Велика Британија развија соларну енергију у свемиру

Британски иноватори добиће 4,3 милиона фунти за развој соларне енергије у свемиру јавља Гуардиан.

Занимљивости 17.06.2023 | 14:24
Велика Британија развија соларну енергију у свемиру

Технологија, која прикупља енергију од Сунца користећи сателитски панел и шаље је ка Земљи, има огроман потенцијал да ојача енергетску сигурност Велике Британије, рекао је британски секретар за енергетску сигурност Грант Шапс.

Иако идеја о изградњи комерцијалне електране у свемиру може звучати мало вјероватна, свемирска индустрија је дуго била на челу развоја соларне енергије. Наиме, потреба за напајањем сателита била је кључни покретач у повећању ефикасности соларних панела који производе електричну енергију за домове и компаније.

Међу примаоцима средстава су: Универзитет Кембриџ који развија ултра-лаке соларне панеле који могу да издрже високе нивое радијације у свемиру, као и Универзитет Квин Мари у Лондону који развија бежични систем и омогуц́ава да се соларна енергија из свемира безбједно преноси на Земљу.

Овог мјесеца, научници на Калифорнијском институту за технологију трвдили су да су успјешно пренијели соларну енергију на Земљу из свемира по први пут, користећи прототип свемирске летјелице под називом Мапле која је лансирана у орбиту у јануару.

Независна студија коју је наручила влада Велике Британије 2021. године открила је да би соларна енергија из свемира могла да произведе до 10 ГW електричне енергије годишње – четвртину потреба за електричном енергијом у Великој Британији – до 2050.

Одјељење за енергетску безбједност и Нет Зеро тврди да би то могло да створи индустрију вриједну више милијарди фунти и до 143.000 радних мјеста широм земље.

(Блиц) ФОТО: Пиxабаy

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пуки јад британски

17.06.2023 14:35

Љеба немају а камоли да развијају неку технологију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

17.06.2023 14:49

Људи одесо и свемир и раде за добробит своје дрзаве а ђе смо ми и циме се све бавимо.

ОДГОВОРИТЕ