Ухапшен капетан брода, 30 т нафте завршило у Дунаву

Полиција је у Новом Саду ухапсила је држављанина Бугарске Ц.Л. (51), капетана брода с ког се излило више од 30 тона нафте у Дунав у понедјељак, преносе црногорски медији.

Србија 22.06.2023 | 09:55
Ухапшен капетан брода, 30 т нафте завршило у Дунаву

Он је осумњичен за кривично дјело загађење животне средине.

Са брода под бугарском заставом у понедјељак се у Дунав у близини Челарева излило 35 тона погонског горива. Од тада надлежне службе покушавају да спријече ширење нафтне мрље, постављена је заштитна пливајућа брана код Батајнице, а надлежни кажу да се ухваћена нафта одваја од воде и складишти.

"Завјеса се поставља тако да се један крај завјесе везује за једну тачку, други крај за другу тачку и прави се лук да би се загађење концентрисало у једном дијелу и на тај начин и могло да се уклони. Што се ухватило од загађења, ухватило се, завјеса стоји још увијек тамо, ако случајно буде требало још нешто да се реагује", објашњава главни инжењер "Србија воде" Бранка Поповић, а преноси РТС.

"Видећемо у наредним данима које ће бити анализе саме површинске воде и која је то количина загађења. У овом моменту не очекујемо неке битније еколошке посљедице и проблеме по здравље људи и живог свијета у води и око воде", каже руководилац службе за заштиту "Воде Војводине" Јован Вигњевић.

У "Водама Војводине" кажу и да због разлике у притиску, не постоји опасност по притоке Дунава. У Новосадској Градској управи за заштиту животне средине кажу да квалитет пијаће воде није угрожен.

Према извјештајима са терена, није било угинућа рибе, што не значи да га неће бити.

(РТЦГ)   Фото:021.рс

Коментари / 0

Оставите коментар