Политичари пола реченице посветили Трговској гори

Ужарена атмосфера која је владала у уторак ујутру, пред заједничку сједницу Савјета министара БиХ и Владе Хрватске, у моментима док се није знало да ли ће на дневном реду бити случај "Трговска гора", већ поподне се, најблаже речено, смирила, а бх. власт је овом проблему у свом званичном саопштењу посветила тек пола реченице, што је разбјеснило грађане у сливу ријеке Уне.

Босна и Херцеговина 22.06.2023 | 08:11
Политичари пола реченице посветили Трговској гори

"На сједници је разговарано о тематици изградње центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори и утицају пројекта 'Горњи хоризонти' на слив ријеке Неретве у духу добрих пријатељских односа обје земље", дословно гласи та реченица у поприлично обимном саопштењу Савјета министара БиХ, гдје је свим другим темама посвећено више простора него овој, о којој се полемише годинама, јер је ријеч о здрављу 250.000 људи у сливу ријеке Уне.

Најблаже речено скандалозно саопштење објављено је у уторак поподне, а истог дана, ујутру, било је упитно да ли ће неки министри из БиХ уопште присуствовати сједници у Загребу јер није било познато хоће ли на њој бити тачка о Трговској гори.

Та тачка се, испоставиће се, ипак нашла на дневном реду па се донекле умирила и бх. јавност, очекујући од властитих министара да ће у Загребу показати зубе.

Показао их је Андреј Пленковић, премијер Хрватске, који је потенцијалну опасност од радиоактивног отпада спустио на, колоквијално речено, ниво загађења од неколико аутомобилских гума на дивљој депонији удаљеној десетине километара од насеља.

"Ради се о отпаду који врло мало зрачи, то су рукавице, крпе, одијела", рекао је Пленковић и додао да, када би неко стајао 365 дана, 24 сата, испред зида гдје се планира градња објекта не би примио никакво зрачење и оно би било сигурно мање од зрачења које неко прими на лету из Европе у Америку.

Док је, дакле, Пленковић минимизирао проблем, шефица бх. делегације је дјеловала по принципу "Тресла се (Трговска) гора, родио се миш".

"Разговарали смо и о проблемима одлагања нуклеарног отпада на локацији Черкезовац - Трговска гора, аеродрому Требиње", рекла је, између осталог, Борјана Кришто, предсједавајућа Савјета министара БиХ.

И док су из Савјета министара БиХ у саопштењу стигле штуре и потпуно неупотребљиве информације, нешто конкретнији је био министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, који је са руководством општине Нови Град разговарао након сједнице у Загребу.

"Борба траје и сматрам да ћемо заједничким, систематским приступом свих институција власти у БиХ ово питање наставити третирати онако како је то и у базичним документима, да Хрватску онемогућимо у тој намјери", рекао је Кошарац.

Марио Црнковић, предсједник Удружења "Греен теам", каже да је састанак у Загребу у потпуности оголио лицемјерство и разбио илузије да је могућ икакав договор без посредства међународних судова, као и међународне заједнице.

"Тврдње највиших званичника Хрватске да је нуклеарни објекат са радиоактивним отпадима из нуклеарне електране Кршко потпуно безопасна ствар праћено читавим низом банализација није ништа друго до посљедње упозорење Босни и Херцеговини да у пуну мобилизацију ставе све институције. Није ово битка коју можемо добити уколико ствари остану на активностима Министарства вањске трговине и економских односа, уз учешће правног и експертског тима", поручује Црнковић.

Недопустиво је, додаје Црнковић, да министар у најважнијем министарству Српске за овај случај, Бојан Випотник, откако је ступио на функцију, а то је више од седам мјесеци, "није пронашао за сходно ни да посјети Нови Град и погођена мјеста".

"Ово министарство је контакт тачка за примјену Еспоо конвенције и као такво треба бити мотор покретач активности, а не ово што је сада. Требају нам проактивни приступи, а не бјежање од одговорности. Реално сагледавајући, већина министарстава има начине и ресурсе да помогне одбрану живота више од 250.000 грађана.

Морамо хитно мијењати приступ. Потребно је максимално интензивирање свих дипломатских активности, укључивање академске заједнице у јачање стручне аргументације и реализација свих активности које претходе подношењу међународних тужби", рекао је Црнковић за "Независне новине".

Проблем "Трговска гора" директно се тиче становника Новог Града, а један од њих нам је испричао да је био згрожен кад је видио колико је БиХ у свом саопштењу посветила пажње Черкезовцу.

"Некако је дјеловало од наших политичара да је све битније од здравља 250.000 становника у сливу Уне. Невјероватно је да приоритет свих приоритета није здравље становништва. Ми се годинама боримо како би се спријечило одлагање јер би то значило одлазак с ових простора гдје смо рођени и гдје наша дјеца одрастају", испричао је овај Новљанин за "Независне новине".

Из Новог Града је и народни посланик и члан Предсједништва ПДП-а Миланко Михајилица, који каже да се овдје "засигурно не може говорити о добросусједским односима, него сталној демонстрацији силе коју проводи Хрватска".

"Заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Хрватске је, испоставило се, била фијаско по питању спорова које имамо са Хрватском", наводи Михајилица.

Јасмин Емрић, посланик НЕС-а у парламенту БиХ, критиковао је ставове Пленковића по питању изградње одлагалишта на Трговској гори.

Емрић је, између осталог, истакао да Пленковић поједностављује и минимизира опасност, те да је Хрватска већ показала да не жели угрозити себе па због тога и довози свој радиоактивни и нуклеарни отпад на нашу границу, а да их за нас "баш боли брига".

(Независне)   Фото:Срна

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ко

22.06.2023 08:44

Ко ће преговарати ископлексирани Клошарац? Па та мала лопужа је Додиков послушник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мар.

22.06.2023 11:37

боље милокрадова подгузна мува...

Name

075

22.06.2023 08:53

Понављам, "Тук на утук!" И Ви Срби поставите стовариште нуклеарног отпада изнад Дубровника, уништили сте тиме изравно и неизравно цца. 10 милијарди еура хрватском туризму на годишњој разини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

22.06.2023 11:35

Па да поцркају Требињци и сви остали из Херцеговине који раде у Дубровнику, баш си паметан, као Миле Ронхил,.

Name

БОБ РОЦК

22.06.2023 09:03

КОЈИ ПОЛИТИЧАРИ НАШИ, ОНАЈ МЕСАР, ОНА КОНОБАРИЦА, ОНАЈ УЛИЧАР-НАСИЛНИК, ОНАЈ ОБИЧНИ ПОЛИЦАЈАЦ, ОНАЈ ИЗБЈЕГЛИЦА-ЈУНАК, ОНАЈ КЕРАМИЧАР, АЈ НЕ МЛАТИТЕ ВИШЕ О ПОЛИТИЦИ, ЈА ОНАЈ ВАШ ИЗ БИЈЕЉИНИ ПОЛИТИЧАР ШТА ОН БИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасвим довољно

22.06.2023 09:09

Значи и даље је у игри

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

22.06.2023 09:41

Све голи лопов и битанге. Само лични интерес и закућавање далеко од БиХ и ХР са покраденим новцем од свог наивног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.06.2023 09:56

Они су јад и бједа,заступају себе а ми их плаћамо! У сваком случају смо сами криви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пленк

22.06.2023 10:04

Кад слушаш Пленковића просто ти дође мило што граде одлагалиште на нашој граници. Све мед и млијеко, нема бриге. Кад је то тако, зашто га не гради у средишту Хрватске, поред Загреба или поред Дубровника или на неком острву. И можда на граници са Словенијом, отпад је свакако из Кршког. О нашим политичарима не треба трошити ријечи. Они свакако гледају своја лична посла. Да граде хотелске комплексе на тој локацији онда би се борили против одлагалишта . Овако, баш их брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

22.06.2023 10:16

СРАМ БИЛО СВИЈУ У ВЛАСТИ. КОЈИ СЕ НЕ ЗАЛАЖУ ДА СЕ ТО У КОЛОНИ ДАЉЕ ИД НАС. ШТО НИСУ НАПРАВИЛИ ТИ НА ПАПУКУ, АКО НИЈЕ ОПАСНО. ТАКО ЈЕ ПУТЕМ ВОДЕ УГРОЖЕН И БЕОГРАД. ТО СЕ НЕ СМИЈЕ ДОЗВОЛИТИ. ТРЕБА ОДМАХ ТУЖИТИ У ИМЕ ДРЖАВЕ Б И Х И РС. КАКВИ МИНИСТРИ. ТО ЈЕ СИЋА ДВОЛИЧНА, ЉИГАВА. САМО ДА НЕШТО МЛАТЕ. ПРАЗНУ СЛАМУ. ХОЋЕ ДА И БАЊАЛУЧКА КРАЈИНА БУДЕ СПРЕМНА ЗА ИСЕЉЕЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

22.06.2023 10:54

Српском народу је боље било под аустроугарском.. Да је остао тако данас би сви Срби радили у БиХ. Неби ринтали по аустријским баустелама. Бар бу били код куце. А коју слободу имају сада вецу и дзабе им слобода кад су породице растурене. Е мој Гаврило Прицнипе несретни, ста уради глупост..Убио си Фердинанда и изазвао страдање Срба тада и сада. Ниси јунак него несреца српска. Ко те навратио. Прица се да су руска посла. Има смисла. Увијек су Руси дизали Србе да би себи олаксали. И сад једва цекају да Србија удје у рат против НАТО да би олаксала себи у Украјини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бене

22.06.2023 10:59

Кад се радило о Пељеском мосту, итекао се разговарало. Неце ваљда Косарац том проблематиком да се бави. Има превисе посла, додусе у приватном аранзману.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

22.06.2023 11:57

Јел неки стварно мисле да су политицари ту да брину и слузе овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цујј

22.06.2023 15:06

Кристо и Пленковоц, пресједавали на скупу, ста се могло друго оцекивати, засто нико из Бих није поставио питање од онолике хрватске, кад је безопасно морају одлагати уз границу РС

Name

Оли

22.06.2023 12:54

Кога брига за народ.То је дато јос одавно🤬

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

22.06.2023 17:59

Разговарало се и о проблему Требињског аеродрома... Веома интересантно да је и то проблем и да се о томе разговара у Хрватској. Па о томе се више не развовара ни код нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

22.06.2023 23:06

Европске Банана-Дрзаве тренирају строгоцу, а не знају ни када, ни како, ни са киме да се рјесавају стварни проблеми. Болесно легло парадних квази-политицара, казиелита формирана на темељима и устројству болесне западне Европе. На европском путу декаденције.

ОДГОВОРИТЕ