа, установа и институција које дјелују на територији града, изјавио је овом приликом предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

У понедјељак, 25. јуна, обавиће се потписивање уговора за адаптацију стамбених јединица корисника градског Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту који су испунили услове за овај вид помоћи.

Претходно потписивању ових уговора, Петровић је формирао комисију која је, изласком на терен, утврдила чињенично стање у домовима свих подносилаца захтјева за ову врсту помоћи, на основу чега је формирала ранг листа приоритетних домаћинстава, најавио је Младен Марић из овог Одјељења.

Марић је, такође, изјавио да је до краја године планирана репарација постојећих спомен-обиљежја која су оштећена, а након тих радова се може најавити и изградња нових спомен обиљежја у мјесним заједницама које их до сада нису имале, као што су Вршани, Пиперци и Доњи Драгаљевац.

(БН) Фото: БН 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

миро

22.06.2023 17:21

Дјеца палих бораца вец имају 40 година, неки и висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.06.2023 21:55

Де ба дајте тим преживјелим борцима оно што им припада и оставите их већ једном на миру а почните озбиљно и доследно радити свој посао

Name

Петар

22.06.2023 23:31

БОРС као и све организације и удружења проистекли из одбрамбено отаџбинског рата су полтрони и љигавци у служби режима за шта су њихове вође добро награђени. Бораца задњих десет година има 200 хиљада, а сваке године по 3 хиљаде бораца умре, а од 200 хиљада бораца сва удружења и организације заједно у својим редовима немају 20 хиљада бораца по списку. Све док полтрони и улизице, ради личне користи, представљају борце борци ће бити обесправљени и понижени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не дамо наше

22.06.2023 23:47

Је ли Гуза Лазаревић вратио покрадене милионе? Крао је гдје је год радио? Не би га требало пуштати из затвора. Клептоман, шибицар и лажовчина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

23.06.2023 04:51

То је толико залосно И смјесно ,Постовани Градонацелнице та дјеца погинулих бораца Имају По 40 Година ,какву помоц они требају и колико дуго,мозда до 80 Година Какви кров над главом ,многи продали Дједовину И потросили новац и сада неко треба неко да брине о њима .многи крваво зарадисе новац и куписе кров над главом Али Јо’с увијек немају 1/1 Колико је то срамота и ко да има повјерење у ту Бијељинску власт и ко да улози један цент само мозе бити менталитy Болестан

ОДГОВОРИТЕ