Њујорк дословно тоне под властитом тежином

Ако Њујорк никада не спава, има још разлога за бесане ноћи - град тоне. Ново истраживање показало је да Велика Јабука постепено тоне, дјелимично и због тежине небодера који чине њену славну бетонску џунглу.

Свијет 18.06.2023 | 20:04
Њујорк дословно тоне под властитом тежином

У чланку објављеном овог мјесеца у часопису „Еартх’с Футуре“ настојали су да процијене како голема инфраструктура града утиче на слијегање тла, наводи Индеx.

Геолози су израчунали да више од милион зграда у Њујорку заједно ствара масу од 762 милиона тона притиска на тло. Стручњаци су закључили да америчка финансијска престоница због тога тоне просјечном брзином од један до два милиметра годишње.

Неки дијелови града изграђени на мекшој стијени или на вјештачким насипима тону и до четири и по милиметра годишње.

Тектонски узрок

Но смањење броја небодера неће ријешити проблем, изјавио је водећи аутор студије Том Парсонс за АФП. „Примарни узрок слијегања тла у Њујорку и дуж великог дијела источне обале је тектонски и не може се зауставити“, рекао је геофизичар из Геолошког института САД.

Слијегање тла погоршаће утицај пораста нивоа мора узрокованог загријавањем и топљењем ледника. Организација Сеа Левел Рисе каже да је ниво воде око Њујорка 22,5 центиметара виши него што је био 1950. године. Градске власти предвиђају да би околне воде могле порасти и до 75 центиметара до 2050. године.

Држава Њујорк троши милијарде долара на изградњу морских зидова, подизање путева и побољшање одвођења како би ублажила ризике. Али ниска подручја већ су изнијела највећи терет разорних поплава узрокованих интензивнијим олујама.

Ураган Сандy 2012. године усмртио је више од 40 становника Њујорка, уништио око 300 домова и оставио десетине хиљада људи без струје. Ураган Ида 2021. године однио је више од 10 живота у граду, а многи нису успјели да побјегну из поплављених подрума.Парсонс је рекао да је немогуће рећи када ће дијелови Њујорка бити под водом, али тврди да ће се то догодити.

– Претешко је предвидјети чак и приближно вријеме. Брзина којом град тоне релативно је стабилна, али прогнозе раста нивоа мора су несигурне и зависе од будућих стопа емисија стакленичких гасова – рекао је за АФП.

Њујорк није једини свјетски велики град који тоне. Слијегање тла и раст нивоа мора изазивају страхове да би Венеција једнога дана могла потпуно да потоне. А Џакарта тоне тако алармантном брзином због претјеране екстракције подземних вода да је то довело до одлуке да Индонезија премјести свој главни град.

(Новости)  Фото: Новости

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ми тонемо

18.06.2023 21:16

...у муљ корупције и криминала... Србинсе заклињу у цркву, вјеру, нацију, културу а ништа од тога нити поштују нити воле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

19.06.2023 07:07

Нецел драги бог дат да пропане скроз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

19.06.2023 07:39

Не сикирајте се ви за Њујорк и САД, метропола и супер сила, животни стандард на нивоу, 80% становништва Српске би сад потписало одлазак, живот и рад у тој землљи. Него шта је са слоганом "Бања Лука се гради"..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

19.06.2023 10:04

Без коментара, зна се шта сам помислио

ОДГОВОРИТЕ