Студената све мање, а трошкови школовања све већи

Сваки дан можемо прочитати како универзитети у БиХ муку муче с новим студентима, а бројке су већ годинама у великом опадању. Оно што нам је било занимљиво успоредити су два регионална студентска центра као што су Мостар у Херцеговини те Бањалука за Републику Српску.

Република Српска 22.06.2023 | 14:07
Студената све мање, а трошкови школовања све већи

Док се Универзитет у Мостару бори са драстичним падом броја уписаних студената и незадовољством због високих цијена, Универзитет у Бањалуци привлачи велик број студената, али се суочава са проблемом недостатка студентског смјештаја и високих трошкова студирања.

Универзитет у Мостару, које се некада поносио са око 16.000 студената, данас биљежи знатно мањи број уписаних студената. Многи смјерови на овом универзитету имају врло мален број студената, а цијене студирања, станова и животних трошкова не одражавају финансијске могућности студената.

То је резултирало све већим незадовољством међу студентима и њиховим родитељима.

Габријела Цакалин, студент четврте године дипломског двопредметног студија на Универзитету у Мостару, истиче како је живот у Мостару постао врло скуп. Цијене су знатно порасле, док новчаници студената остају исти.

Цијене семестра, које су и даље високе (750 КМ), заједно са трошковима за књиге и друге студентске потребе, чине студирање врло скупим. Габријела, која живи у студентском дому, сматра да је та опција финанцијски прихватљива јер укључује храну, интернет и друге услуге по цијени од 165 КМ.

Иван Дуганџић, студент треће године преддипломског студија, истиче да су трошкови студирања у Мостару високи, посебно за студенте који нису из тог града и морају плаћати станарину.

Трошкови се крећу од пет до десет хиљада марака годишње, зависно о томе живе ли у дому или стану. Чак и студенти који добију стипендију не могу покрити све трошкове студирања, па се већина ослања на финансирање од родитеља или мора радити током студија.

Студирање у Бањалуци такођер носи своје изазове. Универзитет у Бањалуци привлачи велик број студената, са више од 11.000 студената на свим годинама првог циклуса студија. Међутим, студентски домови у Бањалуци су недостатни, па се већина студената у Бањалуци се суочава с проблемом недостатка студентског смјештаја.

Ова ситуација резултира повећаним трошковима становања јер студенти морају изнајмљивати приватне станове или собе, што често захтијева веће финансијске издатке.

Зорана Благојевић из Прњавора, која је лани уписала прву годину студија на приватној високошколској установи, Факултет за сигурност и заштиту каже да је била у дилеми хоће ли путовати сваки дан на предавања из тог града или да изнајми стан у Бањалуци. Након дугог размишљања и „вагања“ трошкова одлучила се за ову другу опцију.

„Зато што сам толико размишљала стан сам тек почела тражити у септембру прошле године“, навела је она, што значи да је све оставила за задњи тренутак, јер предавања почињу у октобру.

„Прегледала сам све могуће огласе за изнајмљивање станова и пронашла сам стан у насељу Борик који дијелим са цимерком. Станарина је 500 КМ без режија, што је тај за стан можда и пуно, али ништа јефтиније нисмо нашли у Бањалуци. То је била најблажа и најприкладније опција“, рекла је она и додала да у станарину нису укључене режије.

Каже да само за гријање плаћају 80 КМ мјесечно без обзира траје ли сезона гријања сезона или не. Наиме, стан је прикопчан на градско гријање и нема калориметар, већ се гријање обрачунава по метру квадратном што значи да корисник стана мора плаћати ову услугу цијеле године, а не само док се користи гријање.

Додала је да за остале режије потроше око 130 КМ мјесечно.

Поред тога, трошкови студирања у Бањалуци такођер су изазовни. Износ школарине на Универзитету у Бањалуци варира овисно о факултету и студијском програму, али у просјеку износи око 1.000 КМ по семестру. Додатно, ту су и трошкови за књиге, материјале, прехрану и друге студентске потребе. Ови трошкови могу бити оптерећујући за многе студенте и њихове обитељи.

Унаточ тим изазовима, Универзитет у Бањалуци има добру репутацију у подручју високог образовања. Нуди различите студијске програме у различитим подручјима те привлачи студенте из цијеле регије.

Такођер, универзитет сурађује са разним домаћим и међународним институцијама, пружајући студентима прилику за стручно усавршавање и приступ међународним програмима размјене.

Када је ријеч о перспективама, оба свеучилишта, и у Мостару и у Бањалуци, настоје унаприједити увјете студирања и пружити боље могућности за студенте. Свеучилиште у Мостару се суочава с изазовима смањеног броја студената, али настоји привући више студената и побољшати квалитету образовања. Универзитет у Бањалуци такођер ради на проширењу студентског смјештаја и побољшању студентског искуства.

У сваком случају, одабир између студирања у Мостару и Бањалуци овиси о индивидуалним преференцијама, финанцијским могућностима и студијским интересима. Важно је пажљиво проучити трошкове, квалитету образовања и друге факторе прије доношења одлуке о студирању у неком од ова два града.

Становање

У Мостару, становање за студенте може бити скупо, посебно за оне који нису из тог града. Многи студенти, који нису из Мостара, живе у студентским домовима, гдје трошкови становања и режија укључујући храну износе око 165 КМ мјесечно. Међутим, за студенте који нису смјештени у студентским домовима, трошкови становања могу бити и до 10.000 марака годишње, што укључује најам стана, режијске трошкове и остале трошкове живота.

С друге стране, студенти на Универзитету у Бањалуци такођер се суочавају с високим трошковима становања. Станарине су за многе студенте недостижне, а само ријетки успијевају добити бесплатне кревете у студентским домовима. Осим тога, бројни студенти морају се сами сналазити како би пронашли смјештај у граду.

Цијене семестра у Мостару и Бањалуци

У Мостару се налазе неколико високошколских установа, укључујући Свеучилиште у Мостару и неколико приватних факултета. Цијене семестра могу варирати овисно о студијском програму и институцији. У наставку су наведене опште смјернице за цијене семестра у Мостару.

Семестар на Свеучилишту у Мостару отприлике је 750 КМ, док постоје и факултети гдје су семестри значајно скупљи овисно о студију као нпр. медицина или стоматологија гдје се семестри ‘броје’ у тисућама марака.

Бањалука такођер има неколико високошколских установа, укључујући Универзитет у Бањалуци и приватне факултете.

Школарина за самофинанцирајуће студенте на првом циклусу студија коштају од 800 КМ до 4.000 КМ овисно од факултета који је студент уписао. На приватним факултетима је школарина исто највећа ставка. Школарине у овим установама се крећу од 2.000 КМ до 3.600 КМ, овисно од тога која година се уписује и који студијски програм.

Смјештај у студентском дому је бесплатан

Када је у питању смјештај и исхрана студенти Универзитета у Бањалуци имају на располагању студентски центар „Никола Тесла“ који има више од 1.250 кревета распоређених четири павиљона који се налазе на двије локације. Студентски центар је посебно атрактиван студентима зато што су трошкови боравка у њему занемарљиви у односу на опције у приватној режији.

Смјештај за студенте одлуком Владе Републике Српске, за све студенте који су остварили право на смјештај путем натјечаја, исти је бесплатан. Ту одлуку је лани донијела Влада РС, потврдио је в. д. директор Центра Драгослав Топић. 

(Хецеговина.инфо)   Фото:Пиxабаy

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ре

22.06.2023 14:14

Само будале и они који немју куда су осуђени да студирају у овој босанској пропасти од факултета. Тако је уназад 33 године, а сада је то доживело свој врхунац са отварањем разних шумских универзитета и приватних универзитета и факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

22.06.2023 16:03

Па ситуација и ти трошкови су и отерало децу издомовине

Name

Борац

22.06.2023 16:03

Нека питају сулица како се лако факултет заврсава.

Name

ТЕШКО НАМА

22.06.2023 15:01

За те паре можете студирати у Гразу и имати привилегије ако сте добар студент. Млади сте, идите. Знате како је рекао Миле МОЖЕТЕ БИТИ НАЈБОЉИ СТУДЕНТ АЛИ СВЕ ВАМ ЏАБА АКО НИСТЕ У СИСТЕМУ ВЛАСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен,

22.06.2023 15:52

Све те универзитете треба укинути,нема ту висе професора,овоје лакрдија,нигдјеу свијету нема дасе мозе купити диплома на б,пумпи,И ти садасњи професори су са купљеним диплма,теско нама са оваком академском заједницом

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!!

22.06.2023 16:23

Само је био изговор да је студентски дом дом бесплатан, сад су ево донијели одлуку да се у љетним мјесецима плати изузетно висока цијена како би намирили оно што је било "бесплатно"! Срамотно!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

22.06.2023 17:16

Јесте мозда мање студената, али није диплома. Радња ради без застоја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

22.06.2023 19:10

Бањалучки универзитет има добру репутацију? Ко је и чиме је мјерена репутација? Који су на шангајској листи? Сигурно испод хиљадитог мјеста. Предавачи Шолаја, Черанић,....'ајте молим вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Q

22.06.2023 22:24

Браво... Универзитет Ђуро Пуцар Стари био и остао ДНО ДНА, а "професори" УМИШЉЕНИИИИИ да те Бог сачува (мало ко од њих би могао нострификовати докторат ван РС, а камоли у ЕУ, САД или Кини