Власт заборавила на обећање: Политичари и даље на дуплим функцијама

Ускоро ће се навршити годину дана од кад је из СНСД-а у предизборним мјесецима најављено да у Републици Српској више неће бити дуплих функција, односно да иста особа више неће моћи бити и посланик и директор јавног предузећа.

Република Српска 18.06.2023 | 19:59
Власт заборавила на обећање: Политичари и даље на дуплим функцијама

Међутим, изгледа да је власт заборавила на сопствено обећање, јер многи и даље сједе на двије функције и примају двије плате из буџета.

У Републици Српској је одзвонило двоструким функцијама, поручивали су у јулу прошле године функционери СНСД-а. Неколико мјесеци касније исто је поновио и предсједник ове странке.

"СНСД ће, у складу с ранијим опредјељењем, кроз органе странке операционализовати став да изабрани или именовани функционери могу обављати само једну функцију", написао је Милорад Додик у новембру прошле године.

Од ових најава међутим изгледа да нема ништа, јер су многи све до данас наставили да обављају двије функције.

Тако је Дражен Врховац посланик СНСД-а и директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Владо Ђајић, посланик СНСД-а и директор Универзитетског клиничког центра.

Дарко Бањац, посланик НПС-а и директор Бање Мљечаница. Костадин Васић, посланик Уједињене Српске и директор Института за јавно здравство.

Максим Скоко, посланик СПС-а и директор Рудника и термоелектране Гацко. Срђан Тодоровић, посланик Социјалистичке партије и директор Фонда за заштиту животне средине.

"Шта нам то поручује? Поручује да једни те исти треба да се задрже на власти да обављају што више функција. Да неко сам себи додјељује средства па иста та средства распоређује како он хоће", каже Мирјана Орашанин посланик СДС-а у НСРС.

Већина посланика је на другу функциоју именована у статусу вршиоца дужности, што је опет, кажу у невладином сектору, незаконито.

"Тако имамо велики број народних посланика који су вршиоци дужности директора у разним јавним предузећима и који би требало да буду у сукобу интереса према закону будући да имају иста права и обавезе као директори.

Међутим Комисија за спречавање сукоба интереса то тако не препознаје и на тај начин легализује сукоб интереса", сматра Дамјан Ожеговић из организације Транспаренси БиХ.

Посебан је парадокс што посланици који су уједно и директори сједе у скупштини која расправља о раду институција којима руководе, а сукоб интереса се избјегава тако што не присуствују тачкама на којима се расправља о јавном предузећу у којем су директори.

"Политичари користе све да измјене било каквог закона иде њима у корист, а већином иде на штету грађана", сматра Вехид Шехић предсједник Форума грађана Тузла. 

Већина званичника са двоструким функцијама долази из СНСД-а и других странака скупштинске већине, међутим у протеклом периоду се помињало и да посланик ПДП-а Мирна Савић Бањац обавља више функција јер је уједно професор у школи и савјетник градоначелника Бањалуке.

Савић-Бањац за БН каже да то уопште није тачно јер је статус професора у Музичкој школи замрзнут и да она прима само једну плату, док, како наводи, повремене послове за градоначелника обавља по уговору о дјелу.

"Три посланика из ПДП-а овдје из Бањалуке су имали ангажман тј Тања Вукомановић и ја смо били именовани савјетници градоначелника док је Небојша Дринић био запослен у Градској управи.

Дринић је истог тренутка кад је прешао у статус професионалног посланика заледио своје радно мјесто. Ниједног дана није добио дуплу плату.

Тања Вукомановић и ја смо разријешене дупле функције именованих савјетница - дакле ни то није тачно", каже Савић-Бањац.

Недавне измјене Закона о сукобу интереса Републике Српске уопште нису забраниле ову појаву, а функционери СНСД-а су прије неколико година одбили иницијативу опозиције да се законски одреди да један функционер, може примати само једну буџетску плату. 

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

#

18.06.2023 20:22

Ма ко је још вјеровао да ће се ишта промјенити као да се знамо дан ил два а толике године су на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2023 00:15

Није то власт, то је цопор сељацких фукара!

Name

Борко

18.06.2023 20:38

Народ неваља. Народ народ. Није ни заслузио боље. Затуцас затуцани народ и зајасис га и јасис га док ти се јасе. И на крају ти народ захвала. Свака цаст како добро јасис.. Удјес у историју као јунак. Сам написес историју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

18.06.2023 21:39

ВЛАСТ КО ВЛАСТ, ЛАГАЛА ЛАЖЕ Ј ЛАГАЋЕ НИШТА НОВО 🤮🤮🤮

Name

Ре,Борко

19.06.2023 08:25

Управо тако,највећи кривац је НАРОД! КАД ЖРТВА ПОСТАНЕ ОБОЖАВАЛАЦ ТЛАЧИТЕЉА,ТУ ЛИЈЕКА НЕМА...

Name

Воxпопули

18.06.2023 20:48

А ста це ови сто имају висе од двије функције,ја их знам 10 у Сокоцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

18.06.2023 20:52

На тродуплим и четвородуплим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.06.2023 21:53

Народ треба "стругати"док му очи не побеле

Name

Пикси

19.06.2023 05:41

Ко нам је крив погледајте само супштинско засиједање како љугавци бране и лажу сами себе сако за мрвицу власти

Name

Миро

18.06.2023 21:15

Шта је са дипломама????Мартин у Загреб,Мартин из Загреба!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

18.06.2023 21:49

Треба тако,ако су људи способни и више функција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун Луне Шћекић

18.06.2023 22:53

Одавде само бјежати, јер овде човек само служи Милокраду да гласа за њега, да му плаћа рачуне и порез ,и да ратује и ништа више човек не треба Држави ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.06.2023 23:33

Исто вази за поријекло имовине. Све се несто власт и опозиција такмице ко це први ал им се никако не да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

18.06.2023 23:50

Па бит и циљ кандидатуре и освајање посланицког мјеста и јесте да би се досло до висеструких примања То је нацин на који демократски систем маскира диктатуру која је заступљена у најдемократскијим дрзавама (негдје овако негдје на други нацин) И мало је цудно да су цитав свијет залудили са том неком демократијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

18.06.2023 23:57

Како то мозе да се радно мјесто замрзне? У ком закону или правилнику је то дефинисано?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

19.06.2023 00:09

Ма није вкаст заборавила, него је Милорад слаго ко и обично...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели мантил

19.06.2023 00:19

Данијела Дукин из Бијељине одборник у Бијељини и директор Дома здравља. Снсд-ова комисија казе да то није сукоб интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажљива власт

19.06.2023 00:25

И ста би од тога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

19.06.2023 06:23

Наш Дакић шљункар директор путева и посланик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

19.06.2023 08:11

Народ је рекао истину на дан избора гласајуци против додика.Прекрајањем народне воље тзв медјународна заједница је довела или ти оставила на власти оне са којима је лаксе манипулисати.Уцијењени,купљени Сада гледамо немоц народа.

ОДГОВОРИТЕ