Петковић: Курти је пироман који хоће да изазове рат у региону

 "Све је у Куртију и његовој лудој глави и потезима којима жели да запали цео регион. Крајње је време да неко уразуми Куртија јер је намера да изазове рат и запали не само север већ цео регион. Реч је о пироману који хоће да изазове рат у региону", рекао је Петковић.

Република Српска 17.06.2023 | 11:02
Петковић: Курти је пироман који хоће да изазове рат у региону

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић Изјавио је данас да Београд чини све што је у његовој моћи да сачува мир, али да то више не зависи од Србије.
Он је на конференцији за новинаре позвао међународну заједницу да заустави премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, јер ако се то не деси нема више о чему да се прича.

 "Све је у Куртију и његовој лудој глави и потезима којима жели да запали цео регион. Крајње је време да неко уразуми Куртија јер је намера да изазове рат и запали не само север већ цео регион. Реч је о пироману који хоће да изазове рат у региону", рекао је Петковић.

Он је казао да ће председник Србије Александар Вучић данас наставити разговоре са америчким и европским званичницима.
Говорећи о последњим дешавањима на северу Косова и Метохије, Петковић је рекао да су Росу специјалци из јужног дела Косовске Митровице ушли са 30 оклопних возила и малтретирали град.

Петковић је показао и фотографију на којој се види како је Курти мапирао делове Косовске Митровице.

"Направили су безбедносни прстен, имали пунктове по ободима где су малтретирали, претресали људе и псовали. Ова ноћ је била прави пакао, било је горе него да је уведен полицијски час, овде се ради да Курти све време провоцира и жели сукобе и рат. Током јучерашњег дана и ноћас Куртијева полиција је покушала хапшење у Бошњачкој махали, па два брата, па су јурили Лунетовог друга, то је трајало целу ноћ", рекао је он.

Како је рекао од јутрос су оклопна возила замењена шкодама, али су и даље присутни специјалци са дугим цевима.

"Има их и у цивилу, Росу полиција, користе аутомобиле са српским регистарским таблицама да би били мање уочљиви и траже Србе које ће да ухапсе по северу", рекао је Петковић.

Према његовим речима Курти је јуче од раног јутра спремао нову провокацију не би ли међународна заједница окривила Београд или Србе.

"Краснићи је током смене полиције на превару ушао у зграду општине где је требало да дочека нове лажне одборнике и директорте. Наш народ је бурно али мирно реаговао, дошли су до улаза, али су се на молбу Кфора повукли, након тога покушано је хапшење још Ивана Миладиновића, а након тога је ухапшен Немања Влашковић (33)  након чега је Свечља објавио фотографију где је означио да је маскирани момак Влашковић и да се хапси због 29. маја и напада на албанску новинарску екипу", рекао је Петковић.

Он је показао фотографију коју су Влашковићеви пријатељи и породица послали и где се види да Немања стоји на крају и мирно посматра шта се догађа и нема везе са  маскираним човеком.

"Реч је о пропаганди и Свечље и Куртија и ухапшен је без основа још један невин човек. Реч је о момку без криминалног досијеа, треће је дете у породици привредника. Сви га само хвале. Он се и даље налази у јужном делу Косовске Митровице", рекао је Петковић.

Петковић је рекао и да су га шокирала саопштења САД и Велике Британије у којима траже да се пусте тројица припадника тзв. Косовске полиције који су ухапшени у централној Србији.

"А нико не помиње да је неопходно да се пусте невини Срби. О каквом је лицемерју реч. Не одлучујемо ми јер је покренут правни поступак, ми смо правна држава. О томе тужилаштво и суд одлучују не у амбасадама. Апсолутна је лаж да се Београд лоше односи према њима, да им се не дају лекови, да се малтретирају. Приштина када то говори полази од себе, јер малтретира ухапшене Србе и пребијају их и не смеју да их пусте јер су у подливима.

Овде није реч о малтретирању, ми смо озбиљна држава, радимо у складу са законом, сваки ухапшени има своју собу, примају лекове, храну и пиће. Нису у Хајату, али у односу на ухапшене Србе ова тројица као да су у Фор сизонсу. Престаните да лажете, да тражите да се ослободе они који су са дугим цецима упали на територију Србије, а позабавите се Србима који су невино ухапшени, малтретирани, тужени", рекао је он.

Он је додао и да последњих дана и недеља није рањен ниједан Албанац, а да се хапсе Срби ако баце петарду или каменицу.

"А нико да се сети Драгише Гаљка, да ли је неко одговарао што је упуцан са два метка са леђа и што је питање да ли ће моћи нормално да хода", рекао је Петковић.

(Тањуг) Фото: Тањуг 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Градиска

17.06.2023 11:33

Прицате празне прице...24 године су просле, а јос увијек исте фазоне користите. Признајте да је лоса политика свих руководстава Србије довела до овог сада. СНС стратегија највисе, Марко Дјуриц и сад ти....Ко је Србима рекао да скину униформе полиције, дају оставке у опстинама у којима су задњих 24 године Срби градонацелници? Курти? Ха,ха,ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.06.2023 11:59

Е мој Петровићу ви сте били пуно гори и прљавији док сте били у позицији да провоцирати и изазивате.Е сад мало кусајте обрнути смер само молите Бога да не буде трајало колико је и васе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2023 12:21

Засто регион? Оставите ви регион на миру ви се обрацунајте са њима ако треба регион нек буде у миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.06.2023 12:22

Само ви разговарајте у Београду и хушкајте доле народ да протестујте а Куртић шути и ради свог посла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

17.06.2023 13:14

Пуно је Пиромана на Балкану! Зачуђујуће је само колико имају идиота - сљедбеника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобо

17.06.2023 18:53

Све договорено, народ је колетерална стета, лосе политике

Name

Јаааа

17.06.2023 17:45

куртеши је будалетина какве нема у региину а и шире,мисли да ће га Срби дурат,умислио себи да је неки qрац а наоружање и опрема му из хитлеровог доба а војска гора од,,исила"каква будалетина,и он и она шиптарска кучка вјоса држе qрац америма и западу доле док пишају, и курче се Србима тако,КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!

ОДГОВОРИТЕ