Тежак живот избјеглих лица у насељу Пет Језера

Кажу, ово је посљедња кап, кап која је прелила чашу и да не могу више овако да живе. 

Република Српска 20.06.2023 | 16:12
Тежак живот избјеглих лица у насељу Пет Језера

"Хоћемо коначно да се разријеше наши проблеми, ово је наш позив у 5 до 12 и ми не можемо више овако да живимо", порука је са скупа обиљежавања Медјународног дана избјеглица. 

Тежак живот избјеглица у насељу Пет Језера у Бијељини чини још тежим то што за откуп барака у којима живе, које су ионако у лошем стању, избјеглице наилазе на бројне проблеме - да поново морају да доказују да су избјеглице и да им је имовина спаљена, што су већ доказали милион пута, као и да плате за бараке енормну количину новца.

Кажу, ово је посљедња кап, кап која је прелила чашу и да не могу више овако да живе. 

Боро Савић, који живи већ 19 година у овом насељу каже да и њему траже да наново прикупи документа која је већ много пута предао како би доказао да је избјеглица. Поврх свега, остао је без кћерке и умјесто да му се бар мало олакша тешка животна ситуација, у пензионерске дане мора да се бави егзистенцијалним питањима и да плати велики количину новца за откуп објекта у којем живи, ни крив ни дужан. 

Душан Стевановић, предсједник Удружења "Правда", наводи да је послао писмени допис предсједнику Републике Српске Милораду Додику, гдје тражи да се егзистенцијална питања избјеглица коначно разријеше.

Доста избјеглих лица су инвалиди и борци из минулог рата за своју отаџбину као и пензионери, имају бројне проблеме и једва спајају крај са крајем. 

"Ови људи овдје умиру и чекају рјешење својих проблема", додао је Душан Стевановић, из Удружења Правда. 

Избјегла лица желе да и они учествују у процјени имовине и да се и њихов глас чује, глас који је давно требало да каже оно што мисли и што заслужује, поручили су из Удружења "Правда".

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цардак ни на небу ни на земљи

20.06.2023 16:35

Људима је порусена имовина.Ако су уредно предали документа која су доказивала то, а ниста није ресено у предвидјеном року покренути управни спор.Људи треба да знају да никада касно није покренути управни спор због цутања управе.Рок је 60 да се одлуци о захтеву.Натерати одговорне да раде посао.Цене не могу бити енормне људима којима је срусена имовина у ФБиХ.То би било дисриминаторско поступање према њима.Те куце су вид компензације.Не могу неки добијати по 4 донације,плацеве, станове по повољним ценама, а некима скупље цене.Скоро сви у РСрпској су добили донације И саградили нове куце као вид компензације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поскок

20.06.2023 22:47

Срамотно је сто тим како цујем људима нуде да плацају неку ренту а не да отплацују свој стан, па докле бандо црвена, зар само долазит по гласове а не нудите заузврат ниста, никакав вид помоци сем лијепе ријеци, ајде зивите ви од ријеци, дај те дијела тим људима