Нема стварне воље да се искоријени корупција у БиХ

БиХ је једна од најкорумпиранијих земаља у Европи што показује и најновији извјештај групе држава Савјета Европе. Коруција је ушла у све поре живота, а стварне воље да се она искоријени нема, истакнуто је у емисији „Перспективе“ БН ТВ.

Босна и Херцеговина 17.06.2023 | 20:00
Нема стварне воље да се искоријени корупција у БиХ

- Борба против корупције, истовремено, један је од кључних услова на европском путу БиХ. Међутим, спремност власти да проводи обавезе не постоји, осим на декларативном нивоу, каже Ивана Корајлић из Транспаренси интернешнела БиХ.

„Власт опстаје на власти на корупцији, тако што преузима контролу над свим ресурсима, финансира себе, себи блиске људе, црпи ресурсе из свих сектора и ту су кључне препреке. У исто вријеме не жели нико да се одрекне контроле над правосуђем, оног тренутка кад изгуби биће процесуиран. Видимо то и по примјеру предмета који се процесуирају. Ту се ради о људима који или су сишли са власти па више немају толику контролу или су једноставно се нашли у некаквој борби унутар или међустраначкој и постављени су ту као жртвени јарци“, истиче Корајлићева.

Корупција у БиХ је ендемска, истиче Вехид Шехић из Форума грађана Тузла:

„Овдје је власт једнако моћ, а кад имате моћ онда имате контролу или покушај контроле државних институција. Велику одговорност сносе људи који раде у тим институцијама јер свака власт жели да контролише. Независност и одговорност једне институције овиси ускључиво од људи који тамо раде“.

- Борба против корупције искључиво примјеном кривичног закона није реална ни могућа, сматра адвокат Бојан Стојановић. Потребно се окренути разним видовима борбе, каже Стојановић и истиће три основна стуба. Један од њих је промјена свијести.

„Други дио је промјена законодавног оквира, то значи уношење транспарентности као једног од основних постулата и треће је правосуђе које јесте један од начина борбе, али не може бити једини“, каже Стојановић.

Правосуђе Стојановић не сматра најслабијом кариком кад је ријеч о корупцији већ проблем види у покретању поступака вршења истрага и пријављивања неправилности. Прошле године потврђена је само једна оптужница у БиХ за високу корупцију, додаје Ивана Корајлић која је коментарисла и нацрт закона о спречавању сукоба интереса на нивоу БиХ.

Каже да одређеног напретка има, али и додаје:

„А онда имате на нивоу РС сјајан примјер како се и закони користе како би се ишло неком у корист и како се закони пишу, да се штите нечији интереси, гдје сте имали прописану чак и у тако лошем закону неспојивост  да јавни функционери буду у руководству удружења која се финансирају из бужета, да би Милан Тегелтија, савјетник Милорада Додика, дошао у сукоб интереса управо по том основу и експресно се нађе у процедури измјене закона које отклањају ову врсту неспојивости“.

Умрежено је све ради профита који иде опет на терет грађана и зато имамо неморално богате људе и велики број људи који су на рубу егзистенције, закључује Шехић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Адвокат

17.06.2023 20:55

Људи воле корупцију и ту ништа не треба мијењати. Приче о корупцији врте само они који би да дођу на власт да би они онда могли бити корумпирани. Млаћење празне сламе за наивне. Ако се понеком случајно корупција не свиђа, свакако ће отићи у Крањ или Линц да буде коњушар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2023 21:02

Никакве разлике нема између вас и оних које оговарате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2023 07:19

Разлика је велика, прво и довољно је да су ово образовани људи, а балвани, биволи, фикуси и остали сељаци, су управо то, само сељаци, наравно потпуно неписмени!

Name

Кијо

18.06.2023 11:15

Боље бити коњушар у крању него адвокат у Босни,много часније

Name

xxxx

17.06.2023 23:59

Корупцијиа је цијела БиХ,њени грађани, једноставно цијело друштво се сродило са корупцијом,сви смо учесници корупције, шта год да нам треба ми подмићујемо,од доктора ,политичара, државни службеника ,плицје,и сви други.тако да би се сваки требао одрећи пречицом живјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Западне вриједности

18.06.2023 10:31

Наметнуте нама. Питам те како сада лијеце на Западу?!

Name

Бајо

18.06.2023 06:04

Неце бит воље јос за 50 год. То је јасно ко дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.06.2023 07:44

Има ли некога из ОХР, ММФ или те чувене међународне заједнице да одговори на неко питање?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу-Фан

18.06.2023 07:47

БиХ је вјерна слика прилика унутар ЕУ. Народ казе:" Гледај мајку па бирај церку."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

18.06.2023 09:04

Једини могући наћин, да се искоријени корупција у БИХ, односно у РС је да се на изборима промијени власт, и да се након тога уведе ригорозна друштвена контрола и уведе нулта толеранција на било који облик појаве корупције у врху власти. Зашто у државама ЕУ нема овако велике корупције? управо због ригорозне контроле и надзора државе над високопозиционираним државним функционерима у врху власти! То је доказ да се у друштвима гдје функционише правна држава, и гдје се спроводи закон, корупција може искоријенити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО

18.06.2023 09:08

Да се боре против корупције,они који су је и укоријенили?! То,не бива,а,и ми смо саучесници у јачању корупције,јер је читање,знак одобравања!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

18.06.2023 13:54

Не млатите, ко да их искорени, владар РС који користи новчаник РС за свој лични буџет и своје дјеце, не млатите него реците истину

ОДГОВОРИТЕ