ЕУ ће затражити хитну деескалацију ситуације на КиМ

 Лидери држава чланица Европске уније (ЕУ) ће на предстојећем самиту позвати на хитну деескалацију ситуације на северу Косова, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ)

Свијет 21.06.2023 | 22:31
ЕУ ће затражити хитну деескалацију ситуације на КиМ

Лидери ће расправљати о тензијама на релацији Србија – Косово и очекује се да у оквиру тога усвоје и закључке.

Према нацрту закључака, у који РСЕ има увид, 27 шефова држава и влада ЕУ би требало да осуде насилне инциденте на северу Косова и позову на хитну деескалацију ситуације, на основу кључних елемената које је вец́ истакла ЕУ.

"Као наредни корак неопходни су: наставак дијалога уз посредовање ЕУ који води високи представник (Јосеп Боррелл) и брза имплементација Споразума о путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију. Неуспех деескалације тензија имац́е негативне последице", наводи се у нацрту закључака које треба да усвоје шефови држава и влада чланица ЕУ на крају самита 29. и 30 јуна.

Пре овог самита, односно 26. јуна, ће се у Луxембургу одржати и састанак министара иностраних послова ЕУ земаља где ће се такође расправљати о тензијама на Косову.

ЕУ је 3. јуна затражила од косовских власти да поступе на неескалирајуц́и начин и да одмах обустави полицијске операције у близини општинских зграда на северу Косова, као и да новоизабрани градоначелници у четири општине на северу привремено обављају дужности у другим просторијама мимо општинских зграда те да се што пре могуће распишу превремени избори.

Због досадашњег оклевања да испоштује ове захтеве, Влада Косова И премијер Албин (Аљбин) Курти се суочавају са пакетом мера ЕУ. Обустављени су сви билатерални сусрети са Косовом, суспендовани састанци у оквиру Стабилизације и придруживања, те су стопирани неки финансијски програми.

Мере су привремене, све док влада Косова не испоштује захтеве ЕУ.

Косовски премијер је 21. јуна оценио да је неопходно одржавање превремених избора у општинама на северу.

У међувремену, портпарол ЕУ Петер Стано је навео да је позивница за састанак послата председнику Србије Александру Вучићу и премијеру Косова Аљбину Куртију (Албин Курти), с циљем да се сусрет одржи до краја ове недеље. Датум одржавања састанка за сада није потврђен.

(РСЕ) Фото: Илустрација/АА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Забринути

22.06.2023 07:56

Забринутост расте код ЕУропљана.Боре се за "брзу имплементацију споразума". Ста ли то знаци? Хм,хм,хм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле ронхил

22.06.2023 08:57

Јел то та иста еу која је тукла србију и отела насе Косово? Па није ваљда мора да је то била нека другс еу. Ало болан сјевасе цитав свијет оканите се тога!

ОДГОВОРИТЕ