Ко толерише псовке и увреде упућене новинарима

На све то, па чак ни на отворене документоване пријетње, правосуђе у Српској до данас није реаговало.  

Република Српска 21.06.2023 | 20:39
Ко толерише псовке и увреде упућене новинарима

Још се чека мишљење ВСТС-а БиХ о нацрту Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим власт у Српској жели криминализовати увреду и клевету. А док јавност чека став кровне правосудне институције од Милорада Додика већ 15 година стижу увреде и пријетње упућене новинарима који критички извјештавају о његовом раду. Тако је, између осталог, новинаре називао подвалама, сподобама, битангама са пилећим мозгом.

На све то, па чак ни на отворене документоване пријетње, правосуђе у Српској до данас није реаговало.  

Правни експерт и предсједник Форума грађана Тузла Вехид Шехић каже да би многи политичари у БиХ могли кривично одговарати.

“Јер они не бирају рјечник, него се обраћају својим политичким опонентима са увредама, клеветама тако да је то за њих мач са двије оштрице. Волио бих да буде гарантована једнакоправност за све, без обзира ко си и шта си у једној држави.”

А у Републици Српској, чини се да је потпуна слобода говора загарантована само предсједнику Додику, који не бира рјечник којим ће се обратити неистомишљеницима. Измјене и допуне Кривичног законика Републике Српске су непотребне и само ће послужити политичким елитама да се обрачунавају са неистомишљеницима, упозорава адвокат Бојан Стојановић

“Значи да неко искористи ово право да се покрену поступци и да се натјерају новинари, људи који желе да изразе своје слободно мишљење да се бране.”

То није добро рјешење, додаје Стојановић питајући се шта се десило да би се сад мијењао закон?

Законско рјешење о криминализацији јавне ријечи објављено још почетком марта, прошло је кроз низ јавних расправа, трибина, панела и округлих столова. Било је доступно свима, а чланови ВСТС-а БиХ, кажу "нису имали времена" да се о њему упознају.

Директор Транспаренси Интернешнела у БиХ Ивана Корајлић подсјећа на утицај извршне власти на  именовање чланова ВСТС-а. “Постоји сигурно бојазан и од стране чланова Савјета да дају било какво мишљење које би се евентуално косило са оним што пропагира власт и да с те стране постоји шанса да се на неки начин избјегне одговорност.”

С друге стране Шехић је става да би било логичније тражити мишљење Уставног суда Републике Српске. “Треба видјети да ли је планирано законско рјешење у складу са Уставом, јер Устав гарантује слободу мишљења, говора и остале слободе у принципу.” Неопходно је покренути питање уставности тог закона, закључио је.

Став ВСТС-а биће познат 5-6 јула, међутим он није обавезујући за НС Републике Српске. Оно што јесте обавезујуће је поштовање Устава који гарантује слободу говора и мишљења, наглашава стручна јавност. А до тада живимо у свакодневици у којој су Додикове увреде и пријетње стална појава.

(БН)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Татар

21.06.2023 23:35

Чини ми се да је једино дио новинарске популације још увек здраво ткиво и зато им се то и дешава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.06.2023 19:59

Ахахахахаха, ако имало то мислиш онда си потпуно сишао с ума!

Name

Еј

22.06.2023 05:45

Једно је критичко извјештавање, а друго патолошка мржња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

22.06.2023 14:08

А да ли знас да се свака критика код власти па могу реци и код тебе сматра као патолоска мрзња.Сваку критику власт дозивљава као патолоску мрзњу зар ти то ниси примјетио или те то не интересује.

Name

Оли

22.06.2023 07:47

Не каже се дзаба нема човјека доброг у Лијевчу ни великих куруза у вровини...

ОДГОВОРИТЕ