Стечај прецртао 37,4 милиона КМ дуга предузећима

Пореска управа РС отписала је лани 37,4 милиона марака дуга за порезе и доприносе који се односи на предузећа у којима је окончан стечајни поступак, што је за 20 милиона марака више у односу на годину раније.

Република Српска 19.06.2023 | 08:39
Стечај прецртао 37,4 милиона КМ дуга предузећима

У Пореској управи РС објашњавају за "Глас Српске" да након што стечајни судија по окончању стечајног поступка донесе рјешење о закључењу поступка и исто постане правоснажно, доносе рјешење о ненаплативости преосталих пореских обавеза стечајног дужника.

- По том основу, у 2022. години донесена су 142 рјешења о ненаплативости пореских обавеза на износ дуга од 37,4 милиона КМ, док је у 2021. години било 105 рјешења на износ дуга од 17,4 милиона КМ - навели су у Пореској.

Према евиденцијама управе, током прошле године покренуто је 95 стечајних поступака у којима су пријављена потраживања износила 17 милиона КМ.

- Међу пореским обвезницима који имају највећа дуговања, а код којих је лани покренут стечајни поступак је фирма "Фармланд" Нова Топола са износом пријављених потраживања од око седам милиона КМ, затим ФХД "Хидраулик" Кнежево чија су потраживањима тешка 1,4 милиона КМ те фирма "Ветком" из Бањалука са потраживањима у износу од око 808.000 КМ - навели су у Пореској управи. 

Економиста Марко Ђого каже за "Глас" да износ отписаних дуговања, иако је лани био знатно већи у односу на годину раније, није забрињавајући када се посматрају укупни порески приходи.

- Свака марка је много, али тих 37 милиона марака је тек неколико процената од онога што је Пореска управа лани наплатила. Привреда је жива материја и не постоји ништа 100 одсто. Волио бих да се једном подвуче црта па да се, на примјер, дуг здравства о којем слушамо годинама већ једном отпише, то је можда поштеније и да се нађе ко је одговоран што је до тога дошло, а не да идемо у будућност са сталним теретом пореских дугова гдје је мала вјероватноћа да ће ишта од тога бити наплаћено - навео је Ђого.

Према његовим ријечима, ни број предузећа која су лани отишла у стечај није забрињавајући јер у развијеним земљама далеко већи број фирми оконча на тај начин.

- Истина је да их се и далеко већи број оснива, али и предузећа имају свој рок трајања то је природан ток. Проблем јесте то што не постоји механизам који би предузећима пружио повољнији амбијент за пословање, али и механизам који би онемогућио одлазак у стечај са нагомиланим потраживањима. Обавезе би морале бити измирене, држава мора наћи механизам да заштити своје интересе. Проблем је што нико не сноси одговорност за нагомилане дугове, што се менаџмент пропале фирме углавном извуче - сматра Ђого.

Он је додао да је Словачка креирала листу директора јавних и великих приватних предузећа, а поред имена и презимена оних који су фирму довели до пропасти и стечаја стоји назнака како би будући пословни партнери имали увид с ким послују.

- Нама недостаје те транспарентности. Такво рјешење било би и за нас сјајно - казао је Ђого.

Провјера стања обавеза

Пореска управа РС пустила је у функцију нову електронску услугу "Пореско увјерење", путем које обвезници на једноставан и брз начин могу провјерити стање својих пореских обавеза.

Директор Пореске управе Горан Маричић је појаснио да је ова нова услуга, у оквиру система "е-Услуге", омогућена за све категорије пореских обвезника - физичка и правна лица те за предузетнике, саопштено је из ове управе.

- Пореска управа позива пореске обвезнике да користе ову нову могућност која је за њих креирана у оквиру електронских услуга те да на брз и једноставан начин дођу до потребних информација из пореских евиденција и да уштеде вријеме потребно за долазак у просторије ове управе - рекао је Маричић.

(Глас Српске)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Па да

19.06.2023 09:49

То вам је тај систем. За пљацку и униставање људи.Сбе је у интересу мањине и НИКО не стоји иза застите вецине људи. Напротив цитав систем стоји ита тога да се унисти вецина обицних људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

19.06.2023 10:27

Лако је сад поништити кад је прије све покрадено

Name

А

19.06.2023 10:49

Вецина тих предузеца вјероватно је повезана са ,,лазним оцем нације који и није српског поријекла,, а цак је и ,,,лазни ,тацније ЦИК предсједник ,,, јер је покрао изборну вољу градана,,,

Name

Ре

19.06.2023 11:06

Па друзе тако ти свијет ради вец 2000+ година.

Name

Предатор

19.06.2023 10:22

А да отпишу једну марку дуга мајци палог борца НЕМА ШАНСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Читалац

19.06.2023 10:53

Имали ико податак колико радника не може да оствари право на пемзију ради неплацања доприноса а ови отписују дуговања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надреалисти

19.06.2023 18:08

"Ста казез дванаест година се бавис хуманитарним радом"! "Немас плату ни цес имати пензију"?! "Е свака ти цаст"!

Name

БЛ

19.06.2023 11:05

Давно је мој професор економије рекао, добром подузетнику фирма једном изгори, једном оде у стецај.

ОДГОВОРИТЕ