Вучић разговарао са мајком претучене дјеце на КиМ. Услов за дијалог са Приштином је...

Председник Србије Александар Вучић обратио се поводом ситуације на КиМ и односа са Приштином, а открио је и да ли ће доћи до дијалога.

Србија 18.06.2023 | 11:00
Вучић разговарао са мајком претучене дјеце на КиМ. Услов за дијалог са Приштином је...

Он је започео обраћање описујући инцидент напада на српску децу и навео да их је мајка затекла на коленима.

"Брат и сестра, Дара и Кристијан, у селу Житковац, општина Звечан нападнути су од стране такозване Косовске полиције. Кристијана су ударали ногама по телу, оборили на земљу, и у клечећем ставу га држали. Дару су такође оборили и вукли по земљи. Када је дошла њихова мајка, Марија, са којом сам јутро имао прилику да разговарам, затекла их је како јој сина држе на коленима, на земљи, а ћерку босу, која је од стреса неколико пута колабирала", рекао је Вучић.

"Ти такозвани полицајци су рекли да су заустављали све са кацигама и капама. Замислите, деца су имали кациге и капе и возили су квада, а они су ваљда мислили да су то терористи. Покушавамо на сваки начин да сачувамо мир и стабилност. Наша земља је дала све да то тако и буде. Да чувамо мир и да најбрже напредујемо у својој историји, међутим колико год да смо се трудили ми излаза више немамо", започео је Вучић и скренуо пажњу да ниједан Албанац није упуцан, рањен или теже повређен.

"Било је међусобних заврзлама и туча младића српске и албанске националности када су Албанци провоцирали и прелазили мостом у Митровици. Никада ништа озбиљније и никада ништа што би Срби организовали. Браћа Стефан и Милош Стојановић од 11. и 21. године упуцани су у Готовуши од стране припадника Косовских безбедносних снага Аљбина Куртија. Миљан Делевић упуцан је на Бистричком мосту. Метак је тада прошао кроз њега. Нико никада није одговарао, нико се не налази ни у кућном, ни у било каквом другом притвору. Тзв. косовска полиција пуцала је на Милана Јовановића, 39 година, код нелегалног пункта на Бистричком мосту док је носио шерпе и лонце", навео је Вучић.

Председник Србије нагласио је да је КБС саопштио да се то није догодило и да је то српска измишљотина, а касније су рекли како су отворили истрагу.

Захтеви Србије

"Дакле, оно што им тражимо све време, то је повуците лажне градоначелнике из општина којима ништа не припадају, повуците специјалне полицијске снаге из тих општина и повуците их са севера Косова. Немојте малтретирати људе по Бистричком мосту и на другим местима и не убијајте их више као што то стално радите. И оно што тражимо, то је да пустите све невине Србе", додао је он.

"Због чега су кренуле барикаде? Због малтретирања и шиканирања нашег народа. Провокација на дневном нивоу против нашег народа".

"Куртију је све дозвољено"

"Долазимо ту до суштинске одлуке западних земаља, које ми морамо да будемо свесни. Они допуштају упуцавање Срба, малтретирање и шиканирање Срба. Све је дозвољено Куртију. Руководе се политиком такозваног свршеног чина".

Он је нагласио да војска Србије никада није прелазила административну линију.

"Никада нисмо прелазили, никада наши органи нису прешли административну линију. Ако је буду прелазили, бићете обавештени онако како сам то рекао команданту КФОР-а. Иако је у будућности буду прелазили, неће се враћати. "

"Бесмислени разговори са Приштином"

Вучић је рекао да је бесмислено да се разговара са Аљбином Куртијем и да неће разговарати са њим све док не пусти Србе, док се лажни градоначелници не повуку и полицијске снаге.

"Нека они разговарају. Имају мониторинга колико хоће. Имају и о чему да разговарају", додао је.

"Наш народ је под жестоким ударом убица, лажова и превараната. Довољно сам свестан колико је опстанак нашег народа угрожен", рекао је Вучић.

Он је навео да је пред Србијом много одлука у наредним данама, а да то нису одлуке које се тичу малог броја људи. Србија ће гледати да сачува мир, али да неће дозволити угрожавање живота припадника српског народа само зато што су Срби.

Председник је додао да Курти жели рат по сваку цену и да има разлог за то.

"Да ли ћу технички да одлучим да се појавим или не појавим, да ли да им дам ту прилику или не, о томе ћу да одлучим. То ће бити наша тактичка одлука. А дијалог са Куртијем то је непостојећи дијалог, људи, ви разумте?", објаснио је Вучић.

(Б92 ) ФОТО: СЦРЕЕНСХОТ ВИДЕО ПЛУС/Тањуг

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Вучићу!!!

18.06.2023 10:16

Ко их је послао на "кваду" у опасност!? Гдје су родитељи били да чувају своју дјецу!? Шта раде малољетници на "кваду" за које треба возачка дозвола?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободанка

18.06.2023 13:52

Јел ви дрзите своју дјецу по читав дан за руку и пазите на њих као на бебе или слободно шетају, возе бицикле и друже се? Срам вас било на пристрасности. Оправдали би сте сваки злочин против Српске дјеце.

Name

За председника

18.06.2023 14:10

Поздрав од СКОРПИОН. Они су били врло хумани. Послани од србсје владе да убијају по Босни. То се ваше методе, ви сте их измислили за ненарузане бисњацке, Хрватске и албанске цивилне. Јако сте провидни. Како се засади, тако ћете и позњети.

Name

Ре Слободанка

18.06.2023 15:46

А какав се то злоцин десио? Дјеца се упласила полиције и ста?! Драмите ко да је рат

Name

Дана

18.06.2023 10:44

Пустили сте звијери на народ и ниста не цините да то спријеците и вратите одакле су досли. Тако це и код нас бити. Дзаба вам Брнабицка и њена популација која као има " велики " утицај на медјународној сцени. Јадан народ ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

18.06.2023 10:48

Па ста казе кфор на та десавања, јесу ли они миротворци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2023 12:32

Они су окупатори какви миротворци .

Name

Јован

18.06.2023 10:53

Да је да кренемо доле има да стигнемо до Тиране ..неце нас цео НАТО зауставити.. једном да ресимо и то са сва времена па ко презиви нека прица...а у ПМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЈОВАН

18.06.2023 12:25

ДОДИК ЦЕ КРЕНУТИ ПРВИ А ЗА ЊИМ ЊЕГОВЕ ПОДГУЗНЕ МУВЕ. А, НЕЕ. ОН БРАНИ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ ГАЛАМОМ И ИЗМИСЉЕНИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА КАД НАС НИКО НЕ НАПАДА. ТАДА ЈЕ ДОДИК АКТИВАН.

Name

Знас ста

18.06.2023 12:52

Лако је отици, али проблем је како назад

Name

Грми

18.06.2023 11:03

Ресавајте то под хитно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.06.2023 11:07

Вучић а да одеш мало са екипом доље,хушкате народ из Београдских фотеља. Гдје су ваша дјеца,куда се возају,гдје се школују?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

18.06.2023 13:02

Баш тако

Name

Аха

18.06.2023 11:17

У нормалној дрзави, један предсједник који изјави све ово, а не поентира контрамјерама и контрареакцијом, отисао би са власти колико данас, милом или силом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

18.06.2023 16:53

Тебе само то интересује!

Name

055

18.06.2023 12:02

Нема "тотања",погрешне одлуке реализоване "ефективно и ефикасно".Предузимај нешто или ...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

18.06.2023 12:11

Шта сте урадили да заштитите народ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

18.06.2023 12:52

Чим спомињеш административну линију и морате тражити дозволу од куртија да одете доле,ми смо га испушили одавно!!!

ОДГОВОРИТЕ